Menü

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A jóga elnevezés a szanszkrit “judzs” szóból ered, aminek jelentése összekapcsolni vagy egységessé tenni. Célja a test, a lélek és az elme tudatos egyesítése, illetve egységének létrehozása. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.

A keleti kultúrákban a jóga egy mélyebb aspektusa van jelen, a spirituális fejlődés egyik útja és része a kulturális életnek. A nyugati ember számára a jógagyakorlás elsősorban testmozgás, és ennek kiegészítéseként jelenik meg a meditáció, relaxáció.

A jógának számos előnye létezik az egészségre nézve. Amellett, hogy fokozza a rugalmasságot, még a fájdalom, különösen a hátfájás enyhítésében is a segítségünkre lehet. A jóga ezen kívül szabályozza a vérnyomást, illetve csökkentheti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatait. Mutatjuk is, miért válasszuk ezt a sportot és miért jógázzunk rendszeresen!

A jógát már évezredek óta gyakorolják Indiában. Ma már szerte a világon nagy népszerűségnek örvend, és sokan azért is választják ezt a mozgásformát, mivel mind a testi, mind a lelki egészségre pozitív hatást gyakorol.

Amikor jógázunk, nemcsak méregtelenítünk, hanem az izmokat és az ízületeket is nyújtjuk, ez a folyamat a véráramlást növeli meg, illetve a szervek és a sejtek oxigénellátását is segíti.

A jóga speciális pozitúrái rendkívül jó hatással vannak az izmokra, az ízületekre és a csontokra.

A rendszeresen végzett jógagyakorlatok nagyon sokat segíthetnek a fogyásban is. Ha ezt még az egészséges táplálkozással is kiegészítjük, garantált lesz a sikerélmény, már, ami a fogyókúránkat illeti.

Mivel a jóga nemcsak a testet mozgatja meg, hanem a légzésre is ügyelünk a jógagyakorlatok során, így nagyon hasznos lehet azok számára is, akik valamilyen légzőszervi problémában, például asztmában szenvednek.

A fizikai előnyök mellett a jóga egyik legnagyobb pozitívuma a stresszkezelésben rejlik, s mivel a jóga a meditáción és a mély légzésen alapszik, így segíthet javítani a mentális jóllétet.

Mi az a nevető jóga?

A nevető jóga állítólag nagyon egészséges, tulajdonképpen félórányi irányított nevetés, ami egy testedzéssel is felérhet, a közérzetre pedig nagyon jó hatással van!

A nevetés is egyfajta meditáció, mellyel belépünk egy időtlen dimenzióba, ahol elfelejthetjük gondjainkat. A nevetés annyira terápiás jellegű, hogy még a pszichológiában is megvan a maga megnevezett szakterülete: nevetésterápia.

Milyen hatásai vannak az irányított nevetésnek?

A nevető jógának komoly pszichés és élettani hatásai vannak, melyeket vizsgálva a szakértől arra jutottak, hogy a nevető jóga pozitívan hat a szervezetünkre. A módszer lényege, hogy a résztvevők nevetést kiváltó gyakorlatokat ötvöznek a jóga ismert légzőgyakorlataival, ez az öngerjesztett nevetés pedig végül átfordul valódi kacagásba.

Az elmúlt évek eredményei igazolják, hogy mindössze már egy foglalkozás is javította a hangulatot és csökkentette a stresszt és depressziót, ez pedig mindenképp arra ösztönöz, hogy az ember tegyen egy próbát, ha másért nem, hát kíváncsiságból.

A jóga gyakorlatok bárhol végezhetők, még az otthonunk kényelméből sem kell kimozdulni, hiszen számtalan online jóga videó segítségével otthon is kipróbálhatjuk ezt az élményt.

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

Szelfiturizmus?

Nem olyan rég olvastam, hogy szelfigátló paravánt húztak fel egy alpesi faluban, azóta pedig újabb és újabb települések elégelték meg a szelfituristákat.