Menü

Hibák, amiket elkövetünk állásinterjún

Az állásinterjúk kiszolgáltatott helyzetet adnak, mert sokunknak komfortzónáján kívül esnek, izgulunk, idegesek vagyunk és olykor nagyon nehéz minden munkáltatói elvárásnak megfelelni. Nagyon sok hibát elkövethetünk egy állásinterjún, akaratlanul is. Kerüljük el a hibákat!

Ismerős a szitu, amikor szempár szegeződik ránk, remeg a hangunk, izzad a tenyerünk, dadogunk, bakikat ejtünk, pedig egy állásinterjún a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból.

Most a leggyakrabban előforduló hibákat gyűjtöttem össze, melyeket akarva vagy akaratlanul is elkövethetünk és amit egy kis odafigyeléssel el lehet kerülni egy állásinterjún.

Késés

Nyilvánvalóan már a legelején elronthatjuk az interjút a késéssel, ami nemcsak, hogy nem illendő, hanem azt is mutatja, hogy a jelentkezőnek nem elég fontos az állás megszerzése. Ez nagyon rossz pont a leendő munkáltató szemében!

Nem tudjuk pontosan, milyen munkakörre jelentkeztünk

Ennek nemcsak, hogy érdemes, de nagyon fontos utánanézni. A megpályázott pozícióval tisztában kell lennünk, amikor beadjuk az önéletrajzot, az interjú előtt pedig érdemes alaposabban is felkészülni. Az interjún értékelni fogják, ha nem csak a cég nevét tudod, hanem a fő profilját, a vezetők nevét és legfontosabb eredményeit.

Nem megfelelő öltözet

Nem alkalomhoz illő ruházat, feltűnő piercing, túl erős, hivalkodó smink, hatalmas műkörmök, hasvillantós póló…satöbbi, nem is sorolom. A megfelelő megjelenés alapelvárás.

Nem vagyunk felkészültek

Az állásinterjú fő célja, hogy a munkáltatók (vagy annak képviselői) megismerkedjenek a munkatársjelöltekkel. Éppen ezért érdemes felkészülni, hogy mi az a néhány mondat, amit mindenképpen elmondanál magadról egy rövid bemutatkozás keretében. Kevés dolog cikibb egy állásinterjún, mint hogy nem tudsz semmit sem mondani magadról.

Nem megfelelő önéletrajz

Az önéletrajzba csak olyan dolgokat írjunk, amelyek igazak. Így nem történhet meg hogy belezavarodunk, ha valamire pontosabban rákérdeznek. Persze mindenki szépít egy kicsit az önéletrajzában, de azért a valóságtól ne rugaszkodjunk el.

Motiváció hiánya

A cégek szeretnek motivált munkatársakat foglalkoztatni. Gondoljuk át, miért szeretnénk az adott állást megkapni, miért lenne a mi foglalkoztatásunk a cég számára a legjobb és legszerencsésebb, milyen motivációval tudjuk meggyőzni őket, hogy mi vagyunk az állásra a megfelelő ember.

Fizetési igények

Az állásinterjún rákérdeznek a jelölt fizetési igényeire. Jó, ha az interjú előtt kicsit utánanézünk, hogy az adott szakmában és pozícióban milyen fizetésre lehet számítani. Se túl sokat nem mondjuk, se ne becsüljük alá magunkat.

S végezetül…az interjú után is kitűnhetünk a tömegből, ha egy néhány soros köszönőlevelet írunk. Apró gesztusnak tűnhet, ám óriásit lendíthet a megítélésünkön.

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

Távoli munkavégzés: mit jelent és hogyan csináljuk?

Remote, azaz távoli munkavégzés. Nem kifejezetten home office, de nem is távmunka. Munka Amerikában, az Egyesült Királyságban? Miről van szó, hogyan csináljuk jól a gyakorlatban, és milyen háttere van ennek a munkavégzésnek?

Hogyan vezess biztonságosan eső esetén

Az elmúlt hétben országszerte rengeteg csapadék leesett, megnehezítve ezzel a közlekedést. Csapadékos időben megváltoznak az útviszonyok, és érdemes óvatosabban vezetni, illetve odafigyelni néhány dologra, ha úgy döntünk ilyen időben is útra kelünk!

Zeneszeretők - A zenehallgatás előnyei és miértje

A velünk és bennünk élő zene már az emberiség kezdete óta a mindennapjaink része. Manapság sokan el sem tudják képzelni az életüket dalok nélkül, mindez nemcsak a hangulatunkra hathat pozitívan, hanem a saját és mások érzelmeinek megértésében is segíthet. Emellett pedig rengeteg pozitív emóció is kapcsolódik a zenehallgatáshoz.

Az internetes csalások veszélyei, megelőzése

Az internetes csalások egyre nagyobb kihívást jelentenek napjainkban, különösen a digitalizáció előrehaladtával sok áldozatot szednek az internetes, vagy éppen telefonos megtévesztések. Ennek formája lehet banki átverés, online vásárlásokkal való visszaélés. A probléma pedig összetett, hiszen nehéz megfogni a csalókat, a tényleges sérelem a virtuális térben történik meg, az áldozatok pedig sokszor önhibából esnek áldozatul. Azonban mit lehet tenni, mit tehet az egyén, és mit tesznek a hatóságok?