Menü

Hogyan szokjunk le a körömrágásról?

Bizony nagyon nehéz leszokni a körömrágásról, hiszen ez is egy függőség. Az még nem elég, hogy eldöntjük, leszokunk róla, meg is kell tenni az első lépéseket. Mi válthatja ki ezt és milyen módszerek segíthetnek a leszokásban?

A körömrágás legtöbbször gyermekkorban kezdődik és sokan felnőttként maguktól elhagyják ezt a szokást. Ha azonban mégis megmarad, nehéz leszokni róla. Mit tehetünk, hogy elhagyjuk ezt a rossz szokást?

A körömrágás mögött legtöbbször valamilyen mentális probléma áll, hiszen kényszeres cselekedetről van szó, melynek oka általában valamilyen mentális probléma.

Sokan ezeket a pótcselekvéseket az érzelmeik szabályozására, a stressz és a szorongás „kezelésére” használják.

Hogyan kezdhetjük el a leszokást?

A legfontosabb ebben is a fokozatosság, lépésről lépésre kell haladnunk. Ha sikerül szép hosszúra megnövesztenünk a körmeinket, akkor nőként már attól sikerélményünk lesz, hogy szép és ápolt külsőt biztosít.

Rövid körmök is hozhatnak sikert a cél érdekében, mert ugye logikus, hogy minél rövidebbek a körmeink, annál kisebb annak az esélye, hogy elkezdjük rágni. Figyeljünk oda, hogy rendszeresen vágjuk vagy reszeljük le a körmeinket és próbáljuk röviden tartani.

Keressünk alternatív elfoglaltságot, mozogjunk!

Keressük meg azokat az elfoglaltságokat, amelyek segítenek elterelni a figyelmet a körömrágásról. Sportolás, futás, bicajozás vagy úszás közben biztosan nem fogjuk rágcsálni a körmeinket.

Járjunk manikűröshöz!

Két előnye is van annak, ha manikűröshöz járunk: az egyik, hogy mindig szépek és ápoltak lesznek a körmeink, továbbá nagy valószínűséggel nem fogjuk lerágni azokat, hiszen pénzt fizettünk a gyönyörű eredményért. A műköröm vagy géllakk pedig egy-két hétig kitart, s ez idő alatt nem fogjuk rágni a körmeinket.

Próbáljuk ki a körömrágás elleni lakkot!

Kaphatók olyan speciális körömlakkok, melyeknek annyira rossz ízük van, hogy elveszi a kedvet a körömrágástól.

Rágógumizás vagy cukormentes cukorkák.

Ha mindenáron rágni szeretnénk valamit, próbáljunk rágógumit vagy cukormentes cukorkát rágcsálni, hogy eltereljük a figyelmet a körömrágásról.

A körmeink rágása nem csak esztétikailag, hanem egészségügyileg is egy probléma. Káros hatással lehet a körömre és az ujjbőrre is, a körmök törékenyebbek lehetnek, könnyebben berepedhetnek vagy letörhetnek, emellett a körömrágás baktériumokat is bejuttathat a szervezetbe, ami fertőzéseket okozhat, ezért fontos ezt a szokást megszüntetni.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Zeneszeretők - A zenehallgatás előnyei és miértje

A velünk és bennünk élő zene már az emberiség kezdete óta a mindennapjaink része. Manapság sokan el sem tudják képzelni az életüket dalok nélkül, mindez nemcsak a hangulatunkra hathat pozitívan, hanem a saját és mások érzelmeinek megértésében is segíthet. Emellett pedig rengeteg pozitív emóció is kapcsolódik a zenehallgatáshoz.

Amit a nyiroködémáról tudni kell

A vénás rendszerünk kiegészítő rendszere a nyirokrendszer, melyben, ha gond adódik, akkor különböző tüneteket tapasztalhatunk, ilyen a nyiroködéma is.

Az elengedés dinamikája

A szó,, amit nem szívesen mondunk ki manapság (ha egyáltalán kimondjuk), az a „feladom”. A neveltetésünk, egyáltalán a korszellem ellen való a vallomás, hogy én bizony most bedobom a törülközőt, nem küzdök tovább, vagy divatosan, eufemizálva az aktust: „elengedem” a problémát. A gyerekeinknek is azt tanítjuk, tartsanak ki, legyenek szívósak, eltökéltek, és ne veszítsék el soha, de soha a reményt.

Stresszkezelés hatékonyan

Teljesen igaza van azoknak, akik szerint a stressz lehet pozitív hatású is, lehet teljesítményfokozó, lehet egy egészséges mértékű izgalom, egy pozitív dopping.