Menü

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

A kedvező időjárás és a csalogató jó idő miatt sok olyan ember is útnak indul egy-egy erdei útvonalon, aki nem gyakorlott túrázó, nekik szedjük össze a legfontosabb tudnivalókat. Kezdjük a felszereléssel: egyáltalán mekkora zsák kell túrázni? Ha többnapos kirándulásra megyünk, akkor érdemes nagy zsákot vinni, ami kábé 40-50 literes, de ha egynapos túrában gondolkodunk, akkor nem kell hatalmas 50 literes hátizsák, mert felesleges. Ezesetben elég lehet gyerekeknek egy pici táska, szülőknek, felnőtteknek egy maximum 30 literes zsák.

Mit pakoljunk a táskába?

Fontos a váltóruha, hiszen túra közben leizzadhatunk, a gyerekek összesározhatják magukat a patakokban, elázhat a cipő is, így a váltócipő kötelező elem a zoknival együtt.

A táskába mindenképpen kerüljön sok víz, de minimum 1-2 liter és ennivaló, rágcsálni való.

Ami a harapnivalót illeti, akár rövidebb, akár hosszabb túrára indulunk, tervezzük meg, hogy mikor mit fogunk fogyasztani. Érdemes nem romlandó, energiadús (lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó), de gyomorkímélő ételekben gondolkozni, amelyek nem okoznak telítettséget.

Ha szendvicseket viszünk, válasszuk a nem romlandó felvágottakat, szendvicsbe valót és lehetőleg legyen nálunk zacskó a szemétnek! Sok helyen nincs kuka, a szemetet pedig nem dobáljuk szét a természetben, ha mástól ilyet látunk, bátran szóljunk rá.

Ha gyerekekkel indulok útnak, mindig van nálam ragtapasz, sebkezelő gél, Anti hisztamin, szőlőcukor, zsebkendő, esetleg wc papír. Sosem marad otthon sem a kocsiban a kézfertőtlenítő sem, hogy azért evés előtt, wc után meg tudjuk tisztítani a kezünket a baktériumoktól.

Az esőkabát is praktikus és szerencsére nem jelent olyan nagy plusz súlyt a hátizsákban.

Vigyünk magunkkal és alkalmazzunk kullancs- és szúnyogriasztó szereket, amelyekkel már a kirándulás előtt be kell kenni, fújni magunkat. (Érdemes időben beadatni az encephalitis elleni védőoltást is. Az oltás a Lyme-kór ellen nem véd, ezért a kullancsriasztó szerek használatát semmiképpen sem mellőzhetjük.) Érdemes magunkkal vinni kullancskiszedő csipeszt is.

A nap káros sugaraival szembeni védekezés céljából tegyünk az úti csomagba könnyű fejkendőt vagy kalapot és magas faktorszámú napvédő készítményt, legyen nálunk napszemüveg is.

Mielőtt jó túrázást kívánnék, felhívom mindenki figyelmét, hogy tiszteljük az élővilágot! Ne etessük, bántsuk a vadon élő állatokat, és ne verjük le a búvóhelyüket, fészküket. Figyeljünk az erdő érintetlenségére! Ne szedjünk védett növényeket és ne hagyjunk sehol szemetet magunk után. Adjuk vissza úgy az erdőt, ahogy kaptuk és ahogy legközelebb is látni szeretnénk.

Televíziózás a sporton túl. Nézünk ma még tv-t?

Meg merem kockáztatni, hogy a mai nagyon fiatal generáció egyes tagjai egyáltalán nem néznek tv-t. Persze tudják, hogy mi az, van készülék a házban, de igazából soha be sem kapcsolják. Lehet, hogy ez most egy kicsit erős túlzás volt, de benne van a pakliban. A televíziózás ma már a fiatalabb generáció számára lényegében véve a sportközvetítéseket jelenti, vagy azon kevés alkalmak egyikét, mikor mondjuk egy 3 órás filmet nagy képernyőn szeretnénk megnézni, és emiatt a számítógép elől “átköltözünk” a nappaliba.

A séta jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, de a sétának rengeteg jótékony hatása van az emberi testre és lélekre! Akár egy fél óra elég lehet arra, hogy tegyünk a különböző betegségek megelőzéséért, illetve a mentális egészségünk megtartásáért. Kiváló hobbi lehetőség is lehet, aminek segítségével több időt tölthetünk a természetben a barátainkkal.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.