Ezért fogyasszunk mindennap ánizst
- Dátum: 2024.11.29., 08:35
- Udvari Fanni
- képek: pexels
- ánizs, bőr, egészség, energia, konyha, likőr, növény, tea
Az ánizst egész magként és őrölt formában is beszerezhetjük. Számos vitamin és ásványi anyag található meg benne, például A- és C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, szelén, mangán és vas. A hagyományos gyógyászat szerint az ánizs igen kedvezően hat a szervezetünkre, stimulálja például az idegrendszert, a méregtelenítést, az izmok regenerációját egyaránt. lássuk, miért érdemes még rendszeresen fogyasztani!
A gyógynövény gyulladáscsökkentő és enyhe érzéstelenítő, fájdalomcsillapító hatásait akkor is kihasználhatjuk, ha ízületi gyulladással küzdünk.Az ánizs emellett az izmokra is jó hatással van.
Az ánizsból készült gyógytea nagyszerűen nyugtatja az idegeket, ellazítja az izmokat, segíti az elalvást , és hozzájárul a jobb éjszakai pihenéshez. Az ánizstea különösen azoknak ajánlott, akik tartanak az altatók esetleges mellékhatásaitól.
Érdemes ánizsteát innia azoknak is, akik hurutos köhögéssel küzdenek. Az ánizsban található hatóanyagok ugyanis természetes köptetőként is, segítik a letapadt váladék feloldását és kiürülését a szervezetből. Az ánizs természetes megoldást nyújthat a megfázás, az influenza tünetei ellen.
Érdemes gyakrabban használni az ánizst, meglepően jó hatásai vannak a szervezetünkre! Az ánizs a bőrproblémák ellen is hatékony lehet, köszönhetően a benne található antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeknek. Az erős, ízesítetlen ánizsteát használhatjuk a pattanásos bőr lemosására, a korpás fejbőrre öblítőként.
Az ánizs kellemes illata és enyhe antimikrobális hatóanyagai segíthetik a kellemetlen szájszag elleni küzdelmet, ezért érdemes szájöblítőként is használni.
Felhasználása a konyhában:
Egészben vagy akár összetörve, de utóbbi esetben gyorsan elveszíti jellegzetes aromáját. Fűszer formájában a legismertebb, legelterjedtebb.
Kitűnő választás az alábbi ételekhez:
mártások, raguk
vad ételek, húsok és töltelékek
kompót
rizs
édesburgonya
tészták és sütemények (kenyér, sós sütemények)
szirupok
édességek
főzelékek (káposzta, tök, cékla)
párolt zöldségek
levesek, krémlevesek
A magvakat teljes megérésükkor azonnal be kell gyűjteni, mert azok könnyen kiperegnek. A learatott növényt kévékbe kötve megszárítjuk és azután pergetjük ki. A begyűjtésénél, mivel a magvak egyenetlenül érnek be a középső virágok ernyőit érésükkor kivágják és külön szárítjuk meg, hogy a megért magvak ki ne peregjenek. Különösen ügyeljünk az ánizsnál arra, hogy aratáskor, vagy feldolgozás közben nedvesség ne érje, mert könnyen megfeketedik és ezáltal az áru sokat veszít értékéből.
Az ánizs magvait a gyógyászatban eredeti alakjukban és porítva hozzák forgalomba. Egész állapotukban főképpen teakeverékeknek képezi alkotórészét. Illóolaja úgy a gyógyászatban, mint a likőrgyártásban keresett cikk.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.