Menü

Mi az a munkamánia és hogyan lehet kezelni?

A munkamánia is egyfajta függőségi állapot, mai cikkünkben erről lesz szó. A függőségek azért károsak, mert negatívan hat ránk azzal, hogy háttérbe szorít minden mást, a családunkat, barátainkat, egészségünket. Hol kezdődik a munkamánia?

„Workalcoholism” – így is nevezik a munkamániát és egy betegségről van szó. Szakemberek szerint ez nem új keletű jelenség, nem napjaink menedzser-betegsége. Hol kezdődik a munkamánia? Aki sokat dolgozik már egyből munkamániás?

Nem feltétlen van így. Aki munkamániás, az nem pusztán „csak” sokat dolgozik, hanem az jellemző rá, hogy túlvállalja magát, túlterhelt, minden perc szabadidejében bűntudata van, ha az nem munkával telik és nem tudja jól érezni magát, folyton szorong a feladatok, határidők, munkahelyi dolgok miatt.

Ha valaki napi 10-12 órát dolgozik, és még otthon is ráhúz egy kicsit estefelé, vagy ha a munka mindennél fontosabb, de már nem jelent örömet, vagy épp, ha szabadságra megy, és akkor is a munka jár a fejében - ezekben az esetekben felmerülhet a gyanú, hogy az illető munkamániás.

Aki ebben szenved, nem képes delegálni a feladatokat, mert fél, hogy az irányítás kicsúszik a kezei közül és ezért mindent inkább magára vállal.

A munkamánia következményekkel jár, lelki és testi problémákban mutatkozik meg, mely akár idegösszeroppanáshoz is vezethet, de a lista hosszú: szívritmuszavar, magas vérnyomás, állandó fejfájás, idegeskedés miatti álmatlanság, hasi panaszok, mellkasi fájdalom, emésztési zavarok, hangulatváltozás, fekélyek, pánikbetegség, pszichoszomatikus betegségek és még sorolhatnánk mennyi minden jelentkezhet.

A munkamánia általában a vezetők betegsége?

Azt gondolnánk igen, de nemcsak a felső vezetők állapota ez, hanem alacsonyabb beosztásúak is érintettek ebben.

A munkamánia meg is előzhető?

Igen! Amerikai szakértők felhívták a figyelmet arra az 5 pontra, mellyel a betegség elkerülhető.

A feladataink között sorrendet kell felállítani.
Új tevékenységet csak akkor vállaljunk, ha egyről lemondunk.
Egyszerre csak egy dolgot csináljunk és arra koncentráljunk.
Mielőtt valami új munkába kezdünk, ellenőrizzük, hogy van-e elegendő erőnk és energiánk az elvégzésére.
Legyünk elégedettek azzal, amit elvégeztünk. A türelmetlenség, rohanás csak feszültebbé tesz.

A munkamánia nem orvosi szakkifejezés, azonban ugyanúgy egyfajta függőséget jelent, mint például a szerencsejáték szenvedély, internet-függőség, alkoholizmus. Az egyén életét szinte kizárólag a munkája uralja, csak ez okoz számára örömet. Kiszállni ebből a mókuskerékből nagyon nehéz. A munkamániások általában nem tudják magukról, hogy betegek. A tüneteket érzékelik, és valamilyen szervi bajra gyanakodnak. Az ok feltárásában egy pszichológus vagy pszichiáter segíthet.

A gyógyulás nem könnyű: meg kell tanulni lassítani, nemet mondani az újabb munkákra, és kényszerítenie kell magunkat arra, hogy a pihenés időszakában teljesen kizárjuk a munkát, tegyük el a laptopot, céges telefont.

Biztonságosan a közösségi oldalakon, avagy mit beszéljünk át a gyerekkel

Digitális mérföldkő, mikor ismerősnek jelöl neten a saját gyerekünk, talán furcsán, talán örömmel, talán kételkedve szemléljük, ahogy a gyerek első közösségi média profilja elkészül, de mindenképp fontos leülni és megbeszélni vele néhány alapvető tudnivalót.

Hibák, amiket elkövetünk állásinterjún

Ismerős a szitu, amikor szempár szegeződik ránk, remeg a hangunk, izzad a tenyerünk, dadogunk, bakikat ejtünk, pedig egy állásinterjún a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból.

A hála fontossága a mindennapokban

A hála egy fontos érzelem, mégis a rohanó világban sokszor nem szakítunk elég időt arra, hogy megbecsüljük a pozitív dolgokat, amik történnek velünk. Pedig, ha néhány egyszerű módszer segítségével beépítjük a hétköznapjainkba, garantáltan jobb lesz az általános hangulatunk!

Normális, ha magunkban beszélünk?

Előfordul, hogy beszélünk magunkban? Semmi ok az aggodalomra, igazából egészséges szokás.

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?