Hideg gyógyteák meleg napokra
- Dátum: 2024.06.09., 21:59
- Majernyik Szilvia
- képek: pexels.com
- antioxidáns, borsmenta, egészség, fogyás, gyógytea, hibiszkusz, hideg tea, stresszoldás, vitamin, zöld tea
Nyaranta is fontos odafigyelnünk az egészségünkre, és ennek az egyik legjobb módja a gyógyteák fogyasztása, azonban kánikulában ritkán kívánjuk a meleg italokat, inkább valami frissen hűsítő folyadékra vágyunk. Most néhány hidegen is fogyasztható gyógyteát szeretnék bemutatni, amik azon kívül, hogy hidratálnak, még különböző jótékony hatással is vannak a szervezetünkre. Ezen kívül a bolti üdítőitalokkal szemben, ezek az otthon készített teák adalékanyag – és cukormentesek is, aminek szintén pozitív fiziológiai hatásai vannak.
A zöld tea sokak által kedvelt ital, amelynek hűvös változatát nagyon egyszerű elkészíteni otthon. Forraljuk fel a vizet, de utána várjunk körülbelül két percet, hogy ne teljesen a forrásban lévő vizet öntsük a tealevelekre, a 70-80 fokos hőmérséklet az ideális. Ízlés szerint 3-5 percig hagyjuk ázni a tealeveleket, majd szűrjük le az elkészült teát. Ezután öntsük ki egy pohárba, és rakjunk bele jeget, illetve ízesítsük kedvünk szerint citrommal és mentával a kellemesebb ízvilág érdekében.
Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert magas C – vitamin tartalmának hála, illetve a benne található antioxidánsoknak hála gyulladáscsökkentő hatással bír, illetve csökkenti a daganatos megbetegedések veszélyét. Sokszor ajánlják, hogyha valaki fogyni szeretne, mivel kedvező hatással van az emésztésre és segít a belső szerveknél lerakódó zsírszövetek lebontásában. A zöld teát leginkább reggeli után érdemes fogyasztani, vagy két étkezés között, de fontos, hogy lefekvés előtt ne ezt igyuk, hiszen koffeintartalma miatt lehetséges, hogy ebben az esetben nehezebben tudunk elaludni.
A hibiszkusz tea is egyszerűen elkészíthető hideg formában, itt azonban a zöld teával ellentétben forrázni kell a tealeveleket, majd 8 – 10 perc múlva leszűrni. Ezután jéggel le tudjuk hűteni, illetve érdemes ezzel is tálalni. Hogyha szeretnénk, akkor adhatunk hozzá egy kis csipkebogyó teát is, a még több hatása érdekében, és mézzel, illetve gyümölcsdarabokkal édesítve nagyon finom italt kapunk. A hibiszkusz tea csökkenti a magas vérnyomást, illetve megakadályozza az érfalak elmeszesedését.
A koleszterinszint alacsonyan tartásával meggátolja, hogy a káros koleszterin lerakódjon az érfalakra. Nyugtató hatással bír, ezzel csökkentve a szorongásos problémákat. Ez a teafajta is segíthet a fogyásban, mivel javítja az emésztésünket.
A borsmenta teát friss vagy szárított mentalevélből is készíthetjük. Amennyiben frissen szedett alapanyagot használunk, érdemes egy kiskanállal többet felhasználni a teánk elkészítéséhez. Miután forró vízzel leöntöttük, hagyjuk tizenöt percet ázni, majd szűrjük le és hűtsük le a teát. Adhatunk hozzá egy kevés friss gyömbért is, amely szintén egy nagyon egészséges növény, illetve ízesíthetjük mézzel és rakhatunk bele friss citromot, az utóbbi igazán frissítő tud lenni egy meleg nyári napon.
A borsmenta természetes fájdalomcsillapító és izomlazító, így könnyen csökkenthetjük vele a fejfájásos tüneteinket. Csökkenti a vérnyomást, aminek hála stresszoldó hatással is rendelkezik, így egyszerre tudja megnyugtatni a testet és az elmét. Erősíti az immunrendszerünket is, hiszen rengeteg antioxidáns található benne, és nagy mennyiségben tartalmaz különböző vitaminokat is. Sok teafélével szemben ebben nem található koffein, így a nap bármelyik pontján fogyaszthatjuk és nyugtató hatásának hála hozzájárul a könnyebb elalváshoz.
Majernyik Szilvia
Rovarok felhasználása élelmiszerekben

Az Európai Unióban engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása. Vajon akarunk rovarokat enni?
Az ideális fehérjebevitel

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain extra fehérjét tartalmazó termékekkel, azonban tényleg szükséges ezeknek fogyasztása az átlagemberek számára? Vizsgáljuk meg mi is a különbség egy átlag felnőtt és egy sportoló napi fehérjebevitele között.
Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?
Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?
A vas szerepe a szervezetben

A vas, mint ásványi anyag esszenciális része szervezetünk működésének, hiszen ez segít megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a létfenntartáshoz szükséges szerveinkhez. Emiatt oda kell figyelnünk rá, hogy változatosan táplálkozzunk, és amennyiben vashiány tüneteit tapasztaljuk magunkon sürgősen orvoshoz forduljunk.