Menü

Ambivertált személyiség

Ismerjük a fogalmakat, hogy valaki introvertált, vagy extrovertált beállítottságú, de van itt egy harmadik is, ami nem annyira ismert. Nézzük, mit lehet tudni az ambivertált személyiség.

Gondolkodtál már azon, hogy milyen a személyiséged? Mennyire ismered önmagad? Inkább az extrovertáltak vagy inkább az introvertáltak csapatát erősíted? Fontos, hogy valamilyen szinten kategorizálni tudjuk magunkat, mivel így tudjuk felmérni erényeinket, nehézségeinket, vagyis azt, hogy milyenek is vagyunk valójában és milyen igényeink vannak. Ez testi és lelki egészségünk alapja. Az extrovertált, más néven centrovertált személy a külvilág felé nyitott, kedves, jókedélyű, társaságkedvelő.

Kimondottan kitárulkozó típus, szereti a társasága tagjainak megmutatni érzéseit, elmondani gondolatait. Az introvertált éppen az ellenkezője, inkább higgadtságáról, nyugalmáról híres, nem a társaság megnevettetője, ami viszont nem jelenti azt, hogy nincs jó humora. Ő az, aki bizalmatlan, kevesebb emberrel veszi körbe magát, lehet félénk, kevesebb felszínes, annál több mély érzelmeket tápláló kapcsolata van, legyen az családi- vagy baráti kapcsolat. Nos, aki mindkettőből tud magára húzni egy-egy jellemvonást és igazán egyikkel sem tud kizárólag azonosulni, az valószínűleg a kettő közti átmenetben találja meg a helyét, ezek pedig az ambivertált személyek.

Az ambivertáltak ilyenek is, meg olyanok is. Azt, hogy éppen melyik oldal felé billen a hozzáállásuk, legfőképp külső behatások döntik el. Ők azok a „kaméleonok”, akik általában alkalmazkodnak egy adott szituációhoz és éppen oda húznak, amelyikben jobban érzik magukat. Ők a kevert személyiséggel rendelkezők. Jobban képesek igazodni a körülöttük zajló eseményekhez, igencsak rugalmasok. Ezzel együtt jár, hogy nem annyira szélsőséges a gondolkodásuk és viselkedésük sem. Ők például könnyebben találnak munkát, hiszen képesek beolvadni a különböző feladatkörökbe, és hobbijuk is lehet többféle. Könnyen megtalálják a hangot másokkal, hiszen mindkét félhez ügyesen idomul.

Döntéseikben megfontoltság jellemezi őket, úgy válaszol és dönt, hogy a másiknak is jó legyen. Nincs bennük hatalmas megfelelési kényszer, ettől kicsit felszínesnek tűnhetnek. Jól átveszik mások rezgéseit, vidámságukkal, vagy éppen mélabús komorsággal képesek a másik félre hatást gyakorolni. Tökéletesek a kereskedelemben, a kreatív munkákban, de elképzelhető, hogy egy pszichológiai vonalon is komoly eredményeket tudnak elérni. Ők azok, akik nagyjából bármilyen körülmények között képesek jólérezni magukat.

Az ambivertált személyiség az introvertált és extrovertált arany középútja. Jól alkalmazkodó, mindenből magára von egy kicsit, kreatív, vidám és megértő.

Milyen a nárcisztikus ember és hogyan kell kezelni?

Nők is és férfiak is lehetnek nárcisztikusak egyaránt, nem kifejezetten egyik vagy másik nem jellemzője és sajnos mindegy, hogy nőről vagy férfiról beszélünk, ugyanolyan mérgezők és veszélyesek, legyen szó párkapcsolatról, házastársról, barátról. Milyen a nárcisztikus ember és hogyan kell kezelni?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

A szorongás fajtái

Bármilyen fajta szorongástól is szenvedünk, a jó hír, hogy a szorongásos zavarok a hatékonyan kezelhetőek. A szorongászavarból való teljes gyógyulás is lehetséges, illetve csökkenthetőek a tünetek annyira, hogy az egyén képes legyen visszatérni a normális életviteléhez.

A felelősségvállalás ezer arca

A legtöbben megijjednek, ha indulatokról, egyéni hibákról beszélünk, viszont ezeket megérteni és kimondani egyfajta út a változás felé. Miért? Mert ha kimondjuk, akkor elismerjük, és ezzel igazzá válik mindaz, amit eddig el lehetett hessegetni gondolatban, ezzel pedig már elindulunk az átalakulás útján. A problémák szőnyeg alá seprésével akadályozzuk a pozitív kimenetelt, és a megoldáskeresést is.

A generalizált szorongás fogságában

A generalizált szorongás (generalizált szorongásos zavar) gyakran jelenik meg az alapellátásban. Jellegzetes tünete a nagyfokú, tartós – gyakran különösebb okot nélkülöző – szorongás és aggodalom bizonyos események vagy cselekedetek miatt. A beteg nehezen képes úrrá lenni szorongása felett, ami gyakran testi panaszokban (fáradtságérzés, izomfeszülés, nyugtalanság, szomatikus tünetek) is megnyilvánul.