Menü

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Pszichológusok szerint például az, hogy bizony komoly hatást gyakorol ránk, amikor egy jelentős és várva várt esemény után hirtelen csökken a szervezetben a stresszhormonok szintje. Ilyesmi tapasztalható nyaralás után is.

Kikapcsolódás után gyakran látjuk nagynak a kontrasztot, ami azt jelenti, hogy az elmúlt napok élményeihez hasonlítjuk az átlagos hétköznapokat és a nyaralás alatt átélt élményeket nyilván okkal izgalmasabbnak érezzük, mint a hétköznapok eseményeit, ezért az utóbbiakat hajlamosak vagyunk leértékelni.

A szabadság utáni depresszió tünetei közé tartozik többek között a szomorúság, motiválatlanság, fáradtság és szorongás. Előfordulhat, hogy már a nyaralás utolsó napjaiban érezzük a szomorú hangulatot, ahogy térünk vissza lassan a hétköznapi életünkhöz.

A nyaralás utáni depresszió leküzdésére már léteznek módszerek, ezeket érdemes átolvasni, ha mi is hasonló érzésekkel küzdünk.

Törekedjünk a fokozatos visszaszokásra.

Időzítsük úgy a hazautazást, hogy még legyen 1-2 szabadnapunk otthon arra, hogy visszaálljunk a rendes kerékvágásba, nem jó, ha nyaralás után egyből a munkahelyi életbe csöppenünk.

Az első munkanapon - ha tehetjük - próbáljuk meg elkerülni a komoly döntéseket, feladatokat, és az első héten ne túlórázzunk csak azért, hogy utolérjük magunkat!

Nézzük át a nyaralás alatt készült fotókat, videókat, beszélgessünk az átélt élményekről, éljük át újra az utazás kellemes perceit és töltekezzünk ezekből.

Legyünk aktívak, szervezzünk programot magunknak. Töltsük tevékenyen a hazatérés utáni első néhány napot, így lekötjük a gondolatainkat és nem az elmúlt nyaraláson szomorkodunk.

Ne feledjük el a nyaralás alatt kialakult szokásokat!

Ha akkor elmentünk futni reggelente, tegyük itthon is, ha a fitneszteremben eltöltött kellemes idő alatt jobban éreztük magunkat, menjünk el itthon is, ha a nyaraláskor ettünk valami finomat, készítsük el itthon is, építsük be ezeket a szokásokat a napi rutinba, s máris izgalmasabbak lesznek a hétköznapok.

Jó terápia lehet a zenehallgatás is, és egy kellemes napfürdőzés is javítja a közérzetet.

Ha nem is tart ki egész évben a nyaralás utáni feltöltődés, azért néhány hétre elég erőt adhat, ahogy az is, ha ilyenkor megtervezzük, kitaláljuk és elkezdjük szervezni a következő utazást. A feszültségoldó tabletták helyett eredményesebb, ha elsajátítunk egy olyan módszert, mely megtanít magunkra figyelni, ez lehet meditáció, agykontroll. A lényeg, hogy meg kell keresni azt az utat, amely a nyaralásunkat és a hétköznapjainkat is egyaránt élvezhetővé teszi.

Szelfiturizmus?

Nem olyan rég olvastam, hogy szelfigátló paravánt húztak fel egy alpesi faluban, azóta pedig újabb és újabb települések elégelték meg a szelfituristákat.

Egy könyv jogainak védelme

Írtam egy könyvet, egy tudományos munkát, egy online cikket. Hogyan védjük meg az ötleteinket, és a szellemi jogainkat? Nem fogják ellopni az ötletemet? Mit tegyek, ha lemásolják a blogbejegyzésemet, kölcsönveszik az írásaim egy részét? Egyáltalán minek mekkora a súlya, a lopás az lopás, vagy nyilván egy cikk, nem egy kategóriába esik egy könyvvel? Ebben az írásban ezekre a kérdésekre kaphatunk válaszokat.

Elektromos vagy benzines motorkerékpár?

Miért érdemes elektromos motorkerékpárt venni benzines helyett? Ez egy nagyon aktuális kérdés lehet a mindennapi közlekedésben résztvevőknek, és a felnövekvő generációnak is. Az új motorosokat nem kötik a beégett motoros előítéletek, mint a kötelező nagy köbcenti, a nagy hang, a sok lóerő, mert attól vagyok igazi férfi, stb… Ők nyitottabbak az új technológia előnyeire, és szép lassan mindenkire hat az elektromos forradalom.

Mit vigyen a gyerek a kollégiumba?

A tanév nemcsak a bejáró és helyi diákoknak, hanem a bentlakóknak, kollégistáknak is megkezdődik, ezért némely szülőknek még az is plusz dilemmát okoz, hogy mit vigyen a gyerek a kollégiumba?

Ha a szünet után nehezen megy a korai kelés…

A kevésbé megfeszített nyári időszak, a vakáció és a nyaralások után valószínűleg sokaknak nehezére esett hosszú idő után először újra korán kelni. Akinek gyermeke van, tudja, hogy sajnos visszaállni a korai kelésre és korábbi esti lefekvésre nem könnyű feladat, sok esetben hetekbe is telhet.