Menü

Milyen a nárcisztikus ember és hogyan kell kezelni?

Nők is és férfiak is lehetnek nárcisztikusak egyaránt, nem kifejezetten egyik vagy másik nem jellemzője és sajnos mindegy, hogy nőről vagy férfiról beszélünk, ugyanolyan mérgezők és veszélyesek, legyen szó párkapcsolatról, házastársról, barátról. Milyen a nárcisztikus ember és hogyan kell kezelni?

A köztudatban valamiért a férfiakkal kapcsolják össze a nárcisztikus kifejezést, pedig annak jellemzői a nők egy részénél is megfigyelhető.

Melyek a nárcisztikus személy fő ismérvei?

Például a hatalmas ego. Az önimádat. Megszállottan foglalkoztatja őket a megjelenésük és a számunkra oly fontos dolgok. Nők esetében a külső szinte kardinális kérdés, ez pedig mindenre vonatkozik: a testükre, a frizurájukra, sminkre, ruházatra, cipőre. Rendszeresen járnak szépségszalonba és butikokba, mindig új és új kozmetikai kezeléseket próbálnak ki, folyamatosan magukkal vannak elfoglalva.

Nem viselik el, ha valakiben konkurenciát látnak. Rengeteget posztolnak a közösségi oldalon!

Mániákusan fényképezik magukat különféle pózokban és váratlan helyeken, teszik fel a videokat magukról, idézeteket, fotókat, s valóságos regényt írnak magukról egy-egy poszt alatt.

Nem fogadnak el a sajátjuktól eltérő véleményt. Számukra nem létezik a „nem” és más nézetét, elgondolását meg se hallják, ha az nem egyezik az övékkel.

A nárcisztikus emberek egy pillanatig sem tudják elképzelni, hogy tévedhetnek, ez az opció egyszerűen ki van zárva. Uralkodik a partnerén, barátain.

Mindig ők diktálnak, ők döntenek mindenről, a családnak és a barátoknak hozzájuk kell alkalmazkodni. Nagyon fontos jellemzője egy nárcisztikus nőnek vagy férfinek, hogy soha, semmiért nem kérnek bocsánatot.

Ahogy feljebb írtam is, a nárcisztikus emberek őszintén meg vannak győződve tévedhetetlenségükről, ezért soha nem ismerik el a hibáikat, s mivel mindig és mindenért csakis a másik lehet a hibás, így ők bocsánatot sem fognak soha kérni senkitől.

Nem empatikusak! Önzőek!

Az empátia és a nárcisztikus szó kölcsönösen kizárják egymást. Mivel ők kizárólag saját magukra összpontosítanak, így nem foglalkoztatja őket mások megsegítése, számukra ez nem fontos, azonban, ha nekik van szükségük segítségre, elvárják, hogy mindenki azonnal őket támogassa.

Nem beszélgetnek, hanem manipulálnak A beszélgetés nekik csak egy módszer, amellyel más embereket manipulálnak, hogy azok azt tegyék, amit akarnak tőlük.

A mérgező nárcisztikus állandó feszültséget, konfliktust és drámát generál mások életében, ami általában fájdalmat és sértődést okoz. A nárcisztikus ember hálójából nagyon nehéz menekülni, ha ilyen emberrel találkozunk, azonnal ismerjük fel és ne féljünk tőlük! A nárcisztikus ember kezelése csak úgy lehet eredményes, ha beleássuk magunkat abba, hogy ők milyen emberek, ezenkívül figyelünk arra, hogy felépítsük a saját önbecsülésünket, álljunk ki magunkért, nagyon világosan húzzuk meg a határokat és minden körülmények között őrizzük meg a nyugalmunkat.

Íme néhány tipp erre: https://www.hajraegeszseg.hu/cikk/2024-05-30/ne-ijedjunk-meg-a-narcisztikus-embertol-tanuljuk-meg-kezelni

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.