A sav-bázis egyensúly
- Dátum: 2024.10.28., 18:51
- Martinka Dia
- képek:pixabay
- egészségügyi problémák, étrend, feldolgozott ételek, gyulladás, lúgosít, lúgosító diéta, pH-skála, savasít, savtúltengés, szervezet, tünetek, vér pH-értéke
Mivel a legtöbb élelmiszer kisebb-nagyobb mértékben savasító hatású, ezért szinte mindennap fogyasztunk savasító ételeket, mondhatni elkerülhetetlen. Hogyan hat a szervezetünkre a savasodás? Hogy lehet lassítani a folyamatot?
A túl sok sav bevitele egészségügyi problémákhoz vezethet, igazából ez minden betegség alapja. A megoldás egy része abban rejlik, ha figyelünk a savas és bázisos ételek bevitelének arányára, ugyanis szervezetünk optimális működése csak enyhén lúgos állapotban lehetséges, ekkor funkcionál megfelelően.
A test elsavasodása kóros folyamatokat, betegségeket okozhat a szervezetben, hiszen a szövetekben felhalmozódó savak kiütéseket, pattanásokat, foltokat, ekcémát, gombás fertőzéseket okoznak, illetve a gyulladások kialakulásának kockázatát növelik.
A szervezet elsavasodását nem szabad félvállról venni. Savtúltengés állhat még az ízületi gyulladás, ideggyulladás, bélgyulladás hátterében is. Amikor savas ételt fogyasztunk, a vér pH értéke elmozdul az ideális tartományából.
Mit mér a pH-skála?
A pH-skála azt méri, hogy valami savas vagy lúgos – bázikus – mennyire. A szervezet pH-egyensúlyát sav-bázis vagy sav-lúg egyensúlynak is nevezik. A megfelelő pH-szint szükséges a jó egészséghez.
A pH-skála 0-tól 14-ig terjed. A 7 alatti pH savas, a 7-nél magasabb pH-érték lúgos vagy bázikus.
Mi a normális vér pH-értéke?
A vér normál pH-értéke 7,35 és 7,45 között van. Ez azt jelenti, hogy a vér természetesen enyhén lúgos vagy bázikus, míg a gyomorsav pH-ja 1,5 és 3,5 között van. Ez savassá teszi. Az alacsony pH a legalkalmasabb az élelmiszerek megemésztésére és a gyomorba kerülő baktériumok elpusztítására.
Nemcsak a táplálkozás, de bizonyos egészségügyi problémák is savassá vagy lúgossá tehetik a szervezetet. A vér normál pH-értékének változása bizonyos egészségügyi állapotok miatt is bekövetkezhet, ezek például többek között az asztma, a cukorbetegség, a szívbetegség, vesebetegség, a köszvény vagy a fertőzések.
Milyen tünetekre kell odafigyelnünk?
A savas szervezet jelei például a gyenge immunrendszer, a fáradtság, a feltűnően kevés energia, duzzadt fogíny, köhögés, ízületi problémák, gyomorpanaszok, pattanások és kiütések, allergia és különböző izomfájdalmak, illetve az elhízás.
Ha észrevesszük magunkon az említett tüneteket, akkor biztonság kedvéért érdemes elvégezni egy pH tesztet, hogy kiderítsük, több lúgot vagy savat viszünk-e a szervezetünkbe.
Hogy működik egy lúgosító diéta? Valóban helyreállíthatja a szervezet savas-bázis egyensúlyát?
Valóban csökkenthetjük ezzel a savszintet, a következő tanácsokat érdemes megfogadni: igyunk sok vizet, csökkentsük a savas élelmiszerek fogyasztását (hús, tejtermék, feldolgozott élelmiszerek és gabonák, fogyasszunk több növényi tejet, zöldséget, salátát.
A cinkhiány tünetei és kezelése
Bár a cinkről talán ritkábban esik szó más ásványi anyagokhoz – vagy akár a vitaminokhoz – képest, valójában igen fontos, hiszen a második legnagyobb mennyiségben megtalálható nyomelem a szervezetünkben a vas után. Nagyjából száz enzim működéséhez járul hozzá.
Az ashwaganda jótékony hatásai
Az ashwagandha egy egészséges gyógynövény, amely segíthet a szervezetnek a stressz elkerülésében, valamint számos előnyt kínálhat a test és az agyműködés számára. Csökkentheti a vércukorszintet, segíthet a szorongás és a depresszió leküzdésében, és javíthatja a gondolkodást is.
Kardió és izomerősítés egyben! Ezt tudja egy ugrókötél!
Az ugrókötelezés több szempontból is előnyös edzéstípus. Elég praktikus, hiszen a szabadban is és otthon is végezhető, igaz – a hullahopp karikázással együtt - kicsit nagyobb teret igényel a lakásban.
Készíts saját garam masala fűszerkeveréket
Ha érdeklődünk az egzotikusabb ízek iránt, és szeretnénk őket a saját konyhánkban is kipróbálni, be kell szereznünk egy-két különlegesebb alapanyagot. Ne ijedjünk meg, nem kell speciális boltokban otthagynunk a fél fizetésünket: otthoni alapanyagokból is könnyen összehozhatunk izgalmas ízeket.
A galagonya kiváló szíverősítő és szívnyugtató gyógynövény
A galagonya rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet azok számára, akiknek magas a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük, szívritmuszavaroktól vagy érelmeszesedéstől szenvednek, hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre.