Menü

Miért fontos az aktív pihenés?

A szabadidőnk egy részét mindenképp érdemes aktív pihenéssel tölteni, azaz olyan tevékenységet végezni, amely nem a teljes fizikai nyugalomra épül, hanem könnyed mozgással, vagy mentális aktivitással jár. Ez egészségmegőrzés és jólét szempontjából is fontos, hiszen fenntartja a mentális és fizikai egyensúlyt a testünkben, főleg olyan esetekben, amikor munkánk, vagy a tanulás során sokáig végzünk monoton munkát, vagy ülünk egyhelyben.

Az aktív pihenésnek sok formája van, nem feltétlenül kell valami megerőltető sportot végeznünk ehhez. Akár a kertészkedés vagy egy esti séta a friss levegőn is ide számít. Ezen kívül kereshetünk olyan gyakorlatokat, amelyek rövid idő alatt, akár otthonunkban is elvégezhetőek. Ilyen lehet a jóga és a meditáció, de ha van időnk és kedvünk, másokkal együtt kikapcsolódni, akkor érdemes lehet ehhez hasonló foglalkozásokat felkeresni, hiszen akkor a szociális igényünket is könnyen ki tudjuk elégíteni.

A passzív pihenés, amikor csak ülünk a televízió előtt, játszunk a számítógépen, vagy egyéb olyan tevékenységet végzünk, aminél nem kell megmozdulni több szempontból is káros lehet. Növelheti többek között az elhízás, a cukorbetegség és a keringési problémák kockázatát, és a hangulatunk is tartósan romolhat egy idő után. Lehetséges, hogy nem is tudunk róla, de csak egy kis testmozgásra lenne szükségünk ahhoz, hogy jobb közérzetünk legyen a mindennapokban.

A rendszeres aktív pihenés segít javítani az alvásminőséget is. Ha a testünk is elfárad a nap folyamán, és nem csak az elménk, akkor sokkal egyszerűbb álomba merülni, illetve egy kiegyensúlyozott, pihentető alvásban részesedni. Ezen kívül a mozgás során endorfin szabadul fel, ami segít abban, hogy kevésbé szorongjunk, sőt még a depressziót is enyhítheti, ennek segítségével pedig, úgy feküdhetünk le aludni, hogy nem vagyunk annyira stresszesek.

Az általános közérzetünk, és az egészségügyi állapotunk is drasztikus javulásnak indulhat, hogyha beépítjük a mindennapjainkba az aktív pihenést. Könnyen javulhatnak a gyomorbántalmaink, illetve az étvágyunkat is meg tudja hozni a nap végére, hiszen, ha egy nyolcórás irodai munkanap után elmegyünk fél órát sétálni az erdőbe, akkor több kalóriát égetünk, és a sport alapvetően is serkenti az anyagcserét.

Ahhoz, hogy aktív programokat építsünk a mindennapjainkba, sokkal inkább előre kell gondolkodni, mintha otthon csak a kezünkbe fognánk a telefonunkat, és megnéznénk néhány videót. Ez a rendszeresség azonban hosszú távon jót tesz a mentális egészségünknek, hiszen látjuk a kitartásunk eredményességét. A mozgás serkenti az agyműködést is, így lehet, ha este úgy érezzük nem tudunk megoldani valamit, akkor érdemesebb elmenni kocogni egyet, és akkor két legyet üthetünk egy csapásra.

Nem kell túlgondolni ezt sem, szebb időben akár érdemes a munkahelyről, vagy az iskolából legalább egy szakaszon gyalog hazamenni, ezzel már közelebb vagyunk ahhoz a célhoz, hogy minden nap eleget mozogjunk, és egy kis rendszert vigyünk az életünkbe.

Üdülni bérelt autóval. Mire figyeljünk, mire készüljünk?

Sokan utaznak úgy, hogy már a repülőtéren bérelt autót használnak a nyaralásuk vagy üzleti útjuk idején. Kényelmes megoldás ez, ami sokszor elég drága, egy-egy ritka esetben pedig szükséges, ha nem az EU-n belül utazik valaki, vagy rövid idő alatt nagyon sok helyre kell eljutnia. Ilyenkor jó tisztában lenni a járműhöz kötött és köthető biztosításokkal, és betartani néhány szabályt, mert az olcsó bérlet a végén könnyen nagyon drágává válhat.

Hogyan hangolható össze család, a munka és az edzés?

A család az életünk, a biztos háttér, az otthonunk, a sport vagy hobbi pedig az „én-időnk”, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy feltöltődjünk, levezessük a feszültséget, fizikálisan és mentálisan is fittek, frissek maradhassunk. Ennyi minden nem fér a napba, melyikről mondjunk le?

Mi az a munkamánia és hogyan lehet kezelni?

A munkamánia is egyfajta függőségi állapot, mai cikkünkben erről lesz szó. A függőségek azért károsak, mert negatívan hat ránk azzal, hogy háttérbe szorít minden mást, a családunkat, barátainkat, egészségünket. Hol kezdődik a munkamánia?

Biztonságosan a közösségi oldalakon, avagy mit beszéljünk át a gyerekkel

Digitális mérföldkő, mikor ismerősnek jelöl neten a saját gyerekünk, talán furcsán, talán örömmel, talán kételkedve szemléljük, ahogy a gyerek első közösségi média profilja elkészül, de mindenképp fontos leülni és megbeszélni vele néhány alapvető tudnivalót.

Hibák, amiket elkövetünk állásinterjún

Ismerős a szitu, amikor szempár szegeződik ránk, remeg a hangunk, izzad a tenyerünk, dadogunk, bakikat ejtünk, pedig egy állásinterjún a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból.