Menü

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Manapság egyre elterjedtebb, hogy olyan embereket látunk, akiknek akár az egész testét tetoválás fedi, sőt azt tapasztalhatjuk, hogy már ritkásabb azoknak az embereknek a száma, akiken nincsen tetoválás, mint akiken van. A mi országunkban ennek nincsen kulturális háttere, inkább csak divat szempontjából terjedt el, ami persze nem zárja ki, hogy valaki egy számára fontos eszmei értékkel bíró mintát, vagy szöveget tetováljon magára.

A tetoválás elkészítését megelőző időkben is fontos az, hogy hosszú távon gondolkodjunk, hiszen bármennyire is klisés, ez tényleg egy egész életen át az ember testén marad. Érdemes olyan tetoválóművészt választani, akinél biztosak vagyunk benne, hogy a higéniai előírásoknak megfelelő környezetben dolgozik, munkájára és az alapanyagra igényes, illetve nem sajnálja az idejét ránk. Ez még kisebb minták esetében is akár igencsak borsos összegekbe kerülhet tetoválásonként, de erősen ajánlom, hogy emiatt senki ne válasszon igénytelenebb stúdiót vagy művészt.

Ha megvan a megfelelő tetováló, a minta és az időpont, akkor fontos, hogy néhány apróságra figyelj az előtte való napokban. Lehetőleg ne menj szoláriumba, és kerüld el az olyan helyzeteket, ahol esetleg leéghet a bőröd. Pihenj eleget, érdemes nem az előtte való napokban bulizni, hiszen alkoholt és koffeint sem tanácsolt fogyasztani a tetoválás elkészítése előtt. Hogyha szeretnél tényleg a legoptimálisabb helyzetre törekedni, akkor elkezdheted a tetoválni tervezett bőrfelületet 1 – 2 héttel korábban testápolóval kenni, és fokozatosan odafigyelni arra, hogy elég vizet igyál, a bőröd regenerálódásának érdekében.

A tetoválás napján egyél és igyál eleget! Sokkal jobb érzés lesz neked is és a tetoválónak is, hogyha teli hassal mész a helyszínre. Ne félj kérdezni, vagy esetleg szólni, hogyha mégsem tetszik az elhelyezés, vagy a tetoválás mérete, hiszen ezen még könnyedén lehet változtatni, és te sem fogod megbánni, hogyha esetleg több lehetőséget is fontolgatsz.

Miután elkészült hallgasd végig a tetoválót azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit ajánl az utókezeléshez, és a bármiféle fertőzések elkerülése ellen. A legelterjedtebb többek között a Bepanthen szokott lenni. Fontos a tetoválás levegőztetése és tisztítása, azonban a közvetlen napfényt és a strandolást, legalább két hétig kerüljük el. Hogyha bármiféle komplikáció fellép, azonnal forduljunk a tetoválóhoz, ne várjuk ki amíg rosszabbra fordul a helyzet.

Miután begyógyult a tetoválás se hanyagoljuk el, hiszen könnyen elmosódhatnak a vonalak, vagy esetleg foltossá válhat, ha nem figyelünk oda rá. Nyáron, de igazából már tavasszal, hogyha olyan testrészen van, amit napsütés ér, érdemes minden nap bekenni naptejjel. Ezen kívül a folyamatos hidratálásra is érdemes odafigyelni, napi egyszer hidratáló krémmel bekenni az érintett bőrfelületet, illetve mindig megfelelő mennyiségű vizet kell inni. Egy egészséges diétának hála, a bőrünk is jobb minőségű marad, így ruganyosabb és nem csúnyul el a tetoválás.

Amennyiben bármi kis hibát észlelünk rajta, egyeztessünk a tetoválónkkal, hiszen általában ezeket egyszerűen ki lehet javítani. Ettől függetlenül fokozottan figyeljünk a tetovált bőrfelületre, és próbáljuk elkerülni a sérüléseket, ha esetleg olyan helyre, vagy kirándulásra megyünk, figyeljünk a védelmére!

Sütőtök - ne edd, kend!

Ma már számtalan, jobbnál jobb arcpakolás elérhető a drogériákban, azonban a, konyhai szépítőszereknél nincs természetesebb! Ráadásul olcsó is és a házilag elkészített arcápolásokban pontosan tudjuk mi van és mi mindenre jó.

Magas pulzus éjszaka: kell-e aggódni?

Az éjszaka jelentkező magas pulzus roppant nyomasztóan hathat arra, aki átéli, hiszen a gyors szívverés és az emiatt érzett aggodalom ördögi kört alkothatnak. Minél erősebben érezzük a szívdobogást, annál jobban aggódunk, ami tovább emeli a pulzust. Ez valóban nyugtalanító jelenség, amit mindenképpen ki kell vizsgáltatni (többnyire EKG és 24 órás Holter vizsgálat segítségével), hiszen a szapora szívműködés, mint érzés, lehet valódi tachycardia, lehet szívritmuszavar.

Tegyünk a mellrák ellen!

A mellrák kialakulása részben a véletlenen és az öröklődő géneken múlik, legalább ekkora jelentőségük van azonban az életmód és a környezeti tényezők hatásainak is. A mellrák megelőzésének számos módja lehet. Tegyünk meg mindent!

Hallottál már a funkcionális diszpepsziáról?

Evés után túltelítettnek érzed magad? Puffadsz, netán görcsöl, feszít a gyomrod? Lehet, hogy FD-ben szenvedsz, érdemes kivizsgálni!

Miért hullik ősszel jobban a hajunk?

Ősszel a levelekkel együtt a haj is jobban hullik, így természetes, ha a megszokottnál erősebb a hajhullás. Évszakváltáskor ez nem meglepő, hiszen ahogy testünk minden sejtje megújul, ez a hajunkra is igaz.