Menü

Miért szorongunk?

Sokan éreztük már kellemetlenül magunkat tömegben, rengeteg emberrel körülvéve, izgultunk egy-egy határidős munka miatt, álmatlanul forgolódtunk a problémáinkon gondolkozva vagy azon, hogy nehogy valami fontos dolgot elfelejtsünk. A szorongás rengeteg különböző formában jelentkezhet. A szorongás az egyik leggyakoribb mentális betegség, így nagyon sokan szembesülnek ezzel nap, mint nap. Kezelésében a pszichoterápia nagyon hatékony gyógyítási forma. Mi a szorongás és hogyan nyilvánul meg?

A szorongás az enyhe nyugtalanságtól a pánikrohamokig széles skálán fordulhat elő, melynek tünetei akkor kezdenek megjelenni, amikor stresszes és kellemetlen helyzetbe kerülünk, de nyilvánvaló ok nélkül is tapasztalhatjuk őket.

Tünet lehet az izzadás, a szapora légzés, az emelkedett pulzusszám, a légszomj, a gyomorproblémák, remegés. Ezek a tünetek annyira kellemetlenek lehetnek, hogy stresszhelyzetben leblokkolhatnak.

Szociális szorongás esetében kerüljük a társasági eseményeket, az iskolát vagy a munkát, ha például fontos előadást kell tartanunk.

Érzelmi szorongás esetén előfordulhat, hogy alkoholhoz, cigarettához vagy más szerekhez nyúlunk. Akár szociális, akár fizikai, érzelmi szorongásról van szó, nem helyes, ha menekülünk előle.

Nem baj, ha néha szorongunk dolgokon, hiszen ez természetes reakció, egy bizonyos ponton túl azonban elkezdi negatívan befolyásolni az életünket, ilyenkor jó, ha szakemberrel közösen próbáljuk meg feltérképezni az okokat és így megkeresve a megoldást.

Melyek a szorongásos zavarok és milyen típusai lehetnek?

Létezik generalizált szorongásos zavar, illetve szorongásos depressziós zavar.

Előbbi esetén az embert az az állandó érzés kíséri, hogy valami nem stimmel, valami nem az elképzelései szerint fog történni. Beindít egy félelmet és aggodalmat annak ellenére is, hogy amitől félünk még be sem következett.

A szorongásos depressziós zavar egy általános rossz hangulat, egy önbizalomhiány, a kihívások nagy részét el sem kezdjük ebben az állapotban, mert el sem hisszük, hogy sikerülhet, ami depresszióhoz vezet. A szorongás és a depresszió kombinációja ez, amikor az ember szomorúságot, demotivációt, reménytelenséget érez.

Mit tegyünk a szorongással?

Vannak technikák, amelyek segíthetnek az enyhe szorongáson. Különböző relaxációs módszerek, meditáció, légzési technikák. A következő lépés egy szakértő, pszichológus, pszichoterapeuta bevonása, aki a támogatás mellett segít megérteni a szorongás dinamikáját.

Bármely kezelést a rendszeres testmozgás támogatja, amely segít csökkenteni a stresszt, ajánlott ugyanígy az elegendő alvás és az egészséges táplálkozás is.

Nem vagy szerelmes, ha ezek zavarnak

Vajon honnan tudhatjuk, hogy szerelmesek vagyunk-e, vagy csak összetévesztjük az érzést valami mással? Mondjuk a biztonság, a megszokáshoz való ragaszkodás és a komfort érzésével. És azt, hogy csak egy hullámvölgybe kerültünk, vagy tényleg elmúlt a szerelem? Normális, hogy egy kapcsolatban vannak “fentek és lentek”, de bizonyos árulkodó jelek arra utalhatnak, hogy ez nem csupán egy múló időszak, hanem az érzéseid tényleg elhalványultak.

Az elengedés dinamikája

A szó,, amit nem szívesen mondunk ki manapság (ha egyáltalán kimondjuk), az a „feladom”. A neveltetésünk, egyáltalán a korszellem ellen való a vallomás, hogy én bizony most bedobom a törülközőt, nem küzdök tovább, vagy divatosan, eufemizálva az aktust: „elengedem” a problémát. A gyerekeinknek is azt tanítjuk, tartsanak ki, legyenek szívósak, eltökéltek, és ne veszítsék el soha, de soha a reményt.

Hogyan lehetünk hatékonyak csapatban?

A hatékony csapatmunka előnyeit, jelentőségét, szabályait kutatva arra voltam kíváncsi, hogyan működik a csapatmunka, melyek a szabályai, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a munkavállalók közötti együttműködést? Erre kerestem meg a válaszokat!

Stresszkezelés hatékonyan

Teljesen igaza van azoknak, akik szerint a stressz lehet pozitív hatású is, lehet teljesítményfokozó, lehet egy egészséges mértékű izgalom, egy pozitív dopping.

A szorongás fajtái 2

A szorongásról a legtöbb embernek a jövő miatti állandó aggodalom, a látszólag semmiből előtörő pánikrohamok jutnak eszébe, pedig a megnyilvánulása sokszor nem ilyen egyértelmű. Gyakran olyan jelenségek mutatják meg, hogy a társunk szorong, melyek minket is érintenek, frusztrálnak, kellemetlenek és azt gondoljuk róluk, hogy direkt ellenünk irányulnak, miközben a legkevésbé sem.