Menü

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

A B12 vitamint más néven kobalaminnak nevezzük. Megtalálhatjuk a savanyúkáposztában és a homoktövisben, állati eredetű lelőhelye pedig a húsokban, a májban és a tojásban, illetve ezen kívül a tejtermékekben van. A vegán és vegetáriánus étkezéssel élőknek oda kell figyelni ennek a vitaminnak a pótlására. Felszívódását a kalcium segíti. Ez egy vízben oldódó vitamin, ami abban segít nekünk a legtöbbet, hogy a vérképzés megfelelően működjön, hiszen segíti a vörösvértestek képződését.

De nem csak ebben jó, hanem elengedhetetlen szerepet vállal az idegrendszer működésében, a DNS szintézisben és a sejtosztódában is. Ezek azok a folyamatok, amiket nem feltétlenül érzékelünk a mindennapok során, viszont van több hatása is, ami látványosabb.

Az idegrendszerünkre gyakorolt hatását úgy vehetjük észre, hogy javítja a memóriánkat és a koncentrálóképességünket és mondhatni, jobban használhatjuk az agyunkat. A stressz kezelésben és segítségül hívhatjuk, a depressziós állapotot is remekül enyhíti. Ha már stressz, akkor az ezzel járó fáradtság is beköszönthet. Erre is használhatjuk a kobalamint, hiszen segíti a szénhidrát-anyagcserét, amitől több energiához juthatunk. Szív- és érrendszerünk barátja is, mert csökkenti egy olyan aminosav, a homocisztein szintjét, ami szorosan összefügghet az agyvérzéssel, szívinfarktussal és az erek elmeszesedésével is.

Ugyanez miatt érdemes idős korban a demencia elkerülés érdekében pótolni hiányát a szervezetben. A kinézetünknek is jót tesz, mégpedig úgy, hogy támogatja a haj, a bőr és a körmök regenerálódását azzal, hogy fontos szerepe van az oxigén szállításban. Enyhíti az allergiás bőr viszketését, a száraz bőrre is jó hatással bír. Sokan ismerik azt, amikor íves, sötét csík jelenik meg a körmön, vagy esetleg bebarnulnak a körmök. Ezzel a jelenséggel is megbirkózik ez a vitamin, miközben remekül megerősíti a köröm szerkezetét. Hiányában nem csak a bőrünkön és körmeinken láthatjuk a kellemetlen változást, hanem hajunkon is, ami elvékonyodik, és erőteljes hajhullás alakulhat ki.

Állapotos nőknél is nagyon fontos a B12 megfelelő szinten tartása, hiszen hatással van a magzat idegrendszeri fejlődésére is. Gyerekeknél megfigyelték, hogy a kobalamin növeli az étvágyat és erősíti a csontok stabilitását.

Hiányában megfigyelhető hajhullás, izomgyengeség, szédülés, száraz bőr, depresszió, migrénes fejfájás, végtagokat érintő zsibbadás, allergia, csecsemőkori fejlődési rendellenesség. Megnövekszik a stroke és a szívroham és a csontritkulás kockázata.

A kobalamin egy elengedhetetlen vitamin szervezetünk helyes működésének szempontjából, változatos étrenddel és/vagy étrendkiegészítő szedésével megfelelő szinten tarthatjuk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.