Menü

Progresszív izomlazítás a fáradt izmoknak

Fáradt testünknek néha pihenésre van szüksége, ezért alszunk, jógázunk, vagy csak pihenünk a tévé előtt. Van egy módszer, amivel gyorsan regenerálhatjuk fáradt izmainkat, ez a progresszív izomlazítás.

A módszer Dr. Edmund Jacobsonhoz köthető, aki az 1930-as években dolgozta ki a technikát. Dr. Jacobson vizsgálta, hogy a minket érő stressz hatások miatt nem csak pszichésen terhelődünk, hanem ezzel kölcsönhatásban testünk izmai megfeszülnek. A feszes izmok különböző kellemetlen tünetet idézhetnek elő, mint mellkasi fájdalom, fejfájás, légzési nehézségek, végtagzsibbadás és remegés, vagy éppen hát és derékfájdalmak.

Aki már járt ebben a cipőben, tudja, hogy ezt követi egy szorongásos állapot, hiszen aggódunk, hogy miért fáj ez, vagy az, sőt, még be is pánikolhatunk, ha valamilyen testrészünk lezsibbad. Ezek a reakciók teljesen normálisak, viszont itt újra indul az a bizonyos ördögi kör, mert ettől újra stresszelünk és újból előidézzük a tüneteket. Ebből a hurokból csak akkor tudunk kilépni, ha megtaláljuk azt a tevékenységet, módszert, ami segít minket ellazítani. Erre dolgozta kis Jacobson a progresszív izomrelaxációt.

A technika lényege azon elven működik, hogy a módszerben leírtak gyakorlásával megnyugtatjuk izmainkat, ami segít megnyugtatni az idegrendszerünket is. Javul a közérzetünk, a kedvünk, nem feszengenek az izmaink, ami már nem fog fájdalmat okozni. Javítja a tartásunkat, utat enged a helyes véráramlásnak, enyhül a szorongás és pánik. A módszer lényege, hogy szépen sorban megfeszítjük egy-egy izomcsoportunkat, megtartjuk ezt a feszességet, majd ellazítjuk. Kezdjük a kezekkel, karokkal, majd az arcizmok következnek, ezután a váll és a hátizmok, a hasizmok, végül a láb és a lábfej izmai.

Ahhoz, hogy megfelelően ellazult állapotba kerüljünk, keressünk egy nyugodt, csendes helyet, együnk előtte egy keveset, hogy ne zavarjon menet közben az éhség. Vegyünk fel egy kényelmes, rugalmas ruhát, amiben nem fog gondot okozni a mozgás, majd feküdjünk, egy a padlóra helyezett polifoam matracra vagy takaróra. Összpontosítsuk a levegővételre, ami legyen kiegyensúlyozott és lassú. Az egész nem tart tovább, mint nagyjából fél óra, utána viszont egyszerűen végig tudunk vinni egy nehezebb napot.

Ahhoz, hogy a mozdulatokat helyesen el tudjuk végezni, először keressünk fel egy pszichológust, vagy kurzusvezetőt, ők segítenek abban, hogy ne „feszítsük túl a húrt”. Amint begyakoroltuk a megfelelő mozdulatokat, már alkalmazhatjuk is önmegnyugtatásra. Érdemes naponta kétszer beiktatni napirendünkbe ezt a kis relaxációs gyakorlatot.

A progresszív izomlazítás egy olyan relaxációs gyakorlat, mellyel nem csak fizikálisan, de pszichésen is megnyugtathatjuk magunkat, felfrissülhetünk és hatékonyan kezelhetjük a stressz okozta kellemetlen tüneteket.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.