Menü

Mit jelent a korlátlan szavatosság?

Lejárt szavatosságú élelmiszereket fogyasztani kockázatos lehet, azonban van jónéhány olyan termék, amely esetében nem kell aggódni, hiszen – megfelelő tárolási szabályok betartásával - elfogyaszthatóak még több év után is. Jónéhány termék esetében korlátlan szavatosságról beszélhetünk. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatók?

A gyorsan romló élelmiszereknek fogyaszthatósági határidejük, a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek pedig minőségmegőrzési időtartamuk van.

Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatók?

Nem kell figyelni például a rizs szavatossági idejét! A felbontatlan rizst gond nélkül felhasználhatjuk akár több év után is, amennyiben figyeltünk a légmentes tárolásra.

A sóról ugyanígy elmondható, hogy „nincs” szavatossága. Az asztali só mindig friss marad, ha száraz helyen tartjuk, ha azonban nedvesség éri, könnyen összeáll. Ez az egyetlen hátránya, hogy az idő múlásával a sószemek kissé összetapadhatnak a keletkező nedvesség miatt. Ez azonban teljesen veszélytelen és könnyen kiküszöbölhető: ha néhány rizsszemet öntünk a sótartóba, a rizs fel fogja szívni a nedvességet és a só megőrzi eredeti állagát.

A sóhoz hasonlóan a cukor is sokáig felhasználható, s gyakorlatilag korlátlan ideig megőrzi a minőségét. Törekedjünk rá, hogy légmentesen, zárt dobozban tároljuk.

Korlátlanul eláll az ételecet is. Ha jól zárható üvegben tartjuk, semmit nem veszít minőségéből.

Szerencsénk van a mézzel is. Ha helyesen tároljuk, akkor korlátlan ideig eláll. Állítólag a világ egyik legrégebbi üveg méze már 5500 éves! Idővel a méz állaga kristályossá válik, de ettől még nincs baja, nyugodtan fogyasztható.

Mi a helyzet a tömény szeszes italokkal?

A pálinka, rum és társai nagyon sokáig megmaradnak, ha jól záródó üvegben és fénytől védve tároljuk őket.

Az instant kávét érdemes zárt dobozban tartani, ha nem is korlátlanul, de megfelelő tárolási feltételek mellett nagyon sokáig megtartja minőségét.

A szárított bab is szinte korlátlan ideig eláll, bár a külseje több évtizedes tárolás után valamennyire megváltozik, de fogyasztható.

A száraztészta is megfőzhető attól, ha nemrég lejárt a szavatossága, bár korlátlan ideig nem, de nagyon sokáig gond nélkül fel lehet használni. Itt is a lényeg, hogy légmentesen záródó dobozban tartsuk.

A konzervek tárolásánál arra kell figyelni, hogy sötét és száraz helyen tartjuk, így jóval meghosszabbíthatjuk az egyébként is hosszú lejárati idejüket.

Általában gyakran, akár napi szinten is ellenőrizzük az otthonunkban található élelmiszerek szavatosságát, sokan nem vagyunk tisztában azzal, hogy bizony vannak alapanyagok, amelyek egyszerűen nem tudnak megromlani. Ezekben az esetekben nem kell aggódni a lejárati idő miatt.

Gluténmentes étkezés előnyei

Az utóbbi években kimagasló hangsúlyt kapott az egészséges táplálkozás, mely jelentősen hozzájárult a gluténmentes élelmiszerek népszerűségéhez. A szupermarketek polcain egyre többször visszakacsintanak ránk a „Gluténmentes” feliratok, ráadásul számos étterem bővítette a kínálatát gluténmentes menüvel is.

A mikrotápanyagok fontossága

A mikrotápanyagok ugyanúgy fontos szerepet játszanak a táplálkozásunkban, mint azok a nyersanyagok, amik tápértékkel bírnak. Érdemes figyelni rá, hogy mindig bevigyük a megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetünkbe!

A szuperélelmiszerek pozitív hatásai

A szuperélelmiszerek tényleg szuper hatással vannak a szervezetünkre. Ezek a nyersanyagok az átlagosnál is több, az immunrendszerünkre pozitívan ható vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Lehet, hogy nem is tudsz róla, de te is minden nap fogyasztod ezeket!

Egy új trend, a Brecka-diéta

Rengeteg diétát ismerünk, mindenki azt választaj, ami egyénileg hatásos, vagy amire szüksége van. A TikTokon az év elején egy újabb trend ütötte fel a fejét, ez a Brecka-diéta.

A narancs jótékony hatásai

Ha a narancs előnyeiről van szó, mindenkinek az ugrik be, hogy ez az élénk színű gyümölcs remek C-vitamin-forrás. Pedig számtalan pozitív egészségügyi hatása van még, amiért érdemes gyakrabban fogyasztani. Mutatjuk, melyek ezek.