Menü

Miért gyakoribbak a szakítások ősszel?

Sokszor tapasztalhatjuk a saját bőrünkön és a hozzánk közel álló emberek körében, hogy az ősz általában megterhelő a párkapcsolatban élők számára, főleg olyan esetben, hogyha még nincsenek együtt több éve. Ilyenkor előfordulhat, hogy megnövekszik a konfliktusok száma, és a legrosszabb esetben akár a két ember útjai külön is válnak, és szakítással végződik a kapcsolat. De milyen pszichológiai és élettani háttere van ennek?

Az évszakok váltakozása nem csak az időjárásra van hatással, hanem az emberek érzelmeire és hangulatára is. Míg a nyarat napsütéssel, meleg idővel és különböző közös élményekkel társítjuk, addig az ősz általában nehézségeket, új élethelyzeteket, kevesebb időt és kellemetlenebb időjárást hoz magával. Lezárul a nyári szabadságérzet, elkezdődik az oktatás, illetve ilyenkor a munkahelyeken is több szokott lenni a tennivaló, és általában a szabadságolást sem ekkora ütemezzük, így gyorsan megnőhet a mindennapokban bennünk lappangó feszültség szintje.

Nyáron gyakran ismerkedünk meg új emberekkel, és ha esetlegesen ekkor kezdődik meg a kapcsolatunk, vagy az ismerkedési időszak kihúzódik őszre, könnyen előfordulhat, hogy ezek a lazább még nem teljes értékű párkapcsolatok nem bírják ki a komolyabb, mindennapi élet kihívásait. Ez egyfajta valóságtesztként is funkcionálhat a párok számára, hiszen a több teendő mellett a prioritások is megváltoznak és lehetséges, hogy valamelyik félnek nem lesz elegendő ideje arra, hogy egyenrangú félként részt vállaljon a közösből.

Ősszel visszatérünk egy monotonabb, lassabb életstílushoz, kevesebb időnk és lehetőségünk van kimozdulni, ezáltal többet gondolkodunk és ez sokaknál egyfajta önreflexióhoz vezethet, ahol az elmúlt időszakot megvizsgálva próbálja meg eldönteni, hogy valóban kielégítő – e számára az a kapcsolat, amiben jelenleg él.

A kapcsolati dinamika is megváltozhat, hiszen míg a kellemesebb évszakokban, mint a tavasz és a nyár sok a közösségi program, télen pedig az ünnepkörök miatt élünk nagyobb társasági életet, addig ősszel sokkal többet vagyunk összezárva a párunkkal. Több idő kettesben előhozhat olyan régebbi konfliktusokat is, amelyeket hanyagoltunk a nyáron, amikor úgy sem kellett az idő nagy részét csak kettesben tölteni, vagy amit egy nyaralás, esetleg más közös program megszépített.

Az ősz egy kicsit az újrakezdés szimbóluma is, ilyenkor az iskolaév kezdete vagy egy új munkahelyi projekt indítása, esetleg egy teljesen új közegbe kerülés inspirálhatja az embereket arra, hogy más téren is kitörjenek a régi megszokott sémákból, ilyen lehet egy már nem jól működő kapcsolat elengedése.

Természetesen nem törvényszerű, hogy ebben az évszakban fog ez bekövetkezni, de érdemes lehet tudatosan felkészülni arra, hogy ilyenkor ingerlékenyebbek az emberek, esetleg már a téli depresszió is elkezdődhet. Ha megfelelően kommunikálunk a párunkkal, és nincsenek már régóta lappangó problémáink, akkor az ilyen jellegű nehézségeket is gond nélkül át lehet hidalni.

A rózsaszín viselkedésre gyakorolt hatása

A színek pszichológiája azt állítja, hogy a különböző színek hatással vannak a hangulatunkra, az érzéseinkre, sőt a viselkedésünkre is. A rózsaszín például nyugalmat áraszt. A szerelemmel, kedvességgel és nőiességgel azonosítják. Kislányként bizonyára mindannyian imádtuk a rózsaszínt, és a divat világa sem nélkülözheti a rózsaszínt. Lehet lágy, halvány, vagy élénk pinkes, de lazacos vagy tüdőrózsaszín árnyalata is.

Ő az enyém! Az enyém, érted! – Avagy féltékenynek lenni

Miért vagyunk féltékenyek? Irigyek vagyunk és védjük a barátainkat, a családtagjainkat, a szerelmünket is. Egyes érzelmeket, bármennyire emberiek is, nehéz szeretni vagy akár csak elfogadni. Nem pusztán azért, mert rémes őket megélni: hiszen a haragot, a gyászt, a bűntudatot valahogy mégiscsak képesek vagyunk elfogadni, mint az emberi élet velejáróit. A féltékenység viszont – hasonlóan az irigységhez – olyasvalami, amitől sokunk legszívesebben örökre megszabadulna. Ezek az érzelmek énünknek egy sötét, kicsinyes, birtokló és kontrolláló oldalával szembesítenek, amelytől joggal félünk.

A pozitív fegyelmezés

A pozitív fegyelmezés egy olyan új nevelési szemlélet, amelyben egyszerre érvényesül a kedvesség és a határozottság. Miért mérföldkő a pozitív fegyelmezés a nevelésben?

Mit szoktál álmodni? – a leggyakoribb álmok és jelentésük

Mindenki álmodik, még akkor is, ha nem emlékszik rá. Az álomfejtés arra való, hogy megérthessük, miért álmodjuk épp azt, amit álmodunk.

Mindfulness alkalmazása a mindennapokban

A mindfulness technikának a mindennapi alkalmazása egy fontos faktor lehet abban, hogy csökkentsük a minket érő stresszt, illetve meg tudjunk békélni a gondolatainkkal és érzéseinkkel. Nem árt néha tudatosan megfigyelni azt, ami körülvesz minket!