Menü

Fecskementés

Hétfő reggeli fecskementésről olvastam a Tolna vármegyei rendőrség közösségi oldalán, mely lakóhelyhez, Tamásihoz kapcsolódik, ez adta az apropóját mai - igencsak fontos - témánknak.

Sajnos nagy bajban vannak a fecskék, országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható volt a fecskék tömeges megjelenése, ennek oka, hogy szinte egyik napról a másikra 35 fok helyett 10 fok vagy azalatti hőmérséklet köszöntött be, ez pedig nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is. „Tart a vonulás, sok madár van még úton, gólyákból is akad vonuló, fecskékből viszont tonna szám van éppen nálunk, bár ezek zöme nem helyi, hanem tőlünk északabbra fészkelő, áthaladó madár” – írta közösségi oldalán a Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője.

A fecskék keresik a száraz helyeket, az épületek még meleg falaiból, ablakok réseinél nyerhető hőt.

Arra kérjük a kedves olvasókat, hogy segítsük őket ebben a hidegben! Hagyjuk nyitva a garázst, tárolót, istállót, hagy menjenek be száradni, pihenni, melegedni. Hagyjuk őket az ilyen helyeken békében összebújva melegedni. Ha zargatjuk őket, és kirepülnek, majd vissza, azzal csak további energiát veszítenek.

Próbálhatunk eleséggel segíteni, de ez legyen élő rovar, azon belül is lisztkukac. A fecske rovarevő madár ezért fontos, hogy ne adjunk nekik más eleséget!

A legnagyobb baj sajnos az ország azon részein van, ahol nonstop esik napok óta. A Balatonnál nagyon súlyos a helyzet. A fecskék tömegesen pihennek, élelmet keresnek az utakon, valamint alacsonyan szállva repkednek a forgalmas utak felett. Védelmük érdekében két főúton is sebességkorlátozást vezettek be. A gépjárművezetőket arra kérik: fokozott körültekintéssel vezessenek.

Mit tehetünk, ha a földön fekvő fecskére leszünk figyelmesek?

Ha földön találunk fecskét azonnal fel kell venni a földről, az összeset.
Dobozba kell tenni, alá papír törlő, vagy száraz szalmát.
Óvatosan meg is törölhetjük, inkább itatva róla a vizet, mint dörzsölve.
Melegítsük mellé tett – nem forró – meleg vizes palackkal.
Ne itassuk, ezzel csak ártunk.
Keressük meg a legközelebbi madármentőt, vagy természetvédelmi mentőközpontot és vigyük be hozzájuk minél gyorsabban. A Mentőközpontban megetetik, ellátják őket. Értenek hozzá, van megfelelő eleségük.

Részletes tudnivalók és tanácsok a következő weboldalon:

https://mme.hu/madarmentes

S végezetül hadd legyek büszke városomra a Tolna vármegyei rendőrség közösségi oldalát idézve:

„A Tamási Rendőrkapitányság munkatársai a szakadó esőben a kapitányság udvarán két fecskét is találtak. A madárkák jól láthatóan fáztak, és repülni sem tudtak. Megfogták a két kis állatkát, s mindkettőt egy dobozba tették. Közben egy harmadik kolléganő is megérkezett a kapitányságra, aki a háza udvarán talált egy fecskét, amit bevitt a munkahelyre, hogy biztonságos helyre juttassa a madárkát. Kollégáink még reggel megkerestek egy természetvédelmi őrt, akinek néhány órán belül át is adták az átázott, átfázott kimadarakat.”

Önzetlenségből jeles!

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Csótányinvázió

A csótányok a természetben hasznos rovarok, ám az otthonainkban azonban nem látjuk szívesen.

Parlagfű és társai, avagy mit jelent a keresztallergia

A parlagfű ártatlannak tűnő növénykénk, ám amikor virágba borul, több ezer ember életét keseríti majd meg. A parlagfű veszély alapján Magyarország Európa legfertőzöttebb országának tekinthető, nálunk több millió ember érzékeny a parlagfűre.

Őszi lakástrendek és lakásdekorációk

Ahogy minden évnek, úgy minden évszaknak is megvannak a maga trendjei. Hamarosan közeleg az ősz, ami magával hozza egyedi stílusjegyeit, és színeit. Az alábbi cikkben néhány nyár végi beltéri stílust, lakberendezési tippet nézhetünk meg, amellyel otthonosabbá tehetjük környezetünket.