Menü

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

A B12 vitamint más néven kobalaminnak nevezzük. Megtalálhatjuk a savanyúkáposztában és a homoktövisben, állati eredetű lelőhelye pedig a húsokban, a májban és a tojásban, illetve ezen kívül a tejtermékekben van. A vegán és vegetáriánus étkezéssel élőknek oda kell figyelni ennek a vitaminnak a pótlására. Felszívódását a kalcium segíti. Ez egy vízben oldódó vitamin, ami abban segít nekünk a legtöbbet, hogy a vérképzés megfelelően működjön, hiszen segíti a vörösvértestek képződését.

De nem csak ebben jó, hanem elengedhetetlen szerepet vállal az idegrendszer működésében, a DNS szintézisben és a sejtosztódában is. Ezek azok a folyamatok, amiket nem feltétlenül érzékelünk a mindennapok során, viszont van több hatása is, ami látványosabb.

Az idegrendszerünkre gyakorolt hatását úgy vehetjük észre, hogy javítja a memóriánkat és a koncentrálóképességünket és mondhatni, jobban használhatjuk az agyunkat. A stressz kezelésben és segítségül hívhatjuk, a depressziós állapotot is remekül enyhíti. Ha már stressz, akkor az ezzel járó fáradtság is beköszönthet. Erre is használhatjuk a kobalamint, hiszen segíti a szénhidrát-anyagcserét, amitől több energiához juthatunk. Szív- és érrendszerünk barátja is, mert csökkenti egy olyan aminosav, a homocisztein szintjét, ami szorosan összefügghet az agyvérzéssel, szívinfarktussal és az erek elmeszesedésével is.

Ugyanez miatt érdemes idős korban a demencia elkerülés érdekében pótolni hiányát a szervezetben. A kinézetünknek is jót tesz, mégpedig úgy, hogy támogatja a haj, a bőr és a körmök regenerálódását azzal, hogy fontos szerepe van az oxigén szállításban. Enyhíti az allergiás bőr viszketését, a száraz bőrre is jó hatással bír. Sokan ismerik azt, amikor íves, sötét csík jelenik meg a körmön, vagy esetleg bebarnulnak a körmök. Ezzel a jelenséggel is megbirkózik ez a vitamin, miközben remekül megerősíti a köröm szerkezetét. Hiányában nem csak a bőrünkön és körmeinken láthatjuk a kellemetlen változást, hanem hajunkon is, ami elvékonyodik, és erőteljes hajhullás alakulhat ki.

Állapotos nőknél is nagyon fontos a B12 megfelelő szinten tartása, hiszen hatással van a magzat idegrendszeri fejlődésére is. Gyerekeknél megfigyelték, hogy a kobalamin növeli az étvágyat és erősíti a csontok stabilitását.

Hiányában megfigyelhető hajhullás, izomgyengeség, szédülés, száraz bőr, depresszió, migrénes fejfájás, végtagokat érintő zsibbadás, allergia, csecsemőkori fejlődési rendellenesség. Megnövekszik a stroke és a szívroham és a csontritkulás kockázata.

A kobalamin egy elengedhetetlen vitamin szervezetünk helyes működésének szempontjából, változatos étrenddel és/vagy étrendkiegészítő szedésével megfelelő szinten tarthatjuk.

Készítsünk „smoothie”-t otthon!

Gusztusosak és tény, hogy finomak a boltok polcain sorakozó gyümölcsitalok, de pillanatok alatt elkészíthetők otthon is házilag, s még olcsóbbak, frissebbek is.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.