Menü

Folyadékbevitel – életbevágóan fontos

  • Dátum: 2013.06.12., 12:33

A napi több literes fogyasztásra ösztönző kampány nemcsak olcsó reklámszöveg. Nem kizárólag a víz lehet üdvözítő és az sem mindegy, hogy mikor iszunk. Alapvető tudnivalók az életbevágóan fontos folyadékbevitelről.

Mivel a szervezetünk legnagyobb része vízből áll, ráadásul a folyadékháztartásunk a legapróbb változásokra is érzékenyen reagál, nem túlzás azt állítani, hogy a napi folyadékbevitelre való odafigyelés alapvető emberi szükséglet.

Nyáron a téma még inkább előtérbe kerül, hiszen szervezetünk a nagy melegben fokozott izzadással hűti magát, ami plusz folyadékbevitelt igényel. Az utóbbi időben gyakran hallani, hogy egy felnőtt napi szükséges folyadékbevitele legalább 2 liter. Ez nem túlzás, a szakértők is megerősítik, egy átlagember napi 2-2.5 liter folyadékot kell, hogy fogyasszon. A serdülőkornál fiatalabb gyermekeknél ez az ajánlás kevesebb (1-1.5 liter), míg a szoptatós kismamáknál, a lázzal, hasmenéssel, hányással küzdő betegeknél, valamint a nehéz fizikai munkát végzőknél és sportolóknál jóval több. Utóbbiaknak akár 10-12 literre is szükségük lehet.

Hogy miért? Nemcsak a megfelelő hidratálás, a folyadékháztartásunk általános érzékenysége miatt. A víznek az emésztésben és az anyagcserében is komoly szerepe van. A szív, a vérnyomás és a vesék nem működnek megfelelően elegendő bevitel nélkül.

Ha szervezetünk folyadékhiányos állapotba kerül, annak könnyedén kellemetlen és káros fizikai tünetei lehetnek. Például fáradékonyság, vagy akár szédülés, fejfájás és izomgörcs is felléphet.

A folyadékbevitellel ajánlatos megelőzni a szomjúságot, mivel az a szervezett egyfajta jelzése, „segélykiáltása”. A legjobb az, ha ettől függetlenül folyamatosan, rendszeresen iszunk, viszünk be folyadékot, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a kiszáradást.

Természetesen a vizet is túl lehet adagolni, de ez azért ritka, csak akkor fordulhat elő, ha valaki hirtelen nagyon nagy mennyiséget vesz magához. A másik dolog, nem muszáj csak vízben gondolkodnunk, bár ez a legegyszerűbb megoldás, máshogy is pótolhatjuk folyadékveszteségünket. A lényeg, hogy a megfelelő mennyiségre oda kell figyelni, de gyümölcsök, zöldségek, teák, vagy különböző ételek is remek és hasznos lehetőségeket kínálnak.

Fotó:
sxc.hu

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.