Menü

Progresszív izomlazítás a fáradt izmoknak

Fáradt testünknek néha pihenésre van szüksége, ezért alszunk, jógázunk, vagy csak pihenünk a tévé előtt. Van egy módszer, amivel gyorsan regenerálhatjuk fáradt izmainkat, ez a progresszív izomlazítás.

A módszer Dr. Edmund Jacobsonhoz köthető, aki az 1930-as években dolgozta ki a technikát. Dr. Jacobson vizsgálta, hogy a minket érő stressz hatások miatt nem csak pszichésen terhelődünk, hanem ezzel kölcsönhatásban testünk izmai megfeszülnek. A feszes izmok különböző kellemetlen tünetet idézhetnek elő, mint mellkasi fájdalom, fejfájás, légzési nehézségek, végtagzsibbadás és remegés, vagy éppen hát és derékfájdalmak.

Aki már járt ebben a cipőben, tudja, hogy ezt követi egy szorongásos állapot, hiszen aggódunk, hogy miért fáj ez, vagy az, sőt, még be is pánikolhatunk, ha valamilyen testrészünk lezsibbad. Ezek a reakciók teljesen normálisak, viszont itt újra indul az a bizonyos ördögi kör, mert ettől újra stresszelünk és újból előidézzük a tüneteket. Ebből a hurokból csak akkor tudunk kilépni, ha megtaláljuk azt a tevékenységet, módszert, ami segít minket ellazítani. Erre dolgozta kis Jacobson a progresszív izomrelaxációt.

A technika lényege azon elven működik, hogy a módszerben leírtak gyakorlásával megnyugtatjuk izmainkat, ami segít megnyugtatni az idegrendszerünket is. Javul a közérzetünk, a kedvünk, nem feszengenek az izmaink, ami már nem fog fájdalmat okozni. Javítja a tartásunkat, utat enged a helyes véráramlásnak, enyhül a szorongás és pánik. A módszer lényege, hogy szépen sorban megfeszítjük egy-egy izomcsoportunkat, megtartjuk ezt a feszességet, majd ellazítjuk. Kezdjük a kezekkel, karokkal, majd az arcizmok következnek, ezután a váll és a hátizmok, a hasizmok, végül a láb és a lábfej izmai.

Ahhoz, hogy megfelelően ellazult állapotba kerüljünk, keressünk egy nyugodt, csendes helyet, együnk előtte egy keveset, hogy ne zavarjon menet közben az éhség. Vegyünk fel egy kényelmes, rugalmas ruhát, amiben nem fog gondot okozni a mozgás, majd feküdjünk, egy a padlóra helyezett polifoam matracra vagy takaróra. Összpontosítsuk a levegővételre, ami legyen kiegyensúlyozott és lassú. Az egész nem tart tovább, mint nagyjából fél óra, utána viszont egyszerűen végig tudunk vinni egy nehezebb napot.

Ahhoz, hogy a mozdulatokat helyesen el tudjuk végezni, először keressünk fel egy pszichológust, vagy kurzusvezetőt, ők segítenek abban, hogy ne „feszítsük túl a húrt”. Amint begyakoroltuk a megfelelő mozdulatokat, már alkalmazhatjuk is önmegnyugtatásra. Érdemes naponta kétszer beiktatni napirendünkbe ezt a kis relaxációs gyakorlatot.

A progresszív izomlazítás egy olyan relaxációs gyakorlat, mellyel nem csak fizikálisan, de pszichésen is megnyugtathatjuk magunkat, felfrissülhetünk és hatékonyan kezelhetjük a stressz okozta kellemetlen tüneteket.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.