Menü

Miért fontos a fényvédelem?

Benne vagyunk a nyárban, jönnek a melegebbnél melegebb napok, az erősebb UV sugárzás. Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy UV sugárzás akkor is éri a bőrünket, amikor éppen nem a napon vagyunk, vagy nem strandolunk.

A napfény, mint tudjuk, nem csak a fény látható tartományát fedi le, hanem annál jóval többet. Ilyen az UV tartomány is. Beszélhetünk UV-A, UV-B és UV-C sugarakról. Az UV-A sugárzást a légkör nagyrészt elnyeli, csak kisebb része éri el a Földet, azonban ez képes áthatolni az emberi bőr legfelső rétegén. Az UV-B és UV-C sugárzás egy része szintén elnyelődik –azonban ami eléri a Földet, képes a jól ismert „leégés” jelenség kiváltására.

A napégés mértéke egyéni érzékenységtől is függ, de ettől függetlenül mindenki számára káros hatású.

Napégés vagy napallergia?

A napégés a bőr akut gyulladásos reakciója, melyet ultraibolya sugárzás okoz. Nyáron rendkívül gyakori panasz, és bár igen fájdalmas is lehet, jó esetben néhány napon belül elmúlik.

A napallergia tünetei sokszor összetéveszthetők a leégéssel, azonban fontos különbség, hogy napallergia esetén a folyamatot nem követi hámlás, illetve többször kiújul és évekig visszatérő problémává válhat.

A napégés más égésekhez hasonló bőrsérülés. Kiváltója a nap UV-, főként az UV-B sugárzása.

Minél világosabb valakinek a bőre, annál magasabb faktorszámú fényvédő krémet javasolt használnia. Természetesen, az, hogy valakinek sötétebb a bőre, könnyebben barnul, még nem indok arra, hogy ne használjon fényvédőt!

Ha már megpirultunk…

A bőr enyhe kivörösödését kezeljük napozás utáni balzsammal vagy aloe vera géllel. Ez sok vizet és egy kevés zsírt is tartalmaz. Hűsítő és nyugtató hatású. Fájdalom és enyhe hőemelkedés esetén vegyünk be fájdalomcsillapítót. Igyunk sok folyadékot!

A napfény nem csak leégést okozhat, hanem pigment foltokat is, korai öregedést, ráncokat és vízveszteséget a bőrben, hosszú távon pedig akár melanómák és más, bőrt érintő daganatos megbetegedések kialakulását is elősegítheti. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem szabad napoznunk, hiszen a megfelelő mennyiségű D-vitaminra a szervezetnek szüksége van, azonban fényvédelemmel és praktikus tanácsokkal elkerülhetjük a kellemetlen napégést és a bőrünk felesleges károsítását.

A fényvédő készítmények használata mellett ne tartózkodjunk napon a déli órákban, olyan ruhát választanunk, mely takarja a bőrünket és lehetőleg fehér vagy világos színű, továbbá fogyasszunk sok folyadékot.

Miért fontos az anyajegyekre különösen vigyázni?

A pigmentet termelő sejtekből kiinduló anyajegyekkel kell a legjobban vigyázni, mert potenciális veszélynek vannak kitéve, ezek könnyen rákosodhatnak, és melanóma alakulhat ki.

Érdemes évente szűrésekre járni, de mindezek mellett kerülnünk kell a túlzott napozást.

A fényvédelem nagyon fontos, hiszen a megfelelő faktorszámú naptej képes kiszűrni a káros sugárzásokat, ezzel egy „védőpajzsot” képezve a bőr felületén. Fontos az arcot, nyakat, vagy a napnak gyakorta kitett végtagokat mindennap lekenni.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.