Menü

Stresszkezelés hatékonyan

Teljesen igaza van azoknak, akik szerint a stressz lehet pozitív hatású is, lehet teljesítményfokozó, lehet egy egészséges mértékű izgalom, egy pozitív dopping.

Arról, hogy mire jó a stressz már írtunk oldalunkon, érdemes tehát ezzel kezdeni az olvasást: https://hajraegeszseg.hu/cikk/2024-07-20/feszultseglevezetes-mire-jo-a-stressz

Ha azonban a stresszkezelésre keresünk megoldást a mindennapokban, mert teher, mert megbénít, mert egészségügyi problémákat okoz, akkor a mai cikk is hasznos lehet!

A stressz lényegében egy tágabb gyűjtőfogalom, melyben elkülöníthetünk jó stresszt és káros stresszt. Az egyik stressz örömöt ad, például egy egészséges vizsgadrukk segít feleléskor, izgalommal várjuk az esküvőt, izgulunk a gyerekünk ballagásán, elsőáldozásán, vizsgáikor, egy nagyobb megmérettetésünk előtt és még sorolhatnám. Legjobban a gyermekeim születésekor voltam stresszes, de izgulok egy várva várva várt futóverseny, utazás vagy munkahelyi program kapcsán is. Ezek jó stresszfaktorok.

Ezzel szemben a negatív stressz lehet gyászfolyamat, természeti katasztrófa, munkahelyi problémák, családi konfliktus. Rossz hatással van ránk és megbetegíthet.

Amikor a stressz már olyan mértékben az életünk része, hogy sem pihenni, sem enni, sem létezni nem hagy minket, folyton idegességet érzünk, szapora pulzust és szívverést, szorongást és gyakori félelmet, akkor tenni kell ellene és meg kell keresni a megfelelő stresszkezelési technikákat.

A stressz levezetésének számos módja létezik, mindig van megoldás.

Ez lehet életmódbeli változás, sportélmény, masszázs, relaxáció, meditáció, egy kellemes illóolajos fürdő, egy nyugodt zene, egy nagy pihenés és alvás. Nálam a pihenés sokszor aktív kikapcsolódást jelent, például futást, pedig sokszor a passzív pihenés segít többet: az alvás.

Természetesen az aktív pihenés is jótékony hatású, hiszen a szabadban végzett rendszeres testmozgás előnyei megszámlálhatatlanok, de aki nem a sportban találja meg ezt a fajta megnyugvást, az menjen el színházba, moziba, túrázni, kirándulni, találkozzon barátokkal, kártyázzon a kollégákkal munka után, vegyen részt családi programokban, menjen fürdőbe, szaunázzon.

Sokan dícsérik a jógát, a tai chit, a meditációs gyakorlatokat, melye segítik szerveink összehangolt működését és tudományosan bizonyított tény, hogy szorongás-oldó hatással is rendelkeznek.

Szerencsére nagyon sok olyan módszer létezik, amely segítheti a stresszkezelést, akár akupresszúrára gondolunk, akár gyógynövényekre. Alkalmazzuk ezeket a lehetőségeket, s figyeljük meg hogyan változik az életünk a mindennapokban.

Normális, ha magunkban beszélünk?

Előfordul, hogy beszélünk magunkban? Semmi ok az aggodalomra, igazából egészséges szokás.

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

Távoli munkavégzés: mit jelent és hogyan csináljuk?

Remote, azaz távoli munkavégzés. Nem kifejezetten home office, de nem is távmunka. Munka Amerikában, az Egyesült Királyságban? Miről van szó, hogyan csináljuk jól a gyakorlatban, és milyen háttere van ennek a munkavégzésnek?

Nem vagy szerelmes, ha ezek zavarnak

Vajon honnan tudhatjuk, hogy szerelmesek vagyunk-e, vagy csak összetévesztjük az érzést valami mással? Mondjuk a biztonság, a megszokáshoz való ragaszkodás és a komfort érzésével. És azt, hogy csak egy hullámvölgybe kerültünk, vagy tényleg elmúlt a szerelem? Normális, hogy egy kapcsolatban vannak “fentek és lentek”, de bizonyos árulkodó jelek arra utalhatnak, hogy ez nem csupán egy múló időszak, hanem az érzéseid tényleg elhalványultak.

Hogyan vezess biztonságosan eső esetén

Az elmúlt hétben országszerte rengeteg csapadék leesett, megnehezítve ezzel a közlekedést. Csapadékos időben megváltoznak az útviszonyok, és érdemes óvatosabban vezetni, illetve odafigyelni néhány dologra, ha úgy döntünk ilyen időben is útra kelünk!