Ezért fogyasszunk mindennap ánizst
- Dátum: 2024.11.29., 08:35
- Udvari Fanni
- képek: pexels
- ánizs, bőr, egészség, energia, konyha, likőr, növény, tea
Az ánizst egész magként és őrölt formában is beszerezhetjük. Számos vitamin és ásványi anyag található meg benne, például A- és C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, szelén, mangán és vas. A hagyományos gyógyászat szerint az ánizs igen kedvezően hat a szervezetünkre, stimulálja például az idegrendszert, a méregtelenítést, az izmok regenerációját egyaránt. lássuk, miért érdemes még rendszeresen fogyasztani!
A gyógynövény gyulladáscsökkentő és enyhe érzéstelenítő, fájdalomcsillapító hatásait akkor is kihasználhatjuk, ha ízületi gyulladással küzdünk.Az ánizs emellett az izmokra is jó hatással van.
Az ánizsból készült gyógytea nagyszerűen nyugtatja az idegeket, ellazítja az izmokat, segíti az elalvást , és hozzájárul a jobb éjszakai pihenéshez. Az ánizstea különösen azoknak ajánlott, akik tartanak az altatók esetleges mellékhatásaitól.
Érdemes ánizsteát innia azoknak is, akik hurutos köhögéssel küzdenek. Az ánizsban található hatóanyagok ugyanis természetes köptetőként is, segítik a letapadt váladék feloldását és kiürülését a szervezetből. Az ánizs természetes megoldást nyújthat a megfázás, az influenza tünetei ellen.
Érdemes gyakrabban használni az ánizst, meglepően jó hatásai vannak a szervezetünkre! Az ánizs a bőrproblémák ellen is hatékony lehet, köszönhetően a benne található antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeknek. Az erős, ízesítetlen ánizsteát használhatjuk a pattanásos bőr lemosására, a korpás fejbőrre öblítőként.
Az ánizs kellemes illata és enyhe antimikrobális hatóanyagai segíthetik a kellemetlen szájszag elleni küzdelmet, ezért érdemes szájöblítőként is használni.
Felhasználása a konyhában:
Egészben vagy akár összetörve, de utóbbi esetben gyorsan elveszíti jellegzetes aromáját. Fűszer formájában a legismertebb, legelterjedtebb.
Kitűnő választás az alábbi ételekhez:
mártások, raguk
vad ételek, húsok és töltelékek
kompót
rizs
édesburgonya
tészták és sütemények (kenyér, sós sütemények)
szirupok
édességek
főzelékek (káposzta, tök, cékla)
párolt zöldségek
levesek, krémlevesek
A magvakat teljes megérésükkor azonnal be kell gyűjteni, mert azok könnyen kiperegnek. A learatott növényt kévékbe kötve megszárítjuk és azután pergetjük ki. A begyűjtésénél, mivel a magvak egyenetlenül érnek be a középső virágok ernyőit érésükkor kivágják és külön szárítjuk meg, hogy a megért magvak ki ne peregjenek. Különösen ügyeljünk az ánizsnál arra, hogy aratáskor, vagy feldolgozás közben nedvesség ne érje, mert könnyen megfeketedik és ezáltal az áru sokat veszít értékéből.
Az ánizs magvait a gyógyászatban eredeti alakjukban és porítva hozzák forgalomba. Egész állapotukban főképpen teakeverékeknek képezi alkotórészét. Illóolaja úgy a gyógyászatban, mint a likőrgyártásban keresett cikk.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?