Menü

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

A kedvező időjárás és a csalogató jó idő miatt sok olyan ember is útnak indul egy-egy erdei útvonalon, aki nem gyakorlott túrázó, nekik szedjük össze a legfontosabb tudnivalókat. Kezdjük a felszereléssel: egyáltalán mekkora zsák kell túrázni? Ha többnapos kirándulásra megyünk, akkor érdemes nagy zsákot vinni, ami kábé 40-50 literes, de ha egynapos túrában gondolkodunk, akkor nem kell hatalmas 50 literes hátizsák, mert felesleges. Ezesetben elég lehet gyerekeknek egy pici táska, szülőknek, felnőtteknek egy maximum 30 literes zsák.

Mit pakoljunk a táskába?

Fontos a váltóruha, hiszen túra közben leizzadhatunk, a gyerekek összesározhatják magukat a patakokban, elázhat a cipő is, így a váltócipő kötelező elem a zoknival együtt.

A táskába mindenképpen kerüljön sok víz, de minimum 1-2 liter és ennivaló, rágcsálni való.

Ami a harapnivalót illeti, akár rövidebb, akár hosszabb túrára indulunk, tervezzük meg, hogy mikor mit fogunk fogyasztani. Érdemes nem romlandó, energiadús (lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó), de gyomorkímélő ételekben gondolkozni, amelyek nem okoznak telítettséget.

Ha szendvicseket viszünk, válasszuk a nem romlandó felvágottakat, szendvicsbe valót és lehetőleg legyen nálunk zacskó a szemétnek! Sok helyen nincs kuka, a szemetet pedig nem dobáljuk szét a természetben, ha mástól ilyet látunk, bátran szóljunk rá.

Ha gyerekekkel indulok útnak, mindig van nálam ragtapasz, sebkezelő gél, Anti hisztamin, szőlőcukor, zsebkendő, esetleg wc papír. Sosem marad otthon sem a kocsiban a kézfertőtlenítő sem, hogy azért evés előtt, wc után meg tudjuk tisztítani a kezünket a baktériumoktól.

Az esőkabát is praktikus és szerencsére nem jelent olyan nagy plusz súlyt a hátizsákban.

Vigyünk magunkkal és alkalmazzunk kullancs- és szúnyogriasztó szereket, amelyekkel már a kirándulás előtt be kell kenni, fújni magunkat. (Érdemes időben beadatni az encephalitis elleni védőoltást is. Az oltás a Lyme-kór ellen nem véd, ezért a kullancsriasztó szerek használatát semmiképpen sem mellőzhetjük.) Érdemes magunkkal vinni kullancskiszedő csipeszt is.

A nap káros sugaraival szembeni védekezés céljából tegyünk az úti csomagba könnyű fejkendőt vagy kalapot és magas faktorszámú napvédő készítményt, legyen nálunk napszemüveg is.

Mielőtt jó túrázást kívánnék, felhívom mindenki figyelmét, hogy tiszteljük az élővilágot! Ne etessük, bántsuk a vadon élő állatokat, és ne verjük le a búvóhelyüket, fészküket. Figyeljünk az erdő érintetlenségére! Ne szedjünk védett növényeket és ne hagyjunk sehol szemetet magunk után. Adjuk vissza úgy az erdőt, ahogy kaptuk és ahogy legközelebb is látni szeretnénk.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.