Menü

Ezért jó a délutáni szieszta

Azt eddig is tudtuk, hogy a délutáni alvás, szieszta: kifejezetten jót tehet az egészségnek, de ezt most már a tudomány is alátámasztja. szakemberek szerint elég hetente egy-két alkalommal szunyókálni délután, hogy csökkentsük a szívroham és a stroke rizikóját.

A "szieszta" kifejezés a latin-amerikai országokban a semmittevés képzetét keltheti, de a gyakorlat eredete egészen a régi Rómáig nyúlik vissza, és ma már világszerte alkalmazzák. Mivel a mai modern társadalmunk rohanó életmódja egyre inkább alváshiányos, a sziesztázás, délutáni pihenés a jobb közérzet érdekében nemhogy lustálkodást jelent, hanem kulcsfontosságú lehet.

Olaszországon kívül más mediterrán országokban is szokás a délutáni csendes pihenő, például Spanyolországban is elterjedt, de a görögök is gyakorolják, náluk "mesimeri" néven ismert az ebéd után rövid szundikálás.

A mexikóiak is tartanak rövid pihenőt, mielőtt visszatérnek a munkába, sok országban a szieszta lehetővé teszi az emberek számára, hogy elkerüljék a szélsőséges hőségben való munkavégzést.

Arról nem is beszélve, hogy egy rövid szieszta bizonyítottan javítja a hangulatot és csökkenti a stressz-szintet, de az ebéd utáni pihenő a fizikai teljesítményt is fokozhatja, mivel regeneráló hatású. Kutatások szerint még a rövid szundikálás is összefüggésbe hozható a jobb sportolói képességekkel, például a nagyobb állóképességgel, jobb erőnléttel és a jobb izomregenerációval.

Mennyi az a délutáni alvás, ami jótékony hatású az egészségre?

Egy nemrég megjelent tanulmány szerzői szerint már heti egy-két alkalom is elegendő ahhoz, hogy a szívroham és a stroke rizikóját csökkentsük, tehát nem kell feltétlen minden nap aludni.

A gyakrabban sziesztázók inkább az idősebb férfiak közül kerültek ki, a hölgyek közül kevesebben választották a délutáni szunyókálást.

A szieszta előnyei között tarthatjuk számon, hogy jó hatással van a szív- és érrendszer egészségére.

Hogy mennyi az annyi, arra nincs általános irányelv, a szakértők szerint nem az alvás hossza, sokkal inkább a gyakorisága számít, de a tanulmányok szerint a délutáni szieszta 20 és 40 perc között lenne ideális.

A délutáni szieszta fontos a mindennapos testi és szellemi megújulásunkhoz, és megelőzi a szívbetegségek kockázatát. Ha valaki megengedheti magának, érdemes minden nap ugyanabban az időben beiktatni a délutáni sziesztát. A délutáni alvásra ne úgy tekintsünk, mint az éjjeli pihenés "pótlására", sokkal inkább a szellemi felfrissülést kell, hogy szolgálja.

Az elektromos cigaretta mentális hatásai

Az elektromos cigaretta, Elf-Bar káros hatásairól már írtunk korábban weboldalunkon. Hiába ártalmas és bajt okoz, ennek ellenére mégis nagyon népszerű: több millió ember érintett, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a veszélyeit.

Sportesemény-etikett. Mit illik, mit nem

Léteznek illemszabályok a sportban? Igen! A futás, kerékpár, úszás, mint sportok és sok ehhez kapcsolódó futó-kerékpáros és triatlonversenyek tömegeket vonzanak és mozgatnak meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok.

A szájüregi egészség fenntartása fogszabályozás segítségével

A fogszabályozás nemcsak esztétikai szempontból hoz jelentős változást a páciensek életében, hanem fontos szerepet játszik a szájüregi egészség fenntartásában is. Cikkünkben bemutatjuk, mi mindenben segíthet, ha a szabálytalan fogsort korrigálják.

Segítségnyújtás nyáron

Bármikor találkozhatunk olyan helyzetekkel, ahol otthon is ellátható sérüléseket, esetleg betegségeket kell kezelnünk, most azonban néhány specifikusan nyáron előforduló esetről olvashatsz!

Nyár: Az allergia időszaka

A nyár alapvetően a napsütés, a meleg, a nyaralás és az aktív szabadidős tevékenységek időszaka. Azonban ezek a hónapok sokak számára az allergiás reakciók okozta kellemetlenségek időszakát jelentik. A nyári allergia a pollenek, a gombaspórák és az egyéb légúti irritáló anyagokra adott reakció. Ezek főleg a meleg időben és a virágzás idején terjednek. A tünetek jelentős diszkomfortot okozhatnak az érintettek számára. Az alábbi cikkben a nyári allergia okairól, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről olvashatunk bővebben.