Menü

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Mi az a long COVID?

A hosszú COVID, olyan állapot, amikor a koronavírus tünetei a fertőzés után több héttel, vagy hónappal is fennmaradnak. A tünetek széles skálán mozoghatnak, és változó súlyosságúak lehetnek. Lényegében véve a vírus krónikus tüneteinek együttesét jelöli. Mint minden betegség esetén az idősebb felnőttek, krónikus betegségekkel élők, mint például cukorbetegség, vagy szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők nagyobb veszélyben vannak. Valamint a fertőzés tünetei mindenkinél máshogy hatnak, emiatt a tünetek is sokfélék lehetnek. Valakinél ezek enyhék, inkább csak kellemetlenek, de van olyan is, aki súlyosan megbetegszik.

Tünetek

A long COVID tünetei rendkívül változatosak és személyenként eltérőek lehetnek. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

Krónikus fáradtság, állandó kimerültség
Légzési nehézségek: nehézlégzés, mellkasi fájdalom, adott esetben tüdőgyulladás
Szapora szívverés
Kognitív problémák:
memóriazavarok, koncentrációs nehézségek, figyelemvesztés
Tartós fájdalom az izmokban és ízületekben, ízületi gyulladások
Neurológiai tünetek: fejfájás, szédülés, alvászavarok
Mentális problémák: depresszió, szorongás, poszttraumás stressz zavar (PTSD) a vírus hatásaitól.

Kezelési módok

A hosszú COVID tünetei nem egyértelműek, nem felismerhetőek, és valójában külön tüneti enyhítésre van szükség, hiszen a vírus már nincs az emberi szervezetben, vagy nem aktív. A kezelésére és a menedzselésére nincs egyetlen, mindenki számára megfelelő megoldás, de számos módszer létezik a tünetek enyhítésére, és a különböző panaszok meggyógyítására:

Fontos a tünetek nyomon követése, és a betegség időben történő felismerése.
Gyakran szükség van több szakterület szakembereinek együttműködésére, szakorvosok felkeresésére, ilyen lehet például: a pulmonológus, a kardiológus, de akár a belgyógyász is.
Az izom- és ízületi fájdalmak, valamint a légzési nehézségek kezelésére szolgáló gyakorlatok segíthetnek a fizikai állapot javításában. A betegség esetén is fontos, hogy az ember megpróbálja megőrizni a korábbi fizikális állapotát, a rendszeres mozgás, és az elegendő pihenés fontos a regeneráció szempontjából.
Mentális egészség: A támogató közeg, és a pszichológiai tanácsok segítenek a betegséggel járó depresszió és szorongás leküzdésében.
Bizonyos tünetek, mint például a tüdőgyulladás, vagy a szívritmuszavarok gyógyszeres kezelést igényelhetnek a probléma megszüntetése érdekében.

A long COVID jelenség társadalmi hatásai

A COVID krónikus formája nemcsak az egyének életminőségét befolyásolja, hanem jelentős terhet ró a társadalomra, az egészségügyi rendszerre, és a gazdaságra is. A hosszú távú problémák miatt sokan küzdenek valamilyen krónikus betegséggel, a valós képet nézve az egészségügyben nem találnak megoldást a problémára, a problémákat sokszor nem, vagy tévesen diagnosztizálják. Egyéni szempontból pedig a problémák nem oldódnak meg.

A vírus sokáig tartó formája komoly és összetett egészségügyi kihívás, amely sok ember életét befolyásolja. A megfelelő orvosi ellátás, a rehabilitáció, és a mentális támogatás kulcsfontosságú a betegek számára. Ráadásul a problémát nehezíti, hogy a tünetek felismerése sokszor nem egyértelmű, ezáltal meg sem történik a betegség diagnosztizálása, valamint a probléma kezelése egyénenként eltérő lehet.

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

P-vitamin – mit tudsz róla?

A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.