Menü

Telefonfüggőség ellen: így csökkentsd a képernyőidődet!

Mindannyiunk számára ismerős a kép, amikor már otthon reggel, ebédszünetben, tömegközlekedésen utazva, az utcán sétálás közben, de még étteremben vagy múzeumban is mindenki az okostelefonját nyomkodja, olykor tudomást sem véve az őt körülvevő világról. A munkahelyen sokan egész nap laptop és gép előtt ülünk, este pedig lehuppanunk a tévé elé, a gyerek meg a tablettel a kezében elvonul a szobájába. Az okoseszközök az életünk elengedhetetlen részévé váltak, ezzel együtt pedig megjelent egy új probléma, társadalmi jelenség: a telefonfüggőség.

Sajnos nem könnyű feladat ellenállni a képernyőfüggőség kísértésének, és tudatosan csökkenteni a napi képernyőidő mennyiségét, ezt próbálja segíteni az iskolai mobilhasználat új szabályozása, illetve az óvodapedagógusok, pedagógusok nem győzik hangsúlyozni a szülők felé, hogy mennyire fontos (lenne) a képernyőidő csökkentése, a könyvből olvasás, az esti mesélés, a közös szabadtéri programok.

Mi van akkor, ha mi felnőttek is képernyőfüggőségben szenvedünk? Egyáltalán mi az a telefonfüggőség?

Telefonfüggőségről akkor beszélhetünk, amikor a képernyő előtt eltöltött idő már irreális méreteket ölt, és nem munkavégzésre használjuk, hanem eseményeket görgetünk, üzenőfalakat nyugtázunk, közösségi oldalakat csekkolunk, applikációkat böngészünk, TikTok videókat pörgetünk és még sorolhatnám.

Ha nincs olyan pár egybefüggő óra, hogy ne nyomkodnánk a telefonunkat. Ez a jelenség szinte mindenkit érint, és mi magunk vagyunk felelősek érte.

Miért veszélyes ez?

Mert rengeteg időt elvesz a fontos dolgoktól, elépíti személyes kapcsolatainkat, rányomja bélyegét a családi programokra, konfliktust szül, nem figyelünk a korülöttünk lévő világra. Súlyosabb esetben a telefonfüggőség és a képernyők által kibocsátott kékfény alvászavarokat, stresszt és szorongást okoz.

Mai cikkünkben tippeket adunk a tudatos telefonhasználathoz, a képernyőidő csökkentéséhez!

A digitális detox-ot kezdhetjük a képernyő előtt töltött idő csökkentésével, ehhez hasznos lehet egy úgynevezett tudatos applikáció vagy más néven “képernyőidő” alkalmazás bekapcsolása., melyek nyomon követik, hogy mennyi időt is töltünk naponta vagy hetente a készülékünkkel.

A beállításoknál keressük a “Képernyőidő” menüt, az én telefonomban ezt a funkciót a “Digitális Jóllét” alatt találtam meg, más eszközöknél a “Digitális Egyensúly” menünél keresendő.

Másik tipp: helyettesítsük más élményekkel a telefonon töltött időt!

Semmi bonyolult, csak egy kis olvasás, 20 perc torna, egy kis séta, főzőcskézés, takarítás, pakolás és máris hasznosabban telt az a szokásos átfacebookozott óra.

Tölts minél kevesebb időt a képernyő előtt a szemünk egészséges érdekében (is)!

A mesterséges fényt kibocsátó eszközök jelentősen hozzájárulhatnak a rövidlátás kialakulásához, főként a gyerekeknél. Félelmetes statisztikák mutatják az eredményeket.

S végül egy fontos tipp: hozzunk létre készülékmentes zónákat otthon, például az étkezőben vagy a hálószobában, gyerekszobában! A családi kapcsolatok javulása lesz az első szembetűnő pozitív változás!

Házi praktikák a hajad egészségéért

Ki ne szeretné, ha a haja szép, egészséges, dús és csillogó lenne!? Vannak bevált trükkök, amikkel otthon segíthetünk, hogy ne kelljen minden esetben szalonba rohanni.

Sütőtök - ne edd, kend!

Ma már számtalan, jobbnál jobb arcpakolás elérhető a drogériákban, azonban a, konyhai szépítőszereknél nincs természetesebb! Ráadásul olcsó is és a házilag elkészített arcápolásokban pontosan tudjuk mi van és mi mindenre jó.

Őszi kiránduló helyszínek Magyarországon

Olcsó, izgalmas és hazai élményekre vágysz az őszi szezonban? Magyarország tele van olyan remek túrázós helyszínekkel, amelyeket bátran bevehetsz egyedül, gyerekekkel, de akár a barátaid társaságában is. Itt van az ősz, így lassan elő lehet venni a szekrény mélyén meglapuló túrabakancsokat. Az erdei kirándulásokhoz rengeteg páratlan szépségű magyarországi helyszín között tudtok válogatni, a cikkben ehhez nézhetünk meg ötleteteket. Az útvonalak többsége pénztárcabarát, természetközeli és kalandos élményt kínál családoknak, pároknak, de ideálisak baráti kiruccanáshoz is.

Magas pulzus éjszaka: kell-e aggódni?

Az éjszaka jelentkező magas pulzus roppant nyomasztóan hathat arra, aki átéli, hiszen a gyors szívverés és az emiatt érzett aggodalom ördögi kört alkothatnak. Minél erősebben érezzük a szívdobogást, annál jobban aggódunk, ami tovább emeli a pulzust. Ez valóban nyugtalanító jelenség, amit mindenképpen ki kell vizsgáltatni (többnyire EKG és 24 órás Holter vizsgálat segítségével), hiszen a szapora szívműködés, mint érzés, lehet valódi tachycardia, lehet szívritmuszavar.

Tegyünk a mellrák ellen!

A mellrák kialakulása részben a véletlenen és az öröklődő géneken múlik, legalább ekkora jelentőségük van azonban az életmód és a környezeti tényezők hatásainak is. A mellrák megelőzésének számos módja lehet. Tegyünk meg mindent!