Menü

Reflexterápia- A természetgyógyászat tárházából

  • Dátum: 2013.03.16., 19:54

Nem új dolog van a nap alatt, a reflexológia akárcsak az akupunktúra épít a szervezet öngyógyító képességére, izgalmas komplex terápiáról van szó, amely diagnosztikai, tüneti és teljes kezelést is jelenthet.

A terápia alapja a homeosztázis, ami azt jelenti, hogy a szervezet öngyógyító képességgel bír, és az egyensúlyi állapot helyreállítására törekszik, ebből adódóan érdemes ezt a gyógyító mechanizmust elősegíteni.
Testünkön sok-sok aktív pont, vagy más néven aktív zóna található, ezek ingerlésekor (például: nyomás, masszírozás), visszahatást érhetünk el a hozzájuk tartozó szervekben, testrészben.

A reflex zónák kölcsönhatásban vannak a szervezet különböző részeivel, úgy is elképzelhető, hogy energiapályák révén összekötetésben vannak, ezeken keresztül érhetünk el gyógyító hatást. Tehát például a kézen meg vannak a különböző szervek reflex pontjai, és ha valahol probléma jelentkezik, valamilyen betegség, akkor a megfelelő zóna stimulálásával a szervezet öngyógyító képességére építhetünk.
A láb és a kéz reflexzónáinak masszírozásával elérhető gyógyhatások a következőek lehetnek. Fájdalomcsillapító hatása van, mivel az aktív pontokon inger hatására endorfin szabadul fel. Elősegíti a salakanyagok kiválasztását, és ezzel a módszerrel még az idegrendszeri feszültségeket is oldhatjuk. A reflexzóna- masszázs serkenti a vér- és a nyirokkeringést.

A kezelést saját magunk is végezhetjük kezeinken és lábainkon, persze ehhez a reflexzónák nagyon pontos ismerete szükséges. Ezekről készültek térképek, amelyek azonosítják, hogy mely szervünknek hol található a reflex pontja. A kezelést minden esetben kényelmes testhelyzetben kell végezni, bőrápoló krémeket a terápia előtt és közben nem szerencsés használni, mivel eltömítik a pórusokat.
A reflexológia diagnózis felállítására, tüneti kezelésre és komplex kezelésre is alkalmas csecsemőkortól időskorig. Természetes, a szervezet öngyógyító mechanizmusainak működését elősegítő módszer, amelyet ugyan önmagunkon is ki tudunk próbálni, mégis érdemes előtt tájékozódni vagy szakemberhez fordulni.

Fotó:
sxc.hu

Mi az a balneoterápia, és mire használják?

A furcsa hangzású kifejezésnek az első asszociációnkkal ellentétben semmi köze a bálnákhoz, vagy krémekhez, noha mindkettő kétségkívül kapcsolatos a vízzel. A balneoterápia azon fizioterápiás módszerek összefoglaló neve, melyek a gyógyvizek gyógyító hatását használják fel a kezelések során, kombinálva más módszerekkel, mint például az iszapterápia. Ezen terület leginkább az alternatív gyógyászat egy részét képezi, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.

Milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

A piócás kezelés köztudottan egy ősi természetes gyógymód, több ezer éve használják a gyógyításban. Hatékonyságát eredmények bizonyítják. Vajon milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

Az elektromos cigi káros hatásai

Az elektromos cigaretta egyszeri használata is ártalmas és bajt okozhat, ennek ellenére nagyon népszerű: több millió ember érintett. Akik ezt az eszközt használják, vagy csak kipróbálták, azoknál egy nagyon veszélyes betegség kockázata nő meg. Az elektromos cigi káros hatásait vizsgáljuk.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.