Menü

Pótvizsgázik a gyerekem

Bizony több okból is előfordulhat, hogy valakinek osztályozóvizsgát, javítóvizsgát kell tennie, nem feltétlen volt rossz tanuló vagy hanyag, az is lehet, hogy sajnos kórházban volt, huzamosabb ideig betegeskedett és emiatt maradt ki sokáig az iskolából. Amennyiben tanév közben nem sikerült valamely tantárgyat kellőképp elsajátítani, az augusztusi pótvizsgákon újra lehetőséget kapnak a diákok.

A nyári szünet nem a tanulásról szól, azonban, ha pótvizsgára kerül a sor, a gyereknek nyáron muszáj tanulnia, készülnie a pótvizsgára, csak így kezdheti meg a tovább haladást a következő évfolyamon.

Ma 16 éves korig tankötelesek a diákok Magyarországon, tehát ha még tanköteles, mindenképp ajánlott javító vizsgázni vagy pedig évet kell ismételnie, ha már nem tanköteles, akkor megteheti, de nem kötelezhető rá. A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti.

Javítóvizsga letételére minden évben augusztus 21-31. közötti munkanapokon van lehetőség az iskola által megjelölt napokon. Az osztályozó vizsga, különbözeti vizsga, pótló és javítóvizsga minden tantárgy esetén írásbeli és szóbeli részből áll.

Mikor lesz hatékony egy pótvizsgára való felkészülés?

Ilyenkor nem csupán a tananyag elsajátítása a cél. De a bukás, szégyen okozta sérülések feldolgozása, az önbizalom növelése és a pótvizsgára való lelki felkészülés is.

Mit tehet a szülő?

Ha valamelyik tantárgy nehezebben megy, javítóvizsgát tesz vagy tett belőle a gyermekünk, akkor a következő tanévben érdemes korrepetálásra járnia, magántanárt keresnie, de a tanulásban a jó tanuló osztálytársak, barátnők, barátok segítségét is kérhetjük.

Ha pótvizsgázott a gyerek, akkor fontos önbizalmának erősítése, a helyzet lelki oldalának megvizsgálása, ha szükséges, szakember segítségét kérve.

A tanulás azonban nem feltétlen rontja el az egész nyarat, hiszen nem kell végig tanulni a vakációt, de lehet minden héten pár napot a tananyagra, leckére összpontosítani, tanulni, jegyzetelni, vázlatot készíteni, ismételni, hanganyagot megnézni, a világhálót segítségül hívni.

Ha sikerült a vizsga…

Az iskolai kereteken kívüli magántanár évközben segíthet a nehezebb tantárgyak elsajátításában és motiválhatja őt. Segítséget kérni soha nem szégyen, véleményem szerint kevés az a kisiskolás, akivel a szülőnek nem kell leülnie tanulni vagy az a kamasz, akinek nincs szüksége korrepetálásra, pláne, ha még továbbtanulás előtt is áll.

Hogyan vezess biztonságosan eső esetén

Az elmúlt hétben országszerte rengeteg csapadék leesett, megnehezítve ezzel a közlekedést. Csapadékos időben megváltoznak az útviszonyok, és érdemes óvatosabban vezetni, illetve odafigyelni néhány dologra, ha úgy döntünk ilyen időben is útra kelünk!

Zeneszeretők - A zenehallgatás előnyei és miértje

A velünk és bennünk élő zene már az emberiség kezdete óta a mindennapjaink része. Manapság sokan el sem tudják képzelni az életüket dalok nélkül, mindez nemcsak a hangulatunkra hathat pozitívan, hanem a saját és mások érzelmeinek megértésében is segíthet. Emellett pedig rengeteg pozitív emóció is kapcsolódik a zenehallgatáshoz.

Az internetes csalások veszélyei, megelőzése

Az internetes csalások egyre nagyobb kihívást jelentenek napjainkban, különösen a digitalizáció előrehaladtával sok áldozatot szednek az internetes, vagy éppen telefonos megtévesztések. Ennek formája lehet banki átverés, online vásárlásokkal való visszaélés. A probléma pedig összetett, hiszen nehéz megfogni a csalókat, a tényleges sérelem a virtuális térben történik meg, az áldozatok pedig sokszor önhibából esnek áldozatul. Azonban mit lehet tenni, mit tehet az egyén, és mit tesznek a hatóságok?

Szeptember avagy a vakáció vége

A szeptember kezdete hasonlóan ikonikus, mint az év első napja. Az ősz beköszöntével még akkor is felvesszük a „valóság fonalát”, ha az időjárás még mindig nyárias, a gyerekeknek elkezdődik az iskola, az emberek újult erővel térnek vissza a munkába, új kihívások és friss hobbik után néznek. Az iskolában hozzászoktunk ahhoz, hogy az ősz kezdetével indul el ismét a tanév, és ez az élmény annyira belénk ivódhat, hogy felnőttként is gondolhatunk a szeptemberre új kezdetként, egyfajta nem hivatalos évkezdésként, amit az iskolából viszünk magunkkal.

Hogyan lehetünk hatékonyak csapatban?

A hatékony csapatmunka előnyeit, jelentőségét, szabályait kutatva arra voltam kíváncsi, hogyan működik a csapatmunka, melyek a szabályai, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a munkavállalók közötti együttműködést? Erre kerestem meg a válaszokat!