Menü

Sütőtök - ne edd, kend!

Ma már számtalan, jobbnál jobb arcpakolás elérhető a drogériákban, azonban a konyhai szépítőszereknél nincs természetesebb! Ráadásul olcsó is és a házilag elkészített arcpakolásokban pontosan tudjuk mi van és mi mindenre jó. Ilyen például a sütőtökös pakolás, melyet házilag pillanatok alatt összedobhatunk, így kivételesen ahelyett, hogy megennénk, inkább kenjük most magunkra.

Miért sütőtök? Mert itt a sütőtök-szezon! Van, aki imádja megenni, én meg szeretem magamra kenni.

Ettől függetlenül én is szeretem krémlevesként, sósan, mézesen-fahéjasan sütve, püréként, és még ezerféleképpen, ám kevesen tudják, hogy a sütőtök milyen jó hatással van a bőrre, igazi természetes szépítőszer. Nézzünk néhány frissítő és hidratáló pakolást, amit otthon is egyszerűen elkészíthetünk!

A sütőtök tele van béta-karotinnal és amellett, hogy segít a rák kialakulásának megelőzésében, szív- és szemproblémák esetén is rendkívüli a hatása. Nagyon magas a C-vitamintartalma, így még az immunrendszer is meghálálja a fogyasztását, valamint a bőrünk is fiatalodik tőle.

Joghurtos testpakolás sütőtökkel

Hozzávalók:

¼ csésze natúr joghurt

3 evőkanálnyi méz

3 evőkanálnyi pürésített sütőtök

Hámozzuk meg, daraboljuk fel és süssük meg a sütőtököt, pürésítsük, keverjük el a többi hozzávalóval és kenjük be magunkat a masszával. Érdemes egy fürdőkád vízben elmerülni ebben a helyzetben, egy 10-15 perc elteltével pedig öblítsük le magunkat.

Csodatévő sütőtökös pakolás az őszi fáradt bőrre például a banános -sütőtökös maszk!

Hozzávalók:

½ banán

1 evőkanál nyers, reszelt sütőtök

1 teáskanál frissen facsart citromlé

½ teáskanál méz

Pépesítsük össze a fél banánt egy villával, adjuk hozzá a reszelt, nyers sütőtököt, a frissen facsart citromlevet és a mézet. Keverjük össze, majd a letisztított bőrre kenjük fel, 15-20 perc hatóidő után langyos vízzel mossuk le.

Bőrradír is készíthető sütőtökből!

Hozzávalók:

20 dkg barnacukor

10 dkg sima kristálycukor

2 evőkanál sütőtökpüré

2 evőkanál olívaolaj vagy jojobaolaj

Süssük meg a sütőtököt, hagyjuk kihűlni és pürésítsük. A bőrradírhoz először a kétféle cukrot keverjük össze az olívaolajjal (vagy jojobaolajjal), majd adjuk hozzá a sütőtökpürét is. Miután jól elkevertük, adhatunk a keverékhez a kedvenc, 100%-os tisztaságú illóolajunkból is. A kész sütőtökös bőrradír jól zárható edényben a hűtőben hetekig eláll.

Magas pulzus éjszaka: kell-e aggódni?

Az éjszaka jelentkező magas pulzus roppant nyomasztóan hathat arra, aki átéli, hiszen a gyors szívverés és az emiatt érzett aggodalom ördögi kört alkothatnak. Minél erősebben érezzük a szívdobogást, annál jobban aggódunk, ami tovább emeli a pulzust. Ez valóban nyugtalanító jelenség, amit mindenképpen ki kell vizsgáltatni (többnyire EKG és 24 órás Holter vizsgálat segítségével), hiszen a szapora szívműködés, mint érzés, lehet valódi tachycardia, lehet szívritmuszavar.

Tegyünk a mellrák ellen!

A mellrák kialakulása részben a véletlenen és az öröklődő géneken múlik, legalább ekkora jelentőségük van azonban az életmód és a környezeti tényezők hatásainak is. A mellrák megelőzésének számos módja lehet. Tegyünk meg mindent!

Hallottál már a funkcionális diszpepsziáról?

Evés után túltelítettnek érzed magad? Puffadsz, netán görcsöl, feszít a gyomrod? Lehet, hogy FD-ben szenvedsz, érdemes kivizsgálni!

Miért hullik ősszel jobban a hajunk?

Ősszel a levelekkel együtt a haj is jobban hullik, így természetes, ha a megszokottnál erősebb a hajhullás. Évszakváltáskor ez nem meglepő, hiszen ahogy testünk minden sejtje megújul, ez a hajunkra is igaz.

Drasztikusan megnőtt a rövidlátó gyerekek száma

Sajnos folytathatnám is tovább a címet úgy, hogy a kilátások pedig még rosszabbak. Kutatók több, mint 200 tanulmányt néztek át, amelyek 5,5 millió gyerekre vonatkoztak, és 50 országban készültek. Az összegzésből kiderült, hogy jelentősen nőtt a rövidlátó gyerekek száma.