Menü

Pilates avagy a „nyugati ember jógája”

A Pilates torna egy több mint száz éve létező testformáló módszer, amely hazánkban sokáig nem volt ismert. A mozgástechnikát Joseph Hubertus Pilates fejlesztette ki és Controll-nak nevezte el, azonban mindenki csak Pilates tornaként emlegeti és mai napig így ismert.

Miért jó a pilates?

A pilates mind az elmét és testet egyaránt megmozgató torna, amelynek nagyon sok jótékony hatása van, például javítja a flexibilitást. A pilates mozgástechnikája statikus tartásból és dinamikus nyújtásból épül fel, így erősíti és egyben nyújtja is az izmokat, ezáltal növelve a hajlékonyságot. A nyújtó gyakorlatok meghosszabbítják az izomrostokat, így a mozgástartomány növekszik.

Erősíti és szálkásítja az izmokat (különösen a has, derék, csípő és fenék területein). Amennyiben ezek az izmok erősek, minden más gyakorlat elsajátítása könnyebb lesz, akár más edzésformákon belül.

Kiegyenesedett testtartást és jobb gerinc stabilitást eredményez.

Az erősebb tartóizomzat jobb testtartást is eredményez. A pilates gyakorlatok általános stabilitást és támogatást biztosítanak a gerincnek ezen izmok erősítésével. Többen állítják, hogy rendszeres pilates után enyhült, vagy teljesen megszűnt a krónikus derék fájdalmuk.

A pilatest eredetileg rehabilitációs edzésformaként fejlesztette ki Joseph Pilates, hiszen kíméli az ízületeket, mégis összhangba hozza a gerinc és medence izmait és erősíti a testet és lelket. Joseph Pilates edzésmódját "a gondolkodó ember gyakorlatának" nevezte, ugyanis ma már megannyi tanulmány bizonyítja, hogy a fizikai mozgás serkenti az agysejtek képződését, ezáltal fejlesztve a memóriát, a tanulást és a problémamegoldó képességet.

Mint minden mozgás a stresszkezelés és ellazulás hatékony fegyvere, így a Pilates is, mely az izmok gyengéd nyújtásával az izomzatban felgyülemlett stressz feloldására is alkalmas. A Pilates gyakorlatok a tipikusan túl aktív területeknek az ellazítására is alkalmasak.

Minden mozgásrendszer lényege a tudatos testhasználat kifejlesztése. Mindegyik nagy hangsúlyt fektet a mély, koncentrált légzéssel összekapcsolt, főként nyújtó gyakorlatokra.

Haladó szinten a Pilates kardió edzésre, állóképesség javítására is alkalmas!

A nyugati ember jógája?

A pilatest sokan a “nyugati ember jógájának” nevezik, dinamizmusa, illetve a test és szellem együttesét átölelő stílusa miatt. A pilates attól különleges, hogy egyénre szabott gyakorlataival teljes testi-szellemi fittség érhető el és tartható fent.

A Pilates torna gyakorlása általában szőnyegen történik talajgyakorlatként, de különböző típusú segédeszközök közül is választhatunk. A Pilates felszerelések mindegyike más-más előnyt és kihívást kínál, és különböző izomcsoportok megcélzására használható.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Zeneszeretők - A zenehallgatás előnyei és miértje

A velünk és bennünk élő zene már az emberiség kezdete óta a mindennapjaink része. Manapság sokan el sem tudják képzelni az életüket dalok nélkül, mindez nemcsak a hangulatunkra hathat pozitívan, hanem a saját és mások érzelmeinek megértésében is segíthet. Emellett pedig rengeteg pozitív emóció is kapcsolódik a zenehallgatáshoz.

Amit a nyiroködémáról tudni kell

A vénás rendszerünk kiegészítő rendszere a nyirokrendszer, melyben, ha gond adódik, akkor különböző tüneteket tapasztalhatunk, ilyen a nyiroködéma is.

Az internetes csalások veszélyei, megelőzése

Az internetes csalások egyre nagyobb kihívást jelentenek napjainkban, különösen a digitalizáció előrehaladtával sok áldozatot szednek az internetes, vagy éppen telefonos megtévesztések. Ennek formája lehet banki átverés, online vásárlásokkal való visszaélés. A probléma pedig összetett, hiszen nehéz megfogni a csalókat, a tényleges sérelem a virtuális térben történik meg, az áldozatok pedig sokszor önhibából esnek áldozatul. Azonban mit lehet tenni, mit tehet az egyén, és mit tesznek a hatóságok?

Szeptember avagy a vakáció vége

A szeptember kezdete hasonlóan ikonikus, mint az év első napja. Az ősz beköszöntével még akkor is felvesszük a „valóság fonalát”, ha az időjárás még mindig nyárias, a gyerekeknek elkezdődik az iskola, az emberek újult erővel térnek vissza a munkába, új kihívások és friss hobbik után néznek. Az iskolában hozzászoktunk ahhoz, hogy az ősz kezdetével indul el ismét a tanév, és ez az élmény annyira belénk ivódhat, hogy felnőttként is gondolhatunk a szeptemberre új kezdetként, egyfajta nem hivatalos évkezdésként, amit az iskolából viszünk magunkkal.