Menü

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnag és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

A trombocitopénia következménye lehet, hogy a szervezet nehezebben tudja megállítani a vérzést, és növekszik a vérzés kockázata. A trombocitopénia különböző okok miatt alakulhat ki, például genetikai tényezők, autoimmun betegségek, gyógyszerek mellékhatásai, vagy más egészségügyi állapotok miatt.

A diagnózis és kezelés a mögöttes októl függ. A kezelés célja lehet a vérlemezke-szám növelése, az alapbetegség kezelése vagy más tünetek enyhítése. Fontos, hogy a trombocitopéniát diagnosztizálják és kezeljék, hogy a vérzéscsillapítás megfelelő legyen.

Az első tünetek közt jelentkezhetnek a bőr és nyálkahártyavérzések. Trombocitopénia esetén enyhébb sérülések alkalmával is nagy kiterjedésű véraláfutások jelentkezhetnek. Minél alacsonyabb a vérlemezkeszám a vérben, annál erősebbek a tünetek. Vér jelenhet meg a székletben és a vizeletben, és a menstruáció s vérzések is erősödhetnek. Kórosan alacsony trombocitaszám mellett kialakulhat spontán agyvérzés, illetve emésztőrendszeri vérzés is.

A trombocitopénia tünetei változóak lehetnek, és a súlyosság mértékétől függenek. Néhány ember esetében a trombocitopénia tünetmentes lehet, másoknál viszont súlyos problémákat okozhat. A trombocitopénia tünetei részletesebben:

Vérzés:

Zúzódások és véraláfutások könnyen kialakulhatnak.

Gyakori orr-, fogíny-, vagy bőrvérzések, véraláfutások előfordulhatnak.

Hosszan tartó vagy nehezen megállítható vérzések, például az hosszabb ideig tartó menstruáció, vagy akár egy sérülés, vágás esetén is nehezebb vérzéscsillapodás tapasztalható.

Bőrproblémák:

Kevésbé jellegzetes bőrkiütések vagy pontszerű véraláfutások, petechiák is előfordulhatnak.

Lábduzzanat:

A lábfejek, bokák vagy lábak duzzanata lehet a vérzések miatt.

Fáradtság és gyengeség:

A vérveszteség miatt csökkenhet a vörösvérsejtek száma, ami fáradtságot és általános gyengeséget okozhat.

Vér vizeletben vagy székletben:

A súlyos trombocitopénia esetén vérzések fordulhatnak elő a vizeletben vagy a székletben.

Vérzés az emésztőrendszerben:

A súlyos esetekben az emésztőrendszeri vérzés tünetei is előfordulhatnak, például hányás vagy sötét színű széklet, ami alvadt, emésztett vért tartalmaz.

Fokozott menstruációs vérzés:

Nőknél hosszabb és bőségesebb menstruációs időszakok.

Kórosan alacsony vérlemezkeszám mellett kiemelten fontos a helyes életstílus megválasztása. Igyekezni kell kerülni a veszélyes, könnyen sérüléseket okozó sportokat, mint a küzdősportok, falmászás, biciklizés. Kímélő életmód javasolt rendszeres orvosi kontrollal.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Amit a nyiroködémáról tudni kell

A vénás rendszerünk kiegészítő rendszere a nyirokrendszer, melyben, ha gond adódik, akkor különböző tüneteket tapasztalhatunk, ilyen a nyiroködéma is.

Milyen előnyei vannak a fogászati koronáknak?

A fogászati koronák már régóta népszerű megoldásnak számítanak a természetes fogak helyreállítására. Mikor használhatóak ezek a fogpótlások, és mi mindenben segítik a pácienseket?

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.