Ezért fogyasszunk mindennap ánizst
- Dátum: 2024.11.29., 08:35
- Udvari Fanni
- képek: pexels
- ánizs, bőr, egészség, energia, konyha, likőr, növény, tea
Az ánizst egész magként és őrölt formában is beszerezhetjük. Számos vitamin és ásványi anyag található meg benne, például A- és C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, szelén, mangán és vas. A hagyományos gyógyászat szerint az ánizs igen kedvezően hat a szervezetünkre, stimulálja például az idegrendszert, a méregtelenítést, az izmok regenerációját egyaránt. lássuk, miért érdemes még rendszeresen fogyasztani!
A gyógynövény gyulladáscsökkentő és enyhe érzéstelenítő, fájdalomcsillapító hatásait akkor is kihasználhatjuk, ha ízületi gyulladással küzdünk.Az ánizs emellett az izmokra is jó hatással van.
Az ánizsból készült gyógytea nagyszerűen nyugtatja az idegeket, ellazítja az izmokat, segíti az elalvást , és hozzájárul a jobb éjszakai pihenéshez. Az ánizstea különösen azoknak ajánlott, akik tartanak az altatók esetleges mellékhatásaitól.
Érdemes ánizsteát innia azoknak is, akik hurutos köhögéssel küzdenek. Az ánizsban található hatóanyagok ugyanis természetes köptetőként is, segítik a letapadt váladék feloldását és kiürülését a szervezetből. Az ánizs természetes megoldást nyújthat a megfázás, az influenza tünetei ellen.
Érdemes gyakrabban használni az ánizst, meglepően jó hatásai vannak a szervezetünkre! Az ánizs a bőrproblémák ellen is hatékony lehet, köszönhetően a benne található antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeknek. Az erős, ízesítetlen ánizsteát használhatjuk a pattanásos bőr lemosására, a korpás fejbőrre öblítőként.
Az ánizs kellemes illata és enyhe antimikrobális hatóanyagai segíthetik a kellemetlen szájszag elleni küzdelmet, ezért érdemes szájöblítőként is használni.
Felhasználása a konyhában:
Egészben vagy akár összetörve, de utóbbi esetben gyorsan elveszíti jellegzetes aromáját. Fűszer formájában a legismertebb, legelterjedtebb.
Kitűnő választás az alábbi ételekhez:
mártások, raguk
vad ételek, húsok és töltelékek
kompót
rizs
édesburgonya
tészták és sütemények (kenyér, sós sütemények)
szirupok
édességek
főzelékek (káposzta, tök, cékla)
párolt zöldségek
levesek, krémlevesek
A magvakat teljes megérésükkor azonnal be kell gyűjteni, mert azok könnyen kiperegnek. A learatott növényt kévékbe kötve megszárítjuk és azután pergetjük ki. A begyűjtésénél, mivel a magvak egyenetlenül érnek be a középső virágok ernyőit érésükkor kivágják és külön szárítjuk meg, hogy a megért magvak ki ne peregjenek. Különösen ügyeljünk az ánizsnál arra, hogy aratáskor, vagy feldolgozás közben nedvesség ne érje, mert könnyen megfeketedik és ezáltal az áru sokat veszít értékéből.
Az ánizs magvait a gyógyászatban eredeti alakjukban és porítva hozzák forgalomba. Egész állapotukban főképpen teakeverékeknek képezi alkotórészét. Illóolaja úgy a gyógyászatban, mint a likőrgyártásban keresett cikk.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.