A sokoldalú rozmaring
- Dátum: 2024.11.19., 05:35
- Majernyik Szilvia
- képek: pexels
- antioxidáns, egészség, egészségügy, életmód, gyulladáscsökkentő, hajápolás, korpásodás, rozmaring
A legtöbb ember konyhájában valamilyen formában fellelhető a rozmaring, hiszen szárított és friss formájában is rengeteg étel fűszerezéséhez használjuk. Sokan azonban nem tudják, hogy ezt a növényt nem csak az íze kedvéért érdemes termeszteni, hanem gyógynövényként is funkcionál.
Legismertebb fogyasztási módja a fűszerként felhasználás, készülhet belőle azonban gyógytea is. Utóbbit főként az emésztés javítására szokták ajánlani, mivel elősegíti az emésztőnedvek termelését, és az ételek megfelelő lebontását. Enyhítheti ezen kívül a puffadást és a teltségérzetet is, emiatt főként zsíros ételek elfogyasztása után érdemes egy bögre rozmaringteát innunk. Nem csak a bélrendszerre van jó hatással ez a gyógynövény, hanem különböző gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz, melyek krónikus gyulladásos betegségek fennállása esetén tudnak nagy segítséget nyújtani, ilyenek például az ízületi gyulladások és az autoimmun betegségek.

Nem csak a szervi megbetegedéseknek tesz jót, a rozmaring az „emlékezés gyógynövényeként” is ismert, már az ókori görögök is használták a memória javítására, mivel serkenti az agyi vérkeringést ezáltal javítja a koncentrációt és az általános kognitív képességeket. A fáradtság ellen is kiváló lehet, ugyanígy a vérkeringést javító hatása miatt, mivel ennek következtében nő az energiaszintünk és éberebbnek érezhetjük magunkat a nap folyamán. Amennyiben ezt a hatást szeretnénk elérni, a legjobb módszer, hogyha inhalálunk vele, felforraljuk, vagy esetlegesen rozmaring olajat párologtatunk.
Mostanában virálisan terjed a közösségi médiában, hogy milyen csodákat tesz a fejbőrrel és a hajunkkal a rozmaringolaj, illetve különböző rozmaringos főzetek és termékek. Télen alapból is hajlamosabbak vagyunk a hajhullásra, ezen kívül még rengeteg egészségügyi probléma, vagy akár a stressz is okozhatja ezt. A rozmaringolaj serkenti a fejbőr vérkeringését, ami pedig elősegíti a hajhagymák jobb tápanyagellátást. Ennek eredményeképpen gyorsabban és egészségesebben fog nőni a hajunk. Nem a hajhullás az egyetlen kellemetlen dolog, ami érhet minket, hanem főleg a hűvös időjárásban a fejbőr hámlása, korpásodása is gyakran előfordulhat.
Mivel ez a gyógynövény gyulladáscsökkentő hatással is bír, ezért a rozmaringolaj, vagy a rozmaringos főzet a kellemetlen égő és viszkető érzés megszüntetésében is segítséget nyújthat.

Ha nem szeretnénk drogériákban hajápolási termékeket vásárolni, esetleg otthon a konyhakertben is nő rozmaring és van belőle leszárítva a kamrában, itt van néhány házilag is elkészíthető készítmény. Öblítővizet nagyon egyszerűen előállíthatunk, forraljunk fel néhány rozmaringágat egy lábas vízben, majd hagyjuk kihűlni és miután megmostuk a hajunkat öblítsük át vele. Otthoni hajmaszkhoz keverjünk össze rozmaringolajat ricinusolajjal és mézzel, körülbelül annyit készítsünk belőle, mint amennyit egyébként használnánk, de ha marad egy kevés, akkor egy kis üvegben elrakhatjuk későbbre. Az elkészült masszát vigyük fel a hajunkra, majd hagyjuk hatni 20-25 percig utána pedig alaposan öblítsük ki.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.