Menü

Házi praktikák: Ha odakozmál a lekvár

A lekvár főzés közben előfordulhatnak balesetek, például nem figyelünk oda néhány percig, mert mondjuk épp tisztába kell rakni a legkisebbet és akkor nem kavargatjuk a gyümölcsöt, ami egy csöppet odakozmál. Persze ez más ételekkel is előfordulhat, enyhébb és durvább verzióban is. De mi ilyenkor a teendő?

Az odaégett lábost a reklám szerint egy csöppmárkás mosogatószerrel tisztára varázsolhatjuk. De mi van akkor, ha a varázsszerünk éppen nem működik, ha a reklám egyáltalán nem mondott igazat.

Nagyanyáink szerint a leégett részt sóval kell meghinteni, majd egy-két órás pihentetés után egyszerűen csak tisztára kell mosni az edényt.

Az ecet is segíthet ilyenkor. Ecetes vizet kell az edényben felfőzni, egyesek szerint elég önmagában, mások szerint vöröshagymával még hatékonyabb.

A szódabikarbónával is hasonlóan járjunk el. Hintsük meg a lekozmált részt vele, hagyjuk néhány percig állni, aztán öntsünk rá egy ujjnyi vizet és addig forraljuk, amíg az odakozmált darabkák nem jelennek meg a víz felszínén. Ezután pedig mossuk el alaposan.

A hipó segítségével sem marad leégve az edényünk. Öntsünk rá a foltra egy adagnyit, aztán másnapig hagyjuk állni. Utána egyszerűen öblítsük ki és mossuk el a lábast.

Használhatunk még hideg zsíroldót, esetleg sósavat, de az előbb felsorolt módszerek valamivel környezet barátabbak.

Fontos tanács, hogy késsel, villával, vagy egyéb éles konyhai eszközzel, semmi esetre se vakargassuk a leégett részt. Maximum fakanalat használjuk az odakozmált étek felszedésére. Az éles tárgyakkal ugyanis könnyen kárt tehetünk az edényekben, amelyekben így újra és újra leég, odapirul majd az étel.

Fotó:
pixabay.com

November, a férfi egészség hónapja

A november számos dolog hónapja, sokféle dolgot ünneplünk, vagy csak számon tartunk, de az egyik legfontosabb az, hogy a férfiak egészségmegőrzésére is felhívja a figyelmet.

Télen allergia? Ki hallott már ilyet?

Ahogy csökken a hőmérséklet úgy lélegezhetnek fel a pollenallergiások – gondoltam magamban vígan a parlagfűszezon végén, DE! Mi az a téli allergia? Melyek a kiváltó okok, a tünetek, és mit tehetünk ellene?

Rotavírus, mit kell tudni róla?

Megannyi vírussal kell szembe néznünk éltünk során, melyek főleg gyerekkorban nagyon veszélyesek, ilyen a rotavírus is. Néhány tudnivaló erről a betegségről.

Az ősz haj jelentősége. Avagy őszülni nem szégyen

“Öregedj méltósággal, vállald magad, és hagyd megőszülni a hajad, szakállad!” A fiatalságkultusz mellett szót kell ejteni arról is, hogy az emberi öregedés velejárója az őszülés. Miközben a kétezres évek elején még csak a legvagányabb stílusikonok merték vállalni a szürke vagy inkább ezüst hajat a nyilvánosság előtt, a 2010-es évekre az ősz frizurából szép lassan mozgalom lett a nyilvános terekben és az átlagemberek között is.

Az arctorna csodás hatásai

Ha létezik az arcbőr feszesítésére természetes módszer, amihez sem tűt, sem szikét, sem mesterséges anyagot nem használnak és mégis látványos, hatásos és tartós, akkor az az arctorna.