Menü

Milyen a nárcisztikus ember és hogyan kell kezelni?

Nők is és férfiak is lehetnek nárcisztikusak egyaránt, nem kifejezetten egyik vagy másik nem jellemzője és sajnos mindegy, hogy nőről vagy férfiról beszélünk, ugyanolyan mérgezők és veszélyesek, legyen szó párkapcsolatról, házastársról, barátról. Milyen a nárcisztikus ember és hogyan kell kezelni?

A köztudatban valamiért a férfiakkal kapcsolják össze a nárcisztikus kifejezést, pedig annak jellemzői a nők egy részénél is megfigyelhető.

Melyek a nárcisztikus személy fő ismérvei?

Például a hatalmas ego. Az önimádat. Megszállottan foglalkoztatja őket a megjelenésük és a számunkra oly fontos dolgok. Nők esetében a külső szinte kardinális kérdés, ez pedig mindenre vonatkozik: a testükre, a frizurájukra, sminkre, ruházatra, cipőre. Rendszeresen járnak szépségszalonba és butikokba, mindig új és új kozmetikai kezeléseket próbálnak ki, folyamatosan magukkal vannak elfoglalva.

Nem viselik el, ha valakiben konkurenciát látnak. Rengeteget posztolnak a közösségi oldalon!

Mániákusan fényképezik magukat különféle pózokban és váratlan helyeken, teszik fel a videokat magukról, idézeteket, fotókat, s valóságos regényt írnak magukról egy-egy poszt alatt.

Nem fogadnak el a sajátjuktól eltérő véleményt. Számukra nem létezik a „nem” és más nézetét, elgondolását meg se hallják, ha az nem egyezik az övékkel.

A nárcisztikus emberek egy pillanatig sem tudják elképzelni, hogy tévedhetnek, ez az opció egyszerűen ki van zárva. Uralkodik a partnerén, barátain.

Mindig ők diktálnak, ők döntenek mindenről, a családnak és a barátoknak hozzájuk kell alkalmazkodni. Nagyon fontos jellemzője egy nárcisztikus nőnek vagy férfinek, hogy soha, semmiért nem kérnek bocsánatot.

Ahogy feljebb írtam is, a nárcisztikus emberek őszintén meg vannak győződve tévedhetetlenségükről, ezért soha nem ismerik el a hibáikat, s mivel mindig és mindenért csakis a másik lehet a hibás, így ők bocsánatot sem fognak soha kérni senkitől.

Nem empatikusak! Önzőek!

Az empátia és a nárcisztikus szó kölcsönösen kizárják egymást. Mivel ők kizárólag saját magukra összpontosítanak, így nem foglalkoztatja őket mások megsegítése, számukra ez nem fontos, azonban, ha nekik van szükségük segítségre, elvárják, hogy mindenki azonnal őket támogassa.

Nem beszélgetnek, hanem manipulálnak A beszélgetés nekik csak egy módszer, amellyel más embereket manipulálnak, hogy azok azt tegyék, amit akarnak tőlük.

A mérgező nárcisztikus állandó feszültséget, konfliktust és drámát generál mások életében, ami általában fájdalmat és sértődést okoz. A nárcisztikus ember hálójából nagyon nehéz menekülni, ha ilyen emberrel találkozunk, azonnal ismerjük fel és ne féljünk tőlük! A nárcisztikus ember kezelése csak úgy lehet eredményes, ha beleássuk magunkat abba, hogy ők milyen emberek, ezenkívül figyelünk arra, hogy felépítsük a saját önbecsülésünket, álljunk ki magunkért, nagyon világosan húzzuk meg a határokat és minden körülmények között őrizzük meg a nyugalmunkat.

Íme néhány tipp erre: https://www.hajraegeszseg.hu/cikk/2024-05-30/ne-ijedjunk-meg-a-narcisztikus-embertol-tanuljuk-meg-kezelni

Mindfulness tecnikák a függőségek leszokására

A tudatossági technikák alkalmazása hatékony módja a sóvárgás leküzdésének. Ha a jelen pillanatra koncentrálsz és ítélkezés nélkül elfogadod azt, csökkentheted a hatalmat, amelyet ezek a késztetések gyakorolnak rád.

Televíziózás a sporton túl. Nézünk ma még tv-t?

Meg merem kockáztatni, hogy a mai nagyon fiatal generáció egyes tagjai egyáltalán nem néznek tv-t. Persze tudják, hogy mi az, van készülék a házban, de igazából soha be sem kapcsolják. Lehet, hogy ez most egy kicsit erős túlzás volt, de benne van a pakliban. A televíziózás ma már a fiatalabb generáció számára lényegében véve a sportközvetítéseket jelenti, vagy azon kevés alkalmak egyikét, mikor mondjuk egy 3 órás filmet nagy képernyőn szeretnénk megnézni, és emiatt a számítógép elől “átköltözünk” a nappaliba.

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Ambivertált személyiség

Ismerjük a fogalmakat, hogy valaki introvertált, vagy extrovertált beállítottságú, de van itt egy harmadik is, ami nem annyira ismert. Nézzük, mit lehet tudni az ambivertált személyiség.

A szorongás fajtái

Bármilyen fajta szorongástól is szenvedünk, a jó hír, hogy a szorongásos zavarok a hatékonyan kezelhetőek. A szorongászavarból való teljes gyógyulás is lehetséges, illetve csökkenthetőek a tünetek annyira, hogy az egyén képes legyen visszatérni a normális életviteléhez.