Menü

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

Az elsősegélynyújtás olyan ismeretanyag, melyet egészen kicsi kortól érdemes fokozatosan tanítanod a gyerekeidnek. Már egészen fiatal korban szükség lehet segítségnyújtásra, így érdemes minél előbb megtanítani a gyerekeknek, hogy vészhelyzetben okosan, talpraesetten viselkedjenek. Érdemes már kicsi korban elkezdeni, hiszen így sokkal jobban rögzül bennük az információ, és később már biztos alapokra építkezhetnek.

A gyerekek óhatatlanul szenvednek olykor kisebb baleseteket: elesnek, lehorzsolják a térdüket, megütik magukat. Amikor ezeket a sérüléseket ellátjuk, mindig részletesen magyarázzuk el nekik, hogy mit és miért teszünk, ettől egyrészt kevésbé tűnik ijesztőnek a helyzet, másrészt tanulnak is belőle.

A gyerekek hihetetlenül gyorsan tanulnak, már háromévesen tökéletesen kezelik az okostelefonokat, ezért bátran elkezdhetjük az elsősegélymódszerek oktatását már ilyen pici korban is.

Semmi bonyolult dologra nem kell gondolni, elegendő az alapvető elsősegélyt megtanítani, annyit legalább, hogy mi a teendő vészhelyzetben, mit kell tenni, milyen telefonszámot kell hívni és milyen információkat kell elmondani a telefonban?

A gyerekek nagy része már egészen fiatal korban tudja kezelni a telefonokat, már csak az alapvető hívószámok megtanítására kell megtanítani őket: fontos, hogy fejből tudják tárcsázni vész esetén a 112-t. Ezt akár már 3-4 évesen meg tudják jegyezni. Én magam otthon a faliújságra és a hűtőre is kitettem a 112-es hívószámot, ami vész esetén akár életet is menthet.

Megbeszéltem a gyerekekkel (és időről időre nem árt velük átismételni), hogy hogyan kell beszélni az operátorokkal, el kell mondani, hogy mi történt, hány sérült van, mi a pontos cím. Az elsősegélykészletet ismerete sem árt, óvodás vagy kisiskolás korban meg lehet mutatni nekik, mert így még a legváratlanabb helyzetekben is tudják majd, mi a teendőjük.

A legfontosabb megtanítani, hogy ne essenek kétségbe, ha vészhelyzet van.

Amennyiben tűz üt ki, tudniuk kell, hogyan kezdhetik meg az oltását, ha nincs felnőtt a közelben. Nagyobb tűz esetén fontos megtanítani nekik, hogy a lehető leggyorsabban hagyják el az adott területet, és valamilyen ruhadarabbal takarják el az orrukat és a szájukat.

A legtöbben sajnos a mai napig nem tudják, mi a teendő vészhelyzetben, s sajnos nem tudnának segíteni. Önök tudnák, mi a teendő, tudnának elsősegélyt nyújtani? Ha ebben bizonytalanok, akkor nem árt átismételni a legfontosabb elsősegélynyújtási tudnivalókat!

Távoli munkavégzés: mit jelent és hogyan csináljuk?

Remote, azaz távoli munkavégzés. Nem kifejezetten home office, de nem is távmunka. Munka Amerikában, az Egyesült Királyságban? Miről van szó, hogyan csináljuk jól a gyakorlatban, és milyen háttere van ennek a munkavégzésnek?

Fecskementés

Sajnos nagy bajban vannak a fecskék, országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható volt a fecskék tömeges megjelenése, ennek oka, hogy szinte egyik napról a másikra 35 fok helyett 10 fok vagy azalatti hőmérséklet köszöntött be, ez pedig nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Hogyan vezess biztonságosan eső esetén

Az elmúlt hétben országszerte rengeteg csapadék leesett, megnehezítve ezzel a közlekedést. Csapadékos időben megváltoznak az útviszonyok, és érdemes óvatosabban vezetni, illetve odafigyelni néhány dologra, ha úgy döntünk ilyen időben is útra kelünk!

Zeneszeretők - A zenehallgatás előnyei és miértje

A velünk és bennünk élő zene már az emberiség kezdete óta a mindennapjaink része. Manapság sokan el sem tudják képzelni az életüket dalok nélkül, mindez nemcsak a hangulatunkra hathat pozitívan, hanem a saját és mások érzelmeinek megértésében is segíthet. Emellett pedig rengeteg pozitív emóció is kapcsolódik a zenehallgatáshoz.