Menü

Terv az alkohol utáni sóvárgás ellen

A sóvárgás kezelésének stratégiái kulcsfontosságúak az alkoholfogyasztásról való leszokás tervében. Az alkohol iránti vágy lehengerlő lehet, de a megküzdési mechanizmusok kifejlesztése segíthet kordában tartani ezeket a késztetéseket.

Az egyik hatékony módszer a kiváltó okok feljegyzése és az ezek elkerülésének módja. Ha például a munkahelyi stressz miatt gyakran inni kezd, fontolja meg, hogy helyette jógázni vagy meditálni kezdjen.

Egy másik stratégia a tudatossági technikák gyakorlása. Ez azt jelenti, hogy jelen kell maradnunk és a környezetünkre kell koncentrálnunk, ahelyett, hogy az elménk az ivással kapcsolatos gondolatok felé kalandozna.

Ha emlékezteti magát arra, hogy miért döntött úgy, hogy leszokik, az szintén hatékony eszköz lehet a sóvárgás ellen. Ezek lehetnek fotók szeretteiről, feljegyzések a józanság előnyeiről, vagy akár egy lista azokról a negatív következményekről, amelyek ehhez a döntéshez vezettek.

A figyelemelterelés szerepe

A figyelemelterelés fontos szerepet játszhat az ivási késztetés leküzdésében. Ha olyan tevékenységekkel foglalkozik, amelyek lekötik a kezét és az elméjét is, az elterelheti a figyelmét az alkohol iránti vágyról.

Az olyan hobbik, mint a festés, az olvasás vagy a kertészkedés nem csak elvonják a figyelmet, hanem a teljesítés érzését is adják.

A testmozgás egy másik nagyszerű figyelemelterelés, amely további egészségügyi előnyöket kínál. Akár futni megyünk, akár csoportos sportolásban veszünk részt, a fizikai aktivitás endorfint szabadít fel, amely javítja a hangulatot és csökkenti a stressz-szintet.

Támogatási rendszer jelentősége

Az alkoholfogyasztásról való leszokás során létfontosságú, hogy legyen egy támogató rendszer. Azok a barátok és családtagok, akik megértik a küzdelmét, érzelmi támogatást és gyakorlati segítséget is nyújthatnak.

Rendkívül hasznos lehet csatlakozni olyan támogató csoportokhoz, ahol a tagok megosztják tapasztalataikat és stratégiáikat a józanság megőrzésére. A függőségből való felépülésben képzett terapeuták vagy tanácsadók szakmai segítségét szintén a támogató rendszer részének kell tekinteni.

Alkoholmentes alternatívák

Az alkoholos italok alkoholmentes alternatívákkal való helyettesítése az alkohol utáni sóvárgás elleni terv másik kulcsfontosságú eleme.

Az olyan lehetőségek, mint a szénsavas víz, a gyógytea vagy az alkoholmentes sörök az alkohol káros hatásai nélkül is kielégíthetik az ital iránti igényt.

A különböző alternatívákkal való kísérletezés új kedvencek felfedezéséhez és egészségesebb szokások kialakításához is vezethet.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.