Menü

Üdülni bérelt autóval. Mire figyeljünk, mire készüljünk?

Sokan utaznak úgy, hogy már a repülőtéren bérelt autót használnak a nyaralásuk vagy üzleti útjuk idején. Kényelmes megoldás ez, ami sokszor elég drága, egy-egy ritka esetben pedig szükséges, ha nem az EU-n belül utazik valaki, vagy rövid idő alatt nagyon sok helyre kell eljutnia. Ilyenkor jó tisztában lenni a járműhöz kötött és köthető biztosításokkal, és betartani néhány szabályt, mert az olcsó bérlet a végén könnyen nagyon drágává válhat.

Mindenképp online béreljünk, ha tehetjük, ismertebb vállalatoknál kell autót bérelni, vagy repülőtéri cégeknél, akiknek van a bérlésre egy kiépített, bevett rendszerük és gördülékenyen mennek a dolgok. Előfordul, hogy ugyanazon cég nagyvárosi telephelyén, vagy a reptéren olcsóbb a kocsibérlés, mint a kisebb településeken. Ezen információkat érdemes előzetesen online átnézni.

Ők is biztosítva legyenek és mi is

Az autókölcsönzők saját biztosítási termékeket kínálnak az ügyfeleiknek. Ezeknek sok fajtája létezik, amelyeket különféle nevek alatt és különböző áron kínálnak, attól függően, hogy melyik országban és melyik kölcsönző céggel van dolgunk. A sokféle elnevezés és termékvariáció miatt nem könnyű eligazodni közöttük. Avagy bérautóra vonatkozik-e az utasbiztosításunk? Hogyan adjuk le a járművet, tele kell-e előzetesen tankolni? Ezekre általában külön szerződés vonatkozik, amit érdemes szóban is átbeszélni. A bérautóra az autóbérlési szerződéssel együtt kötelezően meg kell kötnünk egy alapszintű csomagot.

Ez általában tartalmaz töréskár és lopás elleni védelmet, valamint felelősségbiztosítást. Természetesen ez az autóra értendő, nem ránk, így utasbiztosítást kötni ettől függetlenül is ajánlott. Ezt itthon megköthetjük akár néhány perc alatt online az egész családra, és forintban fizethetünk. Az ebben szereplő káreseményekre a bérautó kockázatviselése mellé már nem érdemes kiegészítőket fizetnünk. Valamint a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) nem választás kérdése, külföldön is csak úgy közlekedhetünk az autóval, ha van érvényes dokumentuma. Ez viszont benne van a kölcsönzés díjában, ezzel bérlőként nem kell foglalkozni. Persze itt is előjöhetnek részletek, de a lényegi kérdés, hogy az úgynevezett “kötelezőt” a tulajdonos köti meg.

A plusz kockázatviselés

Az alapbiztosításba belefoglalt töréskár általában csak az autó karosszériájában keletkezett károkat fedezi, a szélvédő, a motor, vagy az abroncs megrongálódása esetén nem fizet. Az autónak ezen részeire kiegészítő felelősségvállalást köthetünk, viszont ezek már olyan költségek, amelyeket nem biztos, hogy érdemes megfizetni. Ezen elemek védelme már egyéntől, a konkrét használattól és az adott országtól is függ. Semmiképp se hagyjuk, hogy feleslegesen tukmáljanak ránk egy biztosítást. Például a bérleti díj például sok cégnél azért alacsonyabb, mert a plusz védelmekkel keresik meg a pénzt, ezért érdekük minél több ilyet ránk sózni, akár szükségünk van rá, akár nem, viszont a valódi kockázatvállalás megkötése egyéni döntés, erőszakos nem lesz velünk egy cég sem, de érdekük, hogy profitáljanak a bérléseken. Ha a kölcsönzött autó elromlik, úgymond “lerobban” az szélsőséges eset, ilyenkor értesíteni kell az autókölcsönzőt, amely általában gondoskodik a rossz autó elszállításáról és javításáról, az ügyfélnek pedig egy ugyanolyan paraméterű autót bocsát a rendelkezésére.

Külföldi utazás

Ha a bérelt autóval át akarunk lépni egy másik ország területére, ahhoz szükségünk van az autókölcsönző cég írásbeli engedélyére. Ilyenkor általában külön biztosítási feltételek vonatkoznak az adott útra. Ha pedig külföldön béreljük az autót, tehát ott ülünk bele először a járműbe, akkor az adott ország területén belül hajthatjuk. Nézzünk utána a helyi szabályozásnak, hogy az adott helyen vezethetünk-e a meglévő jogosítvánnyal, mi az erre vonatkozó helyi szabályozás. Sok autóbérléssel foglalkozó cég ad meg korhatárt, ami alatt nem ad bérlésre autót, ez sok országban 23 vagy 25 év, ezen kor alatt hivatalosan a kocsi vezetése nem engedélyezett. Fiatalok esetén ezt is érdemes tisztázni. Ha olyan országban készülsz kocsikázni, ahol bal oldali közlekedés van, és ebben még nincs tapasztalatod, akkor légy nagyon óvatos, különösen egy bérelt autóval szokatlan lehet még az ellentétes irányú közlekedést is megszokni.

Mire figyeljünk a bérautó átvételekor?

Ha el akarjuk kerülni a visszaadásnál a vitákat, akkor érdemes alaposan megnéznünk, hogy a bérelt járműnek milyen sérülései vannak. Általában a bérbeadó cég is rögzíti, hogy milyen karosszéria vagy elektronikai hibákkal adta át az autót. Mindenképp ellenőrizzük, hogy ez megfelel-e a valóságnak, ne higgyük el nagyvonalúan, hogy a kocsin például csak annyi húzás, karcolás vagy szélvédőhiba van, mint amennyit aláírtunk.

Ha plusz hibát találunk, akkor az a minimum, hogy azt lefotózzuk, de érdemesebb rögtön jelezni a bérbeadó cégnek, mielőtt még elvisszük a kocsit. Számítsunk rá, hogy leadáskor alaposan át fogják nézni, és ha olyan hiba van rajta, amit az elvitelkor nem dokumentáltunk, akkor azt kifizettethetik velünk az önrészünk terhére, és csak marad a vitatkozás. Az autó hibái mellett azt is tisztázzuk az elején, hogy milyen tankoltsági állapotban kell visszavinni. Például, ha tele tankkal adják, és így kell leadnunk, akkor ellenőrizzük az induláskor, hogy így kaptuk-e meg, illetve tudjuk meg, mi lesz, ha nem tele tankkal visszük vissza például azért, mert már nem volt időnk tankolni.

Mennyit zárolnak összegben?

Sokan nem beszélnek erről, de az autóbérlés jelentős ideiglenes összeggel, “letéttel” is jár, ugyanis minden költséget összeszámolva 300-350 ezer forint kauciót kér a legtöbb cég. A “trükk”, hogy a hirdetésekben csak az autóbérlés összegét tüntetik fel, valamint jó esetben a költségek egy részét, mint például a biztosítás, autópálya-matrica (sok társaság éves autópálya-matricákat vált a kocsikra, különösen külföldön, így ezzel már nem kell külön foglalkoznod). Mikor pedig átolvassuk az online szerződést, akkor bizony látható, hogy a cégek bevédik magukat, vagyis előzetesen zárolnak a számládon 300-400 ezer forint körüli összeget, amelyet majd csak utólag kapsz vissza, ha minden rendben van az autóval. Ajánlott a társaságokkal írásban egyeztetni, hogy mennyi az a pontos végösszeg, amit a kártyáról zárolni fognak. Valamint emiatt a legtöbb autókölcsönző nem fogad el készpénzt, csak hitelkártyát.

A virtuális vezető kéz

Készülj GPS-szel! Ha olyan autót bérelsz, amelynek nincs beépített navigációs rendszere, vagy a cég nem ad a kocsihoz, akkor érdemes lehet vinni olyan készüléket, amely segít az ismeretlen helyen való tájékozódásban. Ma már nem használunk papíralapú térképeket, adott esetben egy telefon is megteszi, amin elfut a navigációs szoftver, ha pedig online kapcsolatot igénybe vevő alkalmazást használsz, akkor időben készülj fel, hogy legyen megfizethető, de használható mobilinterneted a külföldi tartózkodás alatt.

Miért ne kapkodjunk?

Ugye te sem szeretnéd, hogy esetleg a más által korábban okozott károkat, sérüléseket az autón neked kelljen kifizetned? Vagy éppen azt, hogy a bérlő cég rajtad verjen el valami korábbi problémát az autón? Ez még egy vétlen hiba miatt is megtörténhet, ha a cég korábban nem vette észre az adott sérülést. Pár perc ráfordítással megvédheted magad egy ilyen stresszes helyzettől. Visszaadás előtt ellenőrizzük le újra, hogy találunk-e bármilyen külsérelmi nyomot, valamint, hogy belülről megfelelő állapotban van-e a kocsi. Egyes cégek plusz díjat számolhatnak fel, ha az autó nagyon koszos és takarítást igényel. A ceruzájuk pedig igencsak vastagon fog, tehát érdemesebb lehet házilag megoldani, hogy kellemes állapotban adjuk vissza a kocsit. Ha bármit is kivettünk az autóból, ami eredetileg benne volt, azt ne felejtsük el visszatenni.

Összességében ha korrekt módon használjuk és hajtjuk az autót, akkor a cég is korrekt módon viselkedik velünk, ha hibázunk, megsérül az autó, nincs idő kitakarítani, akkor azt érdemes jelezni a cég felé, ez egyfajta emberi együttműködés is. Végső soron a bérautók csak használati tárgyak, benne van, hogy hibázik az ember több szempontból is, de érdemes körültekintőnek lenni, és megelőzni a problémákat.

Miért fontos az aktív pihenés?

Pihenés alatt sokszor azt értjük, hogy a munkahelyről hazaérvén elnyúlunk a nappaliban a kanapén, és bekapcsoljuk a televíziót. Pedig létezik olyan, hogy aktív pihenés, amit érdemes beiktatni az életünkbe, hiszen rengeteg pozitív hatása van!

Szeresd az őszt!

Azt nem mondanám őszinte mosollyal, hogy vártuk az iskolakezdést, az új könyveket és tantárgyakat, az se lenne igaz, ha azt mondanám a kellemesen lehűlt levegő tetszik, mert momentán épp ma egész nap fázom, viszont tudok mondani pár dolgot biztos, amiről állítom, hogy szeretem az őszben.

Hogyan hangolható össze család, a munka és az edzés?

A család az életünk, a biztos háttér, az otthonunk, a sport vagy hobbi pedig az „én-időnk”, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy feltöltődjünk, levezessük a feszültséget, fizikálisan és mentálisan is fittek, frissek maradhassunk. Ennyi minden nem fér a napba, melyikről mondjunk le?

Kávét kollagénnel? Igen!

A kollagén szóval gyakran találkozunk, kozmetikumok összetevői, étrendkiegészítők fontos elemei, táplálékkiegészítők, melynek bevitele bizonyos kor felett egyre indokoltabbá válik, azonban joggal kérdezik, hogy hogyan kerül a kávéba kollagén?

Mi az a munkamánia és hogyan lehet kezelni?

A munkamánia is egyfajta függőségi állapot, mai cikkünkben erről lesz szó. A függőségek azért károsak, mert negatívan hat ránk azzal, hogy háttérbe szorít minden mást, a családunkat, barátainkat, egészségünket. Hol kezdődik a munkamánia?