Kidobandó a lejárt élelmiszer?
- Dátum: 2025.03.04., 18:06
- Martinka Dia
- képek: pixabay
- csokoládé, fogyasztható, fogyaszthatósági idő, jelölés, kidob, kifehéredett, lejárt élelmiszer, megromlik, minőségmegőrzési idő, nasi, snack, száraz tészta, tejtermék
Sokan azonnal kidobják a lejárt élelmiszereket, pedig nem biztos, hogy már fogyaszthatatlanok. Egyes termékek akár hónapokig, sőt évekig is jók maradhatnak még. Melyek ezek és meddig fogyaszthatók?
Nem minden élelmiszer romlik meg azonnal, bizonyos lejárt élelmiszerek tovább fogyaszthatók, mint gondolnánk. Az egy dolog, hogy a küllemük, minőségük változhat, gondoljunk csak az kifehéredett rétegre a csokoládén, de ez nem jelenti azt, hogy veszélyesek.
Melyik élelmiszer meddig tartható el?
Az UHT tej bontatlanul 7 hónapig biztonságos. Ha a csomagolása sérült, inkább ne fogyasszuk, az étolaj több hónapig is jó, de ha a szagán érezni, hogy avas, akkor inkább ne használjuk fel. A lekvárok évekig elállnak, a bolti pedig legalább egy évig jó marad a lejárat után.
A száraz teasütemények, nasik, snack élelmiszerek, mint a bolti keksz, csoki még a lejárat után 3 hónapig is nyugodtan megehetők, a száraz tészta pedig akár 1-2 évig is eltartható.
A tejtermékekről ezt nem mondhatjuk el a joghurtok és lejárt tejtermékek a lejárat után maximum egy-két napig ehetők, utána már a szaguk is mutatja, hogy a kukában a helyük, ha addig nem fogytak el.
Mire figyeljünk a lejárt élelmiszerek kapcsán?
A lejárt élelmiszerek fogyasztása előtt mindig ellenőrizzük a színüket, szagukat és állagukat. Ha bármilyen eltérést tapasztalsz, inkább ne edd meg!
Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel – közölte a Nébih. A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni, míg a minőségmegőrzési a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot.
A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni.
Meddig ajánlott fogyasztani az élelmiszereket a minőségmegőrzési idő lejárta után?
Általában az olajak és száraz élelmiszerek, édes és sós ropogtatni valók, cukrok, csokoládék két – három hónapig használhatók fel, az üdítők és szörpök akár félévig is, míg az UHT tej és tejszín, só, cukor, édesítőszerek, rizs, száraz hüvelyesek, instant termékek, gabonafélék akár 9-10 hónapig is. A konzervek, ásványvíz, méz, lekvár, kávé, tea, kakaópor egy évig is elfogyasztható. Egy tanulmány szerint az alábbi ételek akár hetekkel a minőségmegőrzési idő után is biztonságosan fogyaszthatók:
Toastkenyér – Ha nem penészes, gond nélkül fogyasztható.
Chips, szárított gyümölcsök, olajos magvak – A textúrájuk változhat, de nem veszélyesek.
Kekszek és nápolyik – Kissé veszíthetnek a ropogósságukból, de még jók.
Üdítők és alkoholos italok.
Tésztafélék, rizs és hüvelyesek – Ha száraz és jól zárható csomagolásban voltak.
Lekvárok és mogyoróvaj – A magas cukortartalom miatt nagyon sokáig elállnak.
Szalámik, füstölt sonka és érlelt sajtok.
Instant levesek és zacskós szószok.
Konzervparadicsom.
Kérdésem már csak az, kinél romlik meg egy csokoládé vagy mogyoróvaj? De most komolyan!
Martinka Dia
Tisztítsd a klímát!

Azzal, hogy érkezik a meleg idő, lassan beindítjuk a klímákat, ehhez viszont elengedhetetlen az éves karbantartás, hogy se nekünk, se a berendezésnek ne legyen baja.
A motiváció elvesztésének okai

A motiváció egy rendkívül összetett és sokrétű jelenség, amely számos biológiai, pszichológiai és környezeti tényezőt magában foglal. Az alábbiakban részletesebben is kifejtem a motiváció működését és a legfontosabb összetevőit.
Újraélesztés felnőtteknél – gyerekeknél

Az elsősegélynyújtás életeket menthet, ezért a vizsgán is komolyan veszik, hogy mennyire sajátítottuk el a segítségnyújtás szabályait, azonban az újraélesztés technikáját nem csak a vizsgára készülőknek érdemes elsajátítani.
Vigyázzunk az utakon!

Magyarországon évente 15.000 vadkár történik. Ebből a szempontból az ősz a legveszélyesebb időszak, mert ilyenkorra tehető a vadak párzási időszaka, ilyenkor gyakoribbak a balesetek. Nagy kárunk származhat egy ilyen váratlan találkozásból, ezért különösen óvatosan kell vezetni az érintett útszakaszokon.
A cipődivat jelentősége és folyamatos változása

A divat világában a cipők mindig is kiemelt szerepet játszottak. Van, aki számára ez az a ruhadarab, amit először megnéz egy emberen. Nemcsak praktikus szerepük van, hanem a személyes stílus kifejezésének egyik legfontosabb eszközei is. A kialakításuk folyamatosan változik, követve a társadalmi, gazdasági és kulturális trendeket, miközben a funkcionalitás és a kényelem is kulcsszerepet kell, hogy kapjon.