Menü

Mi a seborrhoea?

A seborrhoea nem más, mint a bőr fokozott faggyútermeléssel járó betegsége. A faggyúmirigyek fokozott mennyiségű és megváltozott minőségű faggyút termelnek. A kísérő körülményektől függően többféle kórformában jelentkezhet.

A seborrhoeás bőrtünetek elsősorban az arcon, a mellkason, a háton és a hajas fejbőrön jelentkeznek, ugyanis ezeken a területeken található a legtöbb faggyúmirigy. A seborrhoeás bőrtünetek gyakori velejárója a bőr, a haj gyors zsírosodása. Seborrhoea esetén az arc bőre zsíros, sárgás-szürkés színű. Könnyen eltávolítható mitesszerek láthatók rajta, főleg az arc középvonalában, de előfordulhat, hogy az egész arcot elborítják.

A seborrhoeás dermatitis egy olyan gyakori bőrbetegség, amely elsősorban a fejbőrön alakul ki, pikkelyes, viszkető, vörös bőr és makacs korpásodás kísér. A seborrhoeás dermatitis legenyhébb formája a lakosság körülbelül 20 %-át érintő korpásodás. A seborrhoeás dermatitis viszont száraz, pikkelyes, zsíros vagy hámló bőrrel járó kórkép, amely előfordulhat a fejbőrön, az arcon, a karok, a lábak vagy lágyéki területeken, a mellkas felső részén vagy a háton.

Jellemző tünetei a következők:

Vörös színű, rajta fehéres-sárgás felületű hámló részek megjelenése az arcon, valamint a szemöldök fölött, és mindkét oldalon az orrok mellett.

A bőr zsíros, vagy olajos tapintású.

A mellkas közepén gyakran kerek és hámló foltok jelennek meg.

A hajas fejbőrön a hajszálak tövében megjelenő ragadós lepedék, amely erős viszketéssel jár együtt.

Csecsemőknél koszmó néven ismert, és leggyakrabban a fejükön vastag sárgás, barnás lepedék formájában jelenik meg.

Bármely életkorban előfordulhat, és főként férfiakat érint. A tünetek általában 30-60 éves korban jelentkeznek, és különösen 40-50 éves korban a legintenzívebbek. De előfordulhat idősebb korban is, valamint a fél évesnél fiatalabb csecsemőknél (koszmó). A legfrissebb kutatások szerint a rosacea és a pattanásos bőr növelik a kialakulásának esélyét. Gyakori a túlsúlyos, és helytelen táplálkozást folytató páciensek körében, de azok körében is, akik rendszeresen alkoholt fogyasztanak. Valószínűleg az idősotthonok száraz levegője miatt, az ott élő 70 év körüli páciensek körében is gyakori panasz. Illetve nagyobb eséllyel alakul azoknál a gyereknél, akiknél a szülő/k érintettek.

A seborreás arcbőr speciális ápolást igényel, gyakran igen érzékeny, még az egyszerű arcmosás is irritálhatja. Szappan helyett gyengéd termékek használata ajánlott, és a problémás területről az olajat, és faggyút gondosan el kell távolítani. Érdemes szeborreás arcbőr és haj számára kifejlesztett bőrápoló termékeket/sminktermékeket használni, valamint figyelemmel kísérni, hogy az adott kozmetikai termék hatására fokozódnak-e tünetek, illetve, ha igen, azok hol jelentkeznek.

A seborreás bőr is igényli a hidratálást, kifejezetten erre a problémára kifejlesztett krémet ajánlott használni, amely az aktív hatóanyagai révén hidratálja a feszülő bőrt.

Problémás fejbőr esetén – az akut probléma megszüntetése érdekében – gombaellenes sampon használat javasolt, majd kifejezetten érzékeny fejbőr számára kifejlesztett sampont ajánlott rendszeresen használni.

Sütőtök - ne edd, kend!

Ma már számtalan, jobbnál jobb arcpakolás elérhető a drogériákban, azonban a, konyhai szépítőszereknél nincs természetesebb! Ráadásul olcsó is és a házilag elkészített arcápolásokban pontosan tudjuk mi van és mi mindenre jó.

Magas pulzus éjszaka: kell-e aggódni?

Az éjszaka jelentkező magas pulzus roppant nyomasztóan hathat arra, aki átéli, hiszen a gyors szívverés és az emiatt érzett aggodalom ördögi kört alkothatnak. Minél erősebben érezzük a szívdobogást, annál jobban aggódunk, ami tovább emeli a pulzust. Ez valóban nyugtalanító jelenség, amit mindenképpen ki kell vizsgáltatni (többnyire EKG és 24 órás Holter vizsgálat segítségével), hiszen a szapora szívműködés, mint érzés, lehet valódi tachycardia, lehet szívritmuszavar.

Tegyünk a mellrák ellen!

A mellrák kialakulása részben a véletlenen és az öröklődő géneken múlik, legalább ekkora jelentőségük van azonban az életmód és a környezeti tényezők hatásainak is. A mellrák megelőzésének számos módja lehet. Tegyünk meg mindent!

Hallottál már a funkcionális diszpepsziáról?

Evés után túltelítettnek érzed magad? Puffadsz, netán görcsöl, feszít a gyomrod? Lehet, hogy FD-ben szenvedsz, érdemes kivizsgálni!

Miért hullik ősszel jobban a hajunk?

Ősszel a levelekkel együtt a haj is jobban hullik, így természetes, ha a megszokottnál erősebb a hajhullás. Évszakváltáskor ez nem meglepő, hiszen ahogy testünk minden sejtje megújul, ez a hajunkra is igaz.