Menü

Veszélyes kánikula

Szinte soha nem látott mértékű kánikulai forróság jellemzi napjainkat, ami egy bizonyos pontig a vakáció és a nyár velejárója, ám van egy határ, amikor már veszélyes is lehet. A hőség kórházba is juttathat, vigyázzunk magunkra! A napszúrás akár halálhoz is vezethet, de a nagy hőségben a hőguta is veszélyeztet minket. Honnan ismerhetjük fel a tüneteket? Mire kell figyelnünk strandoláskor és a szabadban?

A nyári forróság nagyon veszélyes lehet. A rekordokat döntögető meleg nem csak az időseket és a krónikus betegekre jelenthet veszélyt.

Az idei nyár kifejezetten forró, a héten újabb hőségriasztásokat adtak ki. A hőség okozta rosszullétek veszélyesek, sőt akár halálosak is lehetnek, ezért komolyan kell venni szakemberek tanácsait.

A napszúrás a fedetlen fejet érő közvetlen és erős napsugárzástól alakul ki, melynek első jelei: a vörös, forró fej, hűvös bőr, fejfájás, nyugtalanság, szédülés, émelygés, valószínűleg hányás és eszméletvesztés.

Súlyos esetben a napszúrás halálhoz is vezethet és különösen a gyermekek, idősek, betegek veszélyeztetettek. A hőguta napszúrás nélkül is előfordul, akkor lép fel, amikor hosszan tartó meleg behatás miatt a szervezet hőháztartása zavart szenved és hőfelesleg jelentkezik.

A hőgutát a vörös fejről, a forró, száraz bőrről, élettelen arckifejezésről, tántorgó járásról, megemelkedett pulzusról és igen magas testhőmérsékletről ismerhetjük fel. Az érintett eszméletlen is lehet, kezelés nélkül, akár halálhoz is vezethet. Ilyenkor életmentő lehet a gyors segítség.

Mit tehetünk napszúrás és hőguta esetén? Hogyan segíthetünk?

Hűvös helyen fektessük le a beteget, megemelt felsőtesttel! Hideg vizes kendővel végezzünk borogatást, különösen a fejét kell hűteni, emellett az érintett igyon folyadékot, ha tud. Legjobb valamilyen sótartalmú víz ivása, a víz- és a sóveszteség kiegyenlítésére (1 teáskanál só 1 liter vízhez.)

Előzzük meg a bajt!

A napszúrás és hőguta megelőzése a következő tanácsok betartásával történhet:

- hordjunk fejfedőt, fehér kendőt, kalapot, baseball sapkát

- kerüljük a hosszú napozást

- pótoljuk az izzadtságot, igyunk sok vizet

- ne sportoljunk a legmelegebb órákban.

Milyen egyéb betegségeket okozhat a meleg?

Hőséggörcsöket, ezek lehetnek a hőbetegség első jelei, és általában fájdalmas izomgörcsökkel járnak, amelyek a lábakban és a hasban jelentkezhetnek.

Melegkiütést, ez egy bőrirritáció, amely akkor fordulhat elő, ha sokat izzadunk.

Hőkimerülést, mely a szervezet válasza a túlzott víz- és sóveszteségre.

Hőgutát, ez akkor következik be, amikor a szervezet már nem tudja szabályozni a hőmérsékletét.

Ha a hőguta tüneteit érzékeljünk, azonnal hívjunk orvost. Amennyiben a hőséggörcsök egy óránál tovább tartanak, hányással járnak együtt, illetve, ha a hőguta tünetei súlyosbodnak, vagy egy óránál tovább tartanak, mindenképpen hívni kell a mentőt.

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

P-vitamin – mit tudsz róla?

A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.