Menü

Átvészelni a forróságot

  • Dátum: 2013.06.19., 10:57

A meglehetősen hűvös és az évszakhoz képest szokatlan hideg idő után végre megérkezett a nyár. Nem is akármilyen dózist kapunk belőle, hiszen minden átmenet nélkül a kora őszből hirtelen váltott át a kánikulára. Igyekezzünk átvészelni a legmelegebb órákat, utána pedig élvezzük a napsütést.

A nyári melegben az egyik legfontosabb tanács, hogy igyekezzünk pótolni az elvesztett folyadékot. A testünk ugyanis a kánikulában fokozottan izzad, s a párologtatással védekezik. Ha nem iszunk eleget, vagy olyan ruházatot viselünk, ami gátolja az izzadást, akkor könnyen előfordulhat, hogy rosszul leszünk.

Kerüljük a cukros, édesítőszerekkel elkészített üdítőket, inkább próbáljunk vizet, langyos, vagy meleg teát fogyasztani. Az csupán egy tévhit, hogy ilyenkor csak a jéghideg folyadék oltja a szomjat. Valóban jobban esik a melegben a hideg folyadék, de a meleg tea, vagy a langyos víz éppen olyan jó szolgálatot tesz.

Üdítő helyet készítsünk citromos, de cukormentes limonádét. Kiváló hűsítő lehet a menta-, vagy a citromfű tea is. Mindkettőnek nagyon egyszerű az elkészítése, a leveket tegyük bele felforralt vízbe és hagyjuk állni benne. Érdemes némi citrommal, lime-val, vagy naranccsal még megbolondítani. Hűtve és melegen, de szigorúan cukor nélkül, egyaránt finom és szomjoltó.

A gyerekek esetében figyeljünk arra, hogy ne csak vízzel próbáljuk pótolni az elvesztett folyadékot. Lehet a gyümölcslevet hígítani, teát készíteni, vagy adjunk nekik levest, tápszert. A tejes dolgoktól jobb, ha tartózkodunk ilyenkor is.

A felnőttek esetében a szükséges folyadék mennyiség 2,5-3 liter. Figyeljenek a táplálkozásukra is, kerüljék a nehéz, gyomrot megterhelő ételeket. Ezen kívül mindig vigyenek magukkal némi vizet, nagyon jó belőle kortyolgatni, bárhol is legyenek.

A legmelegebb órákban lehetőleg ne aktivizáljuk magunkat a szabad ég alatt, ugyanis ebben az időszakban lehet a legkönnyebb napszúrást kapni. Próbáljunk 11 és 15 óra között tartózkodni a kint léttől, a legjobb, ha otthon, a besötétített lakásban tartózkodunk. Nyilván aki dolgozik napközben, annak ez lehetetlen, de az besötétítve, redőnyt, reluxát, függönyt behúzva hagyja otthon a lakást, hogy mire hazaér, a hűvös fogadja. A gyerekekre mindenképpen tegyünk valamilyen nyári kalapot, még 15 óra után is.

Még nem beszéltünk a bőr védelemről, a legmelegebb órákban különösen magas az UV sugárzás, ezért mindenki használjon napvédő krémet, de a nap más szakában is érdemes kenni a bőrünket, mert még az árnyékban is észrevétlenül leéghetünk.

Fotó:
sxc.hu

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!