Menü

Telefonon segítenek leszokni

  • Dátum: 2013.03.19., 13:11

Miért okoz függőséget a dohányzás, mi okozza az úgynevezett lelki kötődést a cigarettázáshoz, na és kitől kaphatok ingyenes és szakszerű segítséget a leszokáshoz? Megkerestük a válaszokat ezekre a kérdésekre.

Nem meglepő információ, hogy a dohányzás függőséget okoz. Nézzük először mitől alakul ki a fizikai függőség! Ha valaki rendszeresen, hosszabb időn keresztül dohányzik, szervezetében megnövekszik az úgynevezett nikotinkötő receptorok száma. Amikor ezek a receptorok megkötik a nikotin molekulákat, jó érzést váltanak ki. Ebből adódóan, ha abbahagyjuk a dohányzást, megvonási tünetek jelentkeznek. Hónapok alatt a receptorok száma megközelíti a kiinduló értéket, amennyiben teljesen felhagyunk a cigizéssel.

Igen ám, de a fizikai függőség mellett más tényezők is akadályozhatják a leszokást. Nemcsak a kémiai folyamatok, hanem egyéb tényezők is a cigizés aktusához kötődnek, mint például helyszínek, szituációk, események, emberek. A dohányzás egy úgynevezett túltanult viselkedés, helyzetekhez, hangulathoz kötött automatizmus, ezért a leszokás is tanulási folyamatot igényel.
Manapság sokféle segítő eszköz áll rendelkezésünkre, hogy végleg letegyük a cigarettát, például különböző tabletták, rágógumik és tapaszok. Az alábbiakban mi is ajánlunk egy módszert, amely ingyenes és a leszokási folyamatban leginkább a fentiekben említett tanulási mozzanatra koncentrál. De még mielőtt erről a lehetőségről írnánk, összeszedtünk néhány rémisztő adatot a dohányzás káros hatásairól, melyeket nem lehet elégszer elmondani.

Elrettentő tények, hogy a dohányosok 15-ször gyakrabban betegednek meg tüdőrák, 24-szer gyakrabban a gégerák és 12-szer gyakrabban idült hörghurut betegségben, mint a nem dohányosok. Szakemberek szerint Magyarországon minden évben 30 ezer ember halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek. A dohányfüstben számos olyan kémiai anyag van, amely súlyosan károsítja az egészséget, ilyen mérgező vegyület például a kátrány, a szénmonoxid, az arzén és a benzol.

Ezek az adatok érzékeltetik ugyan a téma fontosságát, mégis talán kevésbé segítik konkrét módon a leszokási folyamatot. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet létrehozott egy viselkedéses alapú tanácsadási rendszert. A program ingyenesen hívható zöld számon érhető el, telefonon keresztül pszichológusok adnak tanácsot azoknak az embereknek, akik le szeretnének szokni a dohányzásról. Ez a telefonos leszokás támogatási rendszer, elsősorban a motiváció megerősítésében segít, illetve a szakemberektől számos információt kaphatunk a témával kapcsolatban.

Fotó:
sxc.hu

Kapcsolódó cikkeink:

Gyógyulás helyett halált hozott 
Megnyílt a dohányzásról leszokást segítő központ 
Ciki a cigi 
Dohányzás: tévhitek és akaraterő

Mi az a balneoterápia, és mire használják?

A furcsa hangzású kifejezésnek az első asszociációnkkal ellentétben semmi köze a bálnákhoz, vagy krémekhez, noha mindkettő kétségkívül kapcsolatos a vízzel. A balneoterápia azon fizioterápiás módszerek összefoglaló neve, melyek a gyógyvizek gyógyító hatását használják fel a kezelések során, kombinálva más módszerekkel, mint például az iszapterápia. Ezen terület leginkább az alternatív gyógyászat egy részét képezi, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.

Milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

A piócás kezelés köztudottan egy ősi természetes gyógymód, több ezer éve használják a gyógyításban. Hatékonyságát eredmények bizonyítják. Vajon milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

Az elektromos cigi káros hatásai

Az elektromos cigaretta egyszeri használata is ártalmas és bajt okozhat, ennek ellenére nagyon népszerű: több millió ember érintett. Akik ezt az eszközt használják, vagy csak kipróbálták, azoknál egy nagyon veszélyes betegség kockázata nő meg. Az elektromos cigi káros hatásait vizsgáljuk.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.