Menü

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyaranta is fontos odafigyelnünk az egészségünkre, és ennek az egyik legjobb módja a gyógyteák fogyasztása, azonban kánikulában ritkán kívánjuk a meleg italokat, inkább valami frissen hűsítő folyadékra vágyunk. Most néhány hidegen is fogyasztható gyógyteát szeretnék bemutatni, amik azon kívül, hogy hidratálnak, még különböző jótékony hatással is vannak a szervezetünkre. Ezen kívül a bolti üdítőitalokkal szemben, ezek az otthon készített teák adalékanyag – és cukormentesek is, aminek szintén pozitív fiziológiai hatásai vannak.

A zöld tea sokak által kedvelt ital, amelynek hűvös változatát nagyon egyszerű elkészíteni otthon. Forraljuk fel a vizet, de utána várjunk körülbelül két percet, hogy ne teljesen a forrásban lévő vizet öntsük a tealevelekre, a 70-80 fokos hőmérséklet az ideális. Ízlés szerint 3-5 percig hagyjuk ázni a tealeveleket, majd szűrjük le az elkészült teát. Ezután öntsük ki egy pohárba, és rakjunk bele jeget, illetve ízesítsük kedvünk szerint citrommal és mentával a kellemesebb ízvilág érdekében.

Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert magas C – vitamin tartalmának hála, illetve a benne található antioxidánsoknak hála gyulladáscsökkentő hatással bír, illetve csökkenti a daganatos megbetegedések veszélyét. Sokszor ajánlják, hogyha valaki fogyni szeretne, mivel kedvező hatással van az emésztésre és segít a belső szerveknél lerakódó zsírszövetek lebontásában. A zöld teát leginkább reggeli után érdemes fogyasztani, vagy két étkezés között, de fontos, hogy lefekvés előtt ne ezt igyuk, hiszen koffeintartalma miatt lehetséges, hogy ebben az esetben nehezebben tudunk elaludni.

A hibiszkusz tea is egyszerűen elkészíthető hideg formában, itt azonban a zöld teával ellentétben forrázni kell a tealeveleket, majd 8 – 10 perc múlva leszűrni. Ezután jéggel le tudjuk hűteni, illetve érdemes ezzel is tálalni. Hogyha szeretnénk, akkor adhatunk hozzá egy kis csipkebogyó teát is, a még több hatása érdekében, és mézzel, illetve gyümölcsdarabokkal édesítve nagyon finom italt kapunk. A hibiszkusz tea csökkenti a magas vérnyomást, illetve megakadályozza az érfalak elmeszesedését.

A koleszterinszint alacsonyan tartásával meggátolja, hogy a káros koleszterin lerakódjon az érfalakra. Nyugtató hatással bír, ezzel csökkentve a szorongásos problémákat. Ez a teafajta is segíthet a fogyásban, mivel javítja az emésztésünket.

A borsmenta teát friss vagy szárított mentalevélből is készíthetjük. Amennyiben frissen szedett alapanyagot használunk, érdemes egy kiskanállal többet felhasználni a teánk elkészítéséhez. Miután forró vízzel leöntöttük, hagyjuk tizenöt percet ázni, majd szűrjük le és hűtsük le a teát. Adhatunk hozzá egy kevés friss gyömbért is, amely szintén egy nagyon egészséges növény, illetve ízesíthetjük mézzel és rakhatunk bele friss citromot, az utóbbi igazán frissítő tud lenni egy meleg nyári napon.

A borsmenta természetes fájdalomcsillapító és izomlazító, így könnyen csökkenthetjük vele a fejfájásos tüneteinket. Csökkenti a vérnyomást, aminek hála stresszoldó hatással is rendelkezik, így egyszerre tudja megnyugtatni a testet és az elmét. Erősíti az immunrendszerünket is, hiszen rengeteg antioxidáns található benne, és nagy mennyiségben tartalmaz különböző vitaminokat is. Sok teafélével szemben ebben nem található koffein, így a nap bármelyik pontján fogyaszthatjuk és nyugtató hatásának hála hozzájárul a könnyebb elalváshoz.

Majernyik Szilvia

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.