Menü

Mit szoktál álmodni? – a leggyakoribb álmok és jelentésük

Mindenki álmodik, még akkor is, ha nem emlékszik rá. Az álomfejtés arra való, hogy megérthessük, miért álmodjuk épp azt, amit álmodunk.

Az álmokat érdemes néha komolyan venni, hiszen elménk, pszichénk alkotja őket, amikor testünk megpihen. Már Sigmund Freud is foglalkozott a témával, aki szerint az álmaink a tudatalattinkba vezető „királyi út”, megismerésével felfedhetjük vágyainkat, félelmeinket. Az már bebizonyosodott, hogy álmainkat nem csak a pszichés állapotunk befolyásolja, hanem például alvó helyzetünk, vagy éppen az aznap elfogyasztott nehéz étel feldolgozása is. Vannak bizonyos álmok, amik többször is előfordulhatnak életünk során, sőt akár rövid időn belül többszörösen visszatérők is lehetnek.

Az egyik leggyakoribb álom az, amikor zuhanunk. Nagyon ijesztő lehet, a többség fel is ébred, mielőtt álmában földet érne. Általában azok az emberek találkoznak vele, akiknek életében éppen ellentmondás van az akarat és a megvalósulás között, vagy akik nem tudják kontrollálni életük sodrását éppen.

Álmodhatunk halálról, de nem mindegy kiéről. A saját halálunk utalhat arra, hogy valamilyen életszakaszt le kell zárnunk, amitől szorongunk, félünk meghozni a döntést. Amikor valamelyik szerettünkkel történik, akkor félünk az elvesztésétől, bizonytalanságot érzünk vele kapcsolatban, és támogatást várunk tőle.

Igen gyakoriak a terhességről szóló álmok, ami nyilván a nőket érinti inkább. Ez arra utalhat, hogy félünk a feladattól, ami a szülővé válással jár, de az is benne van a pakliban, hogy fejlődést érünk el egy párkapcsolatban, a munkánkban, akár a hobbinkban, mégpedig olyan mértékű ez a fejlődés, amire nem is gondoltunk.

Meglepő lehet, amikor meztelenséggel álmodunk, főleg annak, aki szégyellősebb. Ez inkább ara vezethető vissza, hogy félünk megmutatni hibáinkat, más képet mutatunk a külvilág felé, mint amilyenek valójában vagyunk.

Sokaknak visszatér álmukban megszakított párkapcsolatuk másik fele. Ez abszolút gyászfeldolgozási reakció szervezetük részéről, mellyel a feltépett sebeket gyógyítják, a sérelmeket feldolgozzák.

Nagyon sok ember repül álmában. Ez az az érzés, amikor felhőtlenül érezzük magunkat, kreativitásunk szárnyal, ami pedig pont arra akar rámutatni, hogy ideje ezt az oldalunkat is szabadjára engedni és nem csak a mókuskereket hajtani tovább egész nap. Ide kapcsolható az is, hogy a repülőgép a vágyak és remények szimbóluma.

Végül egy érdekesség, amikor a fogakkal álmodunk. A kieső fogaink veszteségre vagy vereségre utalhatnak, vagy egy olyan megélt helyzetre, amikor nem tudtuk érvényesíteni akaratunkat, vagy éppen nem vagyunk őszinték magunkkal, esetleg másokkal sem.

Az álmok a lelki állapotunk kivetülései lehetnek, melyeket elemezve átgondolhatjuk, hogy mik a ránk váró megoldatlan feladatok, vagy feldolgozatlan események.

Mindfulness alkalmazása a mindennapokban

A mindfulness technikának a mindennapi alkalmazása egy fontos faktor lehet abban, hogy csökkentsük a minket érő stresszt, illetve meg tudjunk békélni a gondolatainkkal és érzéseinkkel. Nem árt néha tudatosan megfigyelni azt, ami körülvesz minket!

Stressznyelveink nyomában

Előfordult már, hogy vitába keveredtél valakivel és olyan volt, mintha nem is egy nyelvet beszélnétek? Ez van akkor, ha két embernek különböző stressz-nyelve van

A leblokkolás lélektana

Ahogy közeledik az egyetemi vizsgaidőszak, sok diák számára ez stresszel és szorongással jár. A nagy mennyiségű tananyag, a vizsgákra való felkészülés nyomása és az eredményekkel kapcsolatos aggodalmak mind olyan tényezők, amelyek a diákokat szorongásba sodorhatják.

Memóriajavító tippek

Kutatások bizonyítják, hogy az agy nem akar befogadni túl sok értelmetlen anyagot. A rövid és a hosszú távú emlékezet sem kivétel ezalól.A többször átismételt anyagot hosszabb ideig képes tárolni az emlékezet.

Gyűjtő vagy gyűjtögető?

A gyűjtőszenvedély óvodás-, kisiskolás korban kezdődik, de általában a 7-8 éves korosztályra a legjellemzőbb. A gyűjtés a gyerekek számára a valóság megértésének, feldolgozásának egy új, izgalmas módja, de a gyűjtőszenvedély a felnőttekben is kialakulhat. Mi a különbség a gyűjtés és a gyűjtögetés között?