Menü

A sokoldalú rozmaring

A legtöbb ember konyhájában valamilyen formában fellelhető a rozmaring, hiszen szárított és friss formájában is rengeteg étel fűszerezéséhez használjuk. Sokan azonban nem tudják, hogy ezt a növényt nem csak az íze kedvéért érdemes termeszteni, hanem gyógynövényként is funkcionál.

Legismertebb fogyasztási módja a fűszerként felhasználás, készülhet belőle azonban gyógytea is. Utóbbit főként az emésztés javítására szokták ajánlani, mivel elősegíti az emésztőnedvek termelését, és az ételek megfelelő lebontását. Enyhítheti ezen kívül a puffadást és a teltségérzetet is, emiatt főként zsíros ételek elfogyasztása után érdemes egy bögre rozmaringteát innunk. Nem csak a bélrendszerre van jó hatással ez a gyógynövény, hanem különböző gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz, melyek krónikus gyulladásos betegségek fennállása esetén tudnak nagy segítséget nyújtani, ilyenek például az ízületi gyulladások és az autoimmun betegségek.

Nem csak a szervi megbetegedéseknek tesz jót, a rozmaring az „emlékezés gyógynövényeként” is ismert, már az ókori görögök is használták a memória javítására, mivel serkenti az agyi vérkeringést ezáltal javítja a koncentrációt és az általános kognitív képességeket. A fáradtság ellen is kiváló lehet, ugyanígy a vérkeringést javító hatása miatt, mivel ennek következtében nő az energiaszintünk és éberebbnek érezhetjük magunkat a nap folyamán. Amennyiben ezt a hatást szeretnénk elérni, a legjobb módszer, hogyha inhalálunk vele, felforraljuk, vagy esetlegesen rozmaring olajat párologtatunk.

Mostanában virálisan terjed a közösségi médiában, hogy milyen csodákat tesz a fejbőrrel és a hajunkkal a rozmaringolaj, illetve különböző rozmaringos főzetek és termékek. Télen alapból is hajlamosabbak vagyunk a hajhullásra, ezen kívül még rengeteg egészségügyi probléma, vagy akár a stressz is okozhatja ezt. A rozmaringolaj serkenti a fejbőr vérkeringését, ami pedig elősegíti a hajhagymák jobb tápanyagellátást. Ennek eredményeképpen gyorsabban és egészségesebben fog nőni a hajunk. Nem a hajhullás az egyetlen kellemetlen dolog, ami érhet minket, hanem főleg a hűvös időjárásban a fejbőr hámlása, korpásodása is gyakran előfordulhat.

Mivel ez a gyógynövény gyulladáscsökkentő hatással is bír, ezért a rozmaringolaj, vagy a rozmaringos főzet a kellemetlen égő és viszkető érzés megszüntetésében is segítséget nyújthat.

Ha nem szeretnénk drogériákban hajápolási termékeket vásárolni, esetleg otthon a konyhakertben is nő rozmaring és van belőle leszárítva a kamrában, itt van néhány házilag is elkészíthető készítmény. Öblítővizet nagyon egyszerűen előállíthatunk, forraljunk fel néhány rozmaringágat egy lábas vízben, majd hagyjuk kihűlni és miután megmostuk a hajunkat öblítsük át vele. Otthoni hajmaszkhoz keverjünk össze rozmaringolajat ricinusolajjal és mézzel, körülbelül annyit készítsünk belőle, mint amennyit egyébként használnánk, de ha marad egy kevés, akkor egy kis üvegben elrakhatjuk későbbre. Az elkészült masszát vigyük fel a hajunkra, majd hagyjuk hatni 20-25 percig utána pedig alaposan öblítsük ki.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.

A goji bogyó hatásai

A Goji bogyó, vagy ahogy a népi kultúrában nevezik a „Semfűfemfa”, angolul wolfberry néven ismert növény, alkalmazott funkcionális gyógynövény, mely a kínai gyógyászatból származik. Antioxidáns hatása, magas bioaktív anyag tartalma miatt, szupergyümölcsé.