Menü

Miért fontos a kamasz gyerekemnek a laborvizsgálat?

Egyrészt, mert még mindig kevesen járnak rendszeres szűrővizsgálatokra és ennek fontosságára már kamaszkorban érdemes felhívni a figyelmet. Másik ok, hogy kamaszkorban a növekedés, valamint a hormonháztartás változása miatt fokozottabb igény lehet egy-egy vitamin, ásványi anyag pótlására, ezt pedig csak egy laborvizsgálat tudja megmutatni,

Egy vérvétel és laborvizsgálat után válaszokat kaphatunk arra, miből és mennyit szükséges bevinni a szervezetbe, illetve hogyan érdemes változtatni a táplálkozáson.

Az iskoláskorú gyermekek táplálkozással és mozgással kapcsolatos szokásai bizony hagynak kívánnivalót maguk után, több kutatás is kimutatta már a helytelen életmódbeli szokásaikat.

A hazánkra vonatkozó adatok szerint a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztás a fiatalok kevesebb mint harmadára jellemző, sok gyerek tölti nagyrészt ülve a szabadidejét, az alvásuk mennyiségéről és minőségéről pedig nem is beszélve.

A diákjaim közt nagyon sok a túlsúlyos, kis részük sportol rendszeresen és egyre több fiatalnak vannak egészségügyi problémái. A kamaszok között sajnos népszerű a cigaretta és az alkohol, nem a napi vitaminok beviteléről akarnak gondoskodni, hanem a napi cigarettamennyiségről, ez pedig elkeserítő.

Nem mondok újat azzal, hogy az egyre több tanulással járó fokozott szellemi terhelés is megkívánja bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlását, de ezekre az idegrendszernek, csontozatnak is szüksége van.

Ha gyermekkorban lefektetjük az alapokat, akkor felnőttként is természetes lesz számukra az öngondoskodás, valamint évek múltán szülőként is tudatosabbak lesznek. Egy laborvizsgálat segítségével fény derülhet a szervezetben fennálló hiányállapotokra, melyeket étrendi változtatásokkal, és szükség esetén táplálékkiegészítőkkel lehet orvosolni.

A növekedés és lányoknál az erős menstruáció is okozhat hiányállapotokat a szervezetbe, de nem árt a TSH-érték ellenőrzése, mely a pajzsmirigyfunkciót mutatja meg.

Megemlíteném, hogy a sportoló gyerekeknek a fokozott igény miatt kulcsfontosságú az egyéni szükségleteknek megfelelő célzott vitamin- és ásványianyag-pótlás.

Egészségügyi gondokat okozhatnak a divatdiéták a kamaszoknál, akinél különösen nagy figyelmet kap a külső és sokan kezdenek diétába, főleg a közösségi média hatására. Az egyoldalú vagy elégtelen táplálkozás szintén hiánybetegségekhez vezethet.

A leggyakoribb problémák, amelyekkel a kamaszok vérvételre érkeznek a szakemberek szerint, általában a fáradtság, az energiahiány, a koncentrációs nehézségek, fejfájás, hasi panaszok: egy vérvétel pedig segíthet tisztázni, milyen tényezők állhatnak ezek háttérben. Szintén érdemes vérvételt kérnie annak, aki túl sokszor beteg, alvási nehézségekkel vagy túlsúllyal küzd.

Az éves laborvizsgálat tehát minden fiatalnak és felnőttnek egyaránt javasolt, akkor is, ha nincs tünet vagy egészségügyi probléma. Az évente megismételt laborvizsgálatok nemcsak a testi, de a szellemi és lelki egészségünk szempontjából is egyaránt indokoltak.

Ha puffadást, hasfájást okoz a fruktóz, avagy a fruktózintolerancia

Amennyiben puffadást, hasi fájdalmakat, hasmenést tapasztalunk, rossz közérzettel és fejfájással párosulva, akkor gondolhatunk arra, hogy a szervezetünk esetleg nem tudja feldolgozni a gyümölcscukrot. Amennyiben fruktózintoleranciával állunk szembe, sajnos nem minden gyümölcsöt fogyaszthatunk.

A bento kultúrája

A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.

Mikor segít az infralámpa?

Akinek már volt arcüreggyulladása vagy homloküreg gyulladása, az tudja, milyen kellemetlen és nehezen múló, makacs betegség. Az arcfájdalom, az orrdugulás, bő orrváladék, fejfájás, az eldugult orr és a fáradtság mielőbbi kezelést igényel.

(Hogyan) éljük túl a kamaszkort

Nem hiszem, hogy a túlélőkalauz az én tollamból fog megszületni, de a mondás az számomra értelmet nyert: „kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond”. Az aranyos, babaillatú csecsemőkor szerintem a kárpótlás a későbbi kamaszkorért. Csak vicceltem. (Nem)

Raynaud-szindróma tünetei és kezelése

A Raynaud-szindróma egy olyan tünetegyüttes, amelynél a végtagokban (leginkább az ujjak végein, de változatos kiterjedésben) keringészavar áll be. Ennek következtében az ujjak vége ellilul, előtte azonban éles határokkal kifehéredik, a bőr feszül és fáj. A keringészavar vagy a szindrómához társuló, azt kiváltó betegségek miatt az ujjvégek kisebesedhetnek, elhalások jöhetnek létre, száraz gangréna, üszkösödés alakulhat ki rajtuk.