Menü

Mit jelent a pajzsmirigy göb és mi a teendő ezzel?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk, mi a teendő velük és milyen bajt jeleznek? A pajzsmirigy göbök olyan tömör vagy folyadékkal telt csomók, amelyek a pajzsmirigyen alakulnak ki, a nyakunk alsó részén. A pajzsmirigyünk fontos hormontermelő szerv, jelentős szerepe van az anyagcserefolyamatokban.

A pajzsmirigy göbös megbetegedése igen sok embert érint, és gyakran komoly aggodalommal tölti el az illetőt, mikor megkapja a diagnózist. Pedig a göbök - bár rosszindulatú elváltozásokra is utalhatnak – gyakran ártalmatlanok. A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A pajzsmirigyen található csomókat nem mi vesszük észre magunkon, hanem általában orvosi rutinvizsgálaton derülnek ki, melyet tapintással végeznek, illetve pajzsmirigy-ultrahangvizsgálattal. Ezek a göbök többféle okból alakulhatnak ki, általában valamilyen betegség, pajzsmirigy-alulműködés, illetve -túlműködés következtében jönnek létre, de okozhatja a jódhiány is.

Ha az orvos göböket észlelt a vizsgálatkor, sok beteg hirtelen megijed, hiszen nem tudják milyen kezelést igényel ez a betegség. A pajzsmirigyen található göbök kezelése attól függ, milyenek ezek a kis csomók. A legtöbb esetben ultrahangvizsgálatot és vérvételt végeznek, ezután állapítják meg a kezelés módját.

Tapasztalatom szerint a legtöbb pajzsmirigy göb ártalmatlan és nem okoz semmilyen tünetet, s amennyiben nem nőnek, akkor elegendő félévente vagy évente kontrollvizsgálatra menni. Amennyiben a göb növekedni kezd, olyankor szükséges a további vizsgálat és kezelés, ez általában hormonkezelést vagy végső esetben műtétet jelenthet.

Milyen tüneteket okozhatnak a göbök?

A pajzsmirigy göbök több méretben is előfordulhatnak, és hogy okoznak-e tüneteket, az attól függ, hogy mekkora göbbel is állunk szemben. Az egészen apró elváltozások rendszerint nem okoznak panaszt, a komolyabb esetekben azonban nyelési nehézséget, légzési problémákat, szorító érzést, duzzanatot, nehézlégzést, fogyást, heves szívdobogást, idegességet tapasztalhatunk.

Sokakban felvetődhet a kérdés, hogy vajon kiújulhatnak-e a göbök. A szakértő szerint kiújulni nem újulnak ki, ám újabbak sajnos keletkezhetnek. Éppen ezért, ha már valakinél egyszer már keletkeztek, úgy érdemes rendszeres kontrollra járni.

Ne használjuk a lejárt naptejet!

Amikor beköszönt a kánikula, hajlamosak vagyunk csak előkapni a tavalyi fényvédő készítményeket, gondolván „ jó lesz az még idén”, ám most elmondunk néhány okot, amiért sose használjuk a lejárt szavatosságú napvédő szereket, sem semmilyen más lejárt kozmetikumot.

A séta jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, de a sétának rengeteg jótékony hatása van az emberi testre és lélekre! Akár egy fél óra elég lehet arra, hogy tegyünk a különböző betegségek megelőzéséért, illetve a mentális egészségünk megtartásáért. Kiváló hobbi lehetőség is lehet, aminek segítségével több időt tölthetünk a természetben a barátainkkal.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!