Menü

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a forróbb napokon húzódjunk árnyékba 11 és 16 óra között, illetve ügyeljünk a megfelelő fényvédelemre és sok vizet igyunk. Nagyon erős UV-sugárzás esetén a bőrfelület 15-20, extrém erős sugárzás mellett pedig alig 10 perc alatt napégést szenvedhet.

A napégés kellemetlen tünetei a kisebbik bajt jelentik, a nagyobb probléma a bőrrák kockázata, aminek kialakulása minden napégéssel csak egyre nagyobb.

Az égési sérülés gyakorlatilag ténylegesen sérülést jelent, komolyan kell venni! Az tévhit, hogy a napsugarak elől a víz védelmet jelent.

Milyen tünetek jelzik a napégést?

A legjellemzőbb tünet a bőr kivörösödése, amelyhez égő, feszülő fájdalom is társul. Kialakulhatnak továbbá hólyagok a bőrön, ami már másodfokú égési sérülést jelez. Ezek a hólyagok erősen viszkethetnek, később pedig számolni kell a bőrhámlással, esetleg azt kísérő viszketéssel. Ha a test nagy felületen leég, akkor felléphet általános rosszullét, fejfájás, hányinger, láz is, utóbbi esetén hívjuk mentőt!

Hogyan kezelhető házilag a napégés?

Enyhébb panaszok esetén otthon is elláthatjuk a napégett bőrt. Sokat segíthet egy langyos fürdő vagy zuhany, egy bőrre terített nedves törölköző, bőséges folyadékbevitel és a bőr hidratálása valamilyen bőrnyugtató géllel vagy krémmel. Léteznek olyan készítmények is, amelyeket kifejezetten napégésre ajánlanak. A bőrpírt kísérő fájdalom enyhítésére alkalmazhatunk fájdalomcsillapító gyógyszert.

Csak olyan ruhákat viseljünk, amelyek jól szellőznek, könnyű, természetes anyagból készültek, és teljesen eltakarják az érintett testrészt.

Amíg a gyógyulás zajlik, kerüljük a napsütést és egy újabb leégés, bőrpír lehetőségét.

Az enyhe napégés néhány nap, legfeljebb egy hét alatt meggyógyul, ha viszont másodfokú égést szenvedett a bőr, akkor hosszabb időt, heteket is igénybe vehet, mire teljesen regenerálódni tud.

A napvédelemmel kapcsolatos biztonsági tanácsokat kérjük tartsák be, a kicsikre pedig különösen vigyázni kell, bár tudjuk, hogy nehéz a csemetéket órákig bent tartani a lakásban, 11 és 16 óra között lebeszélni a medencehasználatról, strandolásról és homokozásról, meg mindenféle kinti tevékenységről, ám ez fontos elővigyázatosság. Én ilyenkor veszem elő az iskolai technika, vagy rajz dobozban a tanév végén hazakerült gyurmákat, festékeket, temperát, - némelyik szinte alig használt -, ezeket bevetve tudom a négy fal közt tartani a kis „raptorokat”. Fontos a gyerekeknek is megtanulni, hogy a biztonság a legfontosabb.

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

P-vitamin – mit tudsz róla?

A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.