Menü

Koffein hatása nyáron a szervezetünkre

A koffeint különböző formában tudjuk bevinni a szervezetünkbe, a legkedveltebb és legelterjedtebb ezek közül a kávé fogyasztása. Ezen kívül azonban energiaitalokban, tabletta formájában, kólában és bizonyos teákban is megtalálható ez a stimuláns szer. A magyar felnőtt lakosságnak 85%-a fogyaszt kávét, és a fiatalok között is igencsak elterjedtek a koffeinbevitel különböző formái. Ez nem meglepő, hiszen segít ébren tartani minket, illetve ad egy fajta keretet a napnak, hogyha minden reggelünket egy kávéval kezdjük. A közösségi életben is nagy szerepe van, sokszor kávézni hívjuk el a barátainkat, amire a kávézók kultusza is ráépült.

A koffein igazából egy pszichoaktív drog, de mint tudjuk a fogyasztása legális, illetve, ha csak a megengedett mennyiséget fogyasztjuk belőle, akkor nincsen élettani negatív hatása. Az optimális koffeinbevitel egy felnőtt számára 200mg, és körülbelül 350-400mg-ig nem jár semmilyen mellékhatással. Természetesen a koffeint is túl lehet adagolni, ez persze valamennyire személyfüggő is, hogy kinek milyen mennyiségtől alakulnak ki a tünetek. Akinek alapjáraton is magas a vérnyomása, esetleg éberebb, mint az átlagos ember, ők kevesebb mennyiségtől is akár a túladagolás tüneteit érzékelhetik.

A koffein a szervezetünkben található adenozin nevű anyagra hat, ami azért felelős, hogy lelassítsa a szerveink működését, hiszen az elalváshoz erre van szükség. A koffein túlfogyasztása okozhat szapora légzést és gyors szívdobogást és a szívünk működését is felgyorsítja. Ezen kívül az anyagcsere is felgyorsul, hogyha megiszunk egy kávét, akkor érzékelhetjük, hogy gyakrabban járunk vizelni. Annyira megemelkedhet az aktivitásunk, hogy a gondolataink összekuszálódnak, esetlegesen szorongás törhet ránk. Az elalvást is nehezíti, ami könnyen vezethet ahhoz, hogy felboruljon a bioritmusunk.

A nyári időszakban különösen oda kell figyelnünk, hogy ne lépjük túl a megengedett mennyiséget. Könnyen beeleshetünk abba a hibába, hogy mivel szomjasok vagyunk, sok jeges kávét fogyasztunk. Ezen kívül a melegben fáradtabbnak érezzük magunkat, hiszen a nagy hőség miatt a szervezetünk lassabban működik, így emiatt akár úgy érezhetjük, hogy több koffeinre van szükségünk.

A koffein körülbelül húsz perc alatt fejti ki a hatását, de ha alapból lassabb az anyagcserénk a meleg hatására, akkor azt gondolhatjuk, hogy nem volt elég erős a kávé, amit fogyasztottunk. A felgyorsított anyagcsere a hőséggel ötvözve akár kiszáradás tüneteit is produkálhatja, így nagyon fontos odafigyelni arra, hogyha úgy ítéljük meg, hogy túl sok koffeintartalmú italt fogyasztottunk, akkor próbáljunk meg még a szokásosnál is több folyadékot fogyasztani.

Érdemes odafigyelni arra, hogy nyáron ne várjuk el magunktól azt a szintű fizikai tűrőképességet, mint ideálisabb időjárási körülmények között. Nem éri meg felpörgetni annyira a testünket ilyen időben, hogy aztán ne tudjunk aludni tőle, illetve valamilyen élettani problémánk legyen belőle. Helyette igyunk elég vizet, próbáljunk meg elég időt aludni pihentető körülmények között, és hogyha fáradtnak érezzük magunkat, inkább tartsunk egy kis szünetet és tornázzunk, vagy végezzünk bármilyen testmozgást, hogy kicsit feljebb szökjön a vérnyomásunk!

A narancs jótékony hatásai

Ha a narancs előnyeiről van szó, mindenkinek az ugrik be, hogy ez az élénk színű gyümölcs remek C-vitamin-forrás. Pedig számtalan pozitív egészségügyi hatása van még, amiért érdemes gyakrabban fogyasztani. Mutatjuk, melyek ezek.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Tibeti fokhagyma kúra

A népi gyógyászat természetesen nem csak Magyarországon híres, hanem más kontinensek, más országok lakosságában is évezredek óta bevált módszer. A tibetiektől is tanulhatunk, erre jó példa a fokhagyma kúra.

Amit a nyiroködémáról tudni kell

A vénás rendszerünk kiegészítő rendszere a nyirokrendszer, melyben, ha gond adódik, akkor különböző tüneteket tapasztalhatunk, ilyen a nyiroködéma is.

Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?

Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.