Menü

Hova vihetjük a megunt könyveinket, ha kell a hely az újaknak?

„Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell,

hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember:

mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember -

így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember.”

/Babits Mihály/

Ha úgy gondoljuk, hogy mi már nem fogjuk elolvasni a régi könyveinket, attól még ne dobjuk ki ezeket, hiszen más örülni fog nekik.

Könyvet kidobni vétek, hiszen érték. Lehet, hogy régóta porosodik a polcon, és már arra sem emlékszünk, miért vettük meg, elolvastuk-e egyáltalán, azt sem tudjuk tetszett-e vagy nem, de az biztos, hogy a könyv érték, nem dobhatjuk ki.

De mi legyen a sorsa annak a könyvnek, amire már nincsen szükség otthon?

A legtöbben először azonnal az antikváriumokra gondolnának, de emellett is számtalan más módja van annak, hogy új tulajdonost találjanak a megunt könyvek.

Mit csinálj vele, ha már nem kell otthon? Ha hagyatékból örököltünk egy nagyobb mennyiséget és nem tudjuk tárolni? Mi lehet a megoldás?

Nos, ha csak egy-egy példányt szeretnénk továbbadni, a legegyszerűbb személyesen eladni őket. Az interneten már számos olyan oldal található, ahol ezt megtehetjük. Léteznek olyan, könyvekre szakosodott honlapok, ahol regisztráció után értékesíthetjük a saját könyveinket.

Bizonyos magyar könyves szociálismédia-felületen van lehetőség eladásra kínálni fel a saját könyveket. Ilyenkor akár személyesen is át lehet adni a köteteket. Ezen kívül ott vannak még a megbízható aukciós oldalak is, ahol szintén könnyen fel lehet tölteni az eladni kívánt köteteket.

Ha nagy tételben szeretnénk megszabadulni könyvektől, fordulhatunk antikváriumokhoz is. Budapesten és a vidéki nagyvárosokban számtalan ilyen átvevőhely található, ahol szívesen fogadják a használt könyveket. A ritka vagy népszerű példányokért általában darabárat fizetnek, de néha csomagban veszik át őket.

Ha adományként ajánlanánk fel vagy elajándékoznánk a könyveinket, akkor felkereshetjük a helyi, kisebb könyvtárakat is, melyek többnyire szívesen fogadják a jó állapotú adományokat, könyvkülönlegességeket, azonban tudni kell, hogy nem vesznek át minden könyvet, ahogyan az iskolakönyvtárak sem.

Milyen megoldásokban lehet még gondolkodni?

Nem esett még szó róla, de a különböző szervezetek - idősotthonok, hajléktalanszállók, börtönök - könyvtárai is szívesen látják az adományokat vagy akár kórházak is. Adományboltok is vesznek át egyebek mellett könyveket is.

A könyveknek nem árt a sok használat, ezért nyugodtan beszerezhetők másodkézből.

Fecskementés

Sajnos nagy bajban vannak a fecskék, országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható volt a fecskék tömeges megjelenése, ennek oka, hogy szinte egyik napról a másikra 35 fok helyett 10 fok vagy azalatti hőmérséklet köszöntött be, ez pedig nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Hogyan vezess biztonságosan eső esetén

Az elmúlt hétben országszerte rengeteg csapadék leesett, megnehezítve ezzel a közlekedést. Csapadékos időben megváltoznak az útviszonyok, és érdemes óvatosabban vezetni, illetve odafigyelni néhány dologra, ha úgy döntünk ilyen időben is útra kelünk!

Zeneszeretők - A zenehallgatás előnyei és miértje

A velünk és bennünk élő zene már az emberiség kezdete óta a mindennapjaink része. Manapság sokan el sem tudják képzelni az életüket dalok nélkül, mindez nemcsak a hangulatunkra hathat pozitívan, hanem a saját és mások érzelmeinek megértésében is segíthet. Emellett pedig rengeteg pozitív emóció is kapcsolódik a zenehallgatáshoz.

Az internetes csalások veszélyei, megelőzése

Az internetes csalások egyre nagyobb kihívást jelentenek napjainkban, különösen a digitalizáció előrehaladtával sok áldozatot szednek az internetes, vagy éppen telefonos megtévesztések. Ennek formája lehet banki átverés, online vásárlásokkal való visszaélés. A probléma pedig összetett, hiszen nehéz megfogni a csalókat, a tényleges sérelem a virtuális térben történik meg, az áldozatok pedig sokszor önhibából esnek áldozatul. Azonban mit lehet tenni, mit tehet az egyén, és mit tesznek a hatóságok?