Menü

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyaranta is fontos odafigyelnünk az egészségünkre, és ennek az egyik legjobb módja a gyógyteák fogyasztása, azonban kánikulában ritkán kívánjuk a meleg italokat, inkább valami frissen hűsítő folyadékra vágyunk. Most néhány hidegen is fogyasztható gyógyteát szeretnék bemutatni, amik azon kívül, hogy hidratálnak, még különböző jótékony hatással is vannak a szervezetünkre. Ezen kívül a bolti üdítőitalokkal szemben, ezek az otthon készített teák adalékanyag – és cukormentesek is, aminek szintén pozitív fiziológiai hatásai vannak.

A zöld tea sokak által kedvelt ital, amelynek hűvös változatát nagyon egyszerű elkészíteni otthon. Forraljuk fel a vizet, de utána várjunk körülbelül két percet, hogy ne teljesen a forrásban lévő vizet öntsük a tealevelekre, a 70-80 fokos hőmérséklet az ideális. Ízlés szerint 3-5 percig hagyjuk ázni a tealeveleket, majd szűrjük le az elkészült teát. Ezután öntsük ki egy pohárba, és rakjunk bele jeget, illetve ízesítsük kedvünk szerint citrommal és mentával a kellemesebb ízvilág érdekében.

Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert magas C – vitamin tartalmának hála, illetve a benne található antioxidánsoknak hála gyulladáscsökkentő hatással bír, illetve csökkenti a daganatos megbetegedések veszélyét. Sokszor ajánlják, hogyha valaki fogyni szeretne, mivel kedvező hatással van az emésztésre és segít a belső szerveknél lerakódó zsírszövetek lebontásában. A zöld teát leginkább reggeli után érdemes fogyasztani, vagy két étkezés között, de fontos, hogy lefekvés előtt ne ezt igyuk, hiszen koffeintartalma miatt lehetséges, hogy ebben az esetben nehezebben tudunk elaludni.

A hibiszkusz tea is egyszerűen elkészíthető hideg formában, itt azonban a zöld teával ellentétben forrázni kell a tealeveleket, majd 8 – 10 perc múlva leszűrni. Ezután jéggel le tudjuk hűteni, illetve érdemes ezzel is tálalni. Hogyha szeretnénk, akkor adhatunk hozzá egy kis csipkebogyó teát is, a még több hatása érdekében, és mézzel, illetve gyümölcsdarabokkal édesítve nagyon finom italt kapunk. A hibiszkusz tea csökkenti a magas vérnyomást, illetve megakadályozza az érfalak elmeszesedését.

A koleszterinszint alacsonyan tartásával meggátolja, hogy a káros koleszterin lerakódjon az érfalakra. Nyugtató hatással bír, ezzel csökkentve a szorongásos problémákat. Ez a teafajta is segíthet a fogyásban, mivel javítja az emésztésünket.

A borsmenta teát friss vagy szárított mentalevélből is készíthetjük. Amennyiben frissen szedett alapanyagot használunk, érdemes egy kiskanállal többet felhasználni a teánk elkészítéséhez. Miután forró vízzel leöntöttük, hagyjuk tizenöt percet ázni, majd szűrjük le és hűtsük le a teát. Adhatunk hozzá egy kevés friss gyömbért is, amely szintén egy nagyon egészséges növény, illetve ízesíthetjük mézzel és rakhatunk bele friss citromot, az utóbbi igazán frissítő tud lenni egy meleg nyári napon.

A borsmenta természetes fájdalomcsillapító és izomlazító, így könnyen csökkenthetjük vele a fejfájásos tüneteinket. Csökkenti a vérnyomást, aminek hála stresszoldó hatással is rendelkezik, így egyszerre tudja megnyugtatni a testet és az elmét. Erősíti az immunrendszerünket is, hiszen rengeteg antioxidáns található benne, és nagy mennyiségben tartalmaz különböző vitaminokat is. Sok teafélével szemben ebben nem található koffein, így a nap bármelyik pontján fogyaszthatjuk és nyugtató hatásának hála hozzájárul a könnyebb elalváshoz.

Majernyik Szilvia

Készítsünk „smoothie”-t otthon!

Gusztusosak és tény, hogy finomak a boltok polcain sorakozó gyümölcsitalok, de pillanatok alatt elkészíthetők otthon is házilag, s még olcsóbbak, frissebbek is.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.