Menü

Hallottál már a funkcionális diszpepsziáról?

Evés után túltelítettnek érzed magad? Puffadsz, netán görcsöl, feszít a gyomrod? Lehet, hogy FD-ben szenvedsz, érdemes kivizsgálni!

Megannyi az emésztőrendszerünket érintő, kellemetlen panaszokat okozó kórságot ismerhetünk, ide soroljuk az FD-t is, ami a funkcionális diszpepsziát jelenti. Akkor gondolhatunk erre, amikor nem a beleinkben érzünk gondot, hanem a gyomrunk környékén. Sajnos a fejlett országokban egyre gyakrabban diagnosztizált kórképről beszélünk, a lakosság 30-40%-át érinti, nőknél gyakrabban előfordul, kialakulásának konkrét okait nem mindig lehet megállapítani, de vannak bizonyos tényezők, melyek okozhatják.

A funkcionális diszpepszia a hasunk felső részére lokalizálódik, általában étkezés után jelentkezik és igen kellemetlen, néha ijesztő tüneteket produkál. Jellemző rá, hogy nagyon hamar telítve érezzük magunkat, holott nem is ettünk olyan sokat, ég a gyomrunk, puffadunk, de előjöhet émelygés, akár étvágytalanság, vagy hányás, görcsös állapot is. Tudni kell róla, hogy a kór kialakulásában semmilyen szervi elváltozás nem játszik szerepet, sőt, anyagcsere-betegség sem okozza.

Nem egyenlő a gyomorfekéllyel és a refluxos állapottal sem. Hátterében valószínűleg többféle tényező áll, lehet az pszichikai, szociális, de fizikai tényező is. Például okozhatja, hogy a gyomrunkat körülvevő idegek túlérzékenyek, ezért amikor eszünk, akkor nyomás keletkezik a gyomorban, ami fájdalmat okoz. Amikor táplálkozunk, a gyomrunk izmai elkezdenek ritmusos ütemben dolgozni, hogy a bekerült ételt összekeverjék és mondhatni pépesítsék, ám az egyik izmunk túl feszes és nem képes eléggé kitágulni, hogy a tápláléknak elég helyet biztosítson és ez bizony fájdalommal jár.

Van úgy, hogy annyira túlfeszül, hogy görcsbe áll, ami önmagában sem kellemes érzés, de még ki is sugározhat a vállba, hátba, vagy a szívtájék felé. Maga a betegség lehet genetikailag öröklött, de okozhatja a folyamatos stresszhelyzetben élt életvitel, vagy egészségtelen táplálkozás is. A szorongás például amúgy is a köznyelv által használt „gyomorideget” eredményezheti, ami bizony átfordulhat egy ilyen súlyosabb állapotba. Innen elindul az ördögi kör, mivel a gyomorfájdalom újabb stresszhelyzetet teremt és fokozódik tovább a probléma. Fontos, hogy akinél negatív pszichés állapot áll a háttérben, keressen fel szakembert, és a stresszkezelést megkezdje.

Okozhatja egy Helicobacter pylori nevű baktérium is, mely megtelepszik a gyomor nyálkahártyájában, ott pedig fokozott savtermelést, vagy gyomorhurutot is okozhat. Ezt antibiotikum szedésével kezelik. Továbbá ki kell alakítani egy egészséges életmódot, kerülni a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, beiktatni a rendszeres mozgást. Orvosi javaslatra diétát lehet kezdeni, melyben el kell hagyni a nagyon fűszeres ételeket, és oda kell figyelni a rendszeres, napi többszöri étkezésre.

A funkcionális diszpepszia egy gyógyítható betegség, mely a gyomrot érinti, kellemetlen panaszokat okoz, de egy alapos orvosi kivizsgálás után a helyes kezelést megkezdve pár hét alatt kezelhetők lesznek a tünetek.

Sütőtök - ne edd, kend!

Ma már számtalan, jobbnál jobb arcpakolás elérhető a drogériákban, azonban a, konyhai szépítőszereknél nincs természetesebb! Ráadásul olcsó is és a házilag elkészített arcápolásokban pontosan tudjuk mi van és mi mindenre jó.

Magas pulzus éjszaka: kell-e aggódni?

Az éjszaka jelentkező magas pulzus roppant nyomasztóan hathat arra, aki átéli, hiszen a gyors szívverés és az emiatt érzett aggodalom ördögi kört alkothatnak. Minél erősebben érezzük a szívdobogást, annál jobban aggódunk, ami tovább emeli a pulzust. Ez valóban nyugtalanító jelenség, amit mindenképpen ki kell vizsgáltatni (többnyire EKG és 24 órás Holter vizsgálat segítségével), hiszen a szapora szívműködés, mint érzés, lehet valódi tachycardia, lehet szívritmuszavar.

Tegyünk a mellrák ellen!

A mellrák kialakulása részben a véletlenen és az öröklődő géneken múlik, legalább ekkora jelentőségük van azonban az életmód és a környezeti tényezők hatásainak is. A mellrák megelőzésének számos módja lehet. Tegyünk meg mindent!

Miért hullik ősszel jobban a hajunk?

Ősszel a levelekkel együtt a haj is jobban hullik, így természetes, ha a megszokottnál erősebb a hajhullás. Évszakváltáskor ez nem meglepő, hiszen ahogy testünk minden sejtje megújul, ez a hajunkra is igaz.

Drasztikusan megnőtt a rövidlátó gyerekek száma

Sajnos folytathatnám is tovább a címet úgy, hogy a kilátások pedig még rosszabbak. Kutatók több, mint 200 tanulmányt néztek át, amelyek 5,5 millió gyerekre vonatkoztak, és 50 országban készültek. Az összegzésből kiderült, hogy jelentősen nőtt a rövidlátó gyerekek száma.