Nem bűnbak a tojás
- Dátum: 2013.09.08., 20:48
- betegség, koleszterin, magas, odafigyelés, tojás
Mint oly sok minden másnál, a tojás esetében is bebizonyosodott, hogy nem feltétlenül kell magunkévá tenni minden negatív híresztelést.
A tojás régóta böki a táplálkozás szakértők csőrét, illetve ez így nem teljesen igaz. A valóság inkább az, hogy a tojásfogyasztás negatív hozadékai fel lettek nagyítva, és ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a közhiedelem az utóbbi időszakban közellenségnek kiáltotta ki az egyébként népszerű és egyszerű táplálékot.
Mi a gond a tojással? A koleszterin, egyértelmű, a tojássárgája megnöveli a vér koleszterin szintjét, ami pedig különböző szív és érrendszeri betegségek alapja. A tojás sárgájában valóban sok a koleszterin, azonban a legújabb kutatások szerint ez csak azoknál jelent problémát, akik túl sok tojást (napi egy-két darabnál többet) fogyasztanak, vagy akik valamilyen betegség miatt érzékenyebbek a koleszterin bevitelre.
Az egészséges, átlagos tojásfogyasztó nincs veszélyben, sőt, számos fontos alapanyagot (vitaminok, fehérjék, antioxidáns tartalmú összetevők) tud bevinni szervezetébe az egyszerű, nagy tápértékű, és viszonylag olcsó táplálékforrás segítségével. Arra viszont nagyon oda kell figyelni, hogy mivel fogyasztjuk a tojást. A telített zsírsavakban gazdag ételekhez például nem ajánlott, hiszen azok növelik a koleszterin szervezetünkre gyakorolt negatív hatását.
Azt, hogy a tojás voltaképpen nem ellenség, hanem barát ma már számos kutatás bizonyítja, ennek ellenére a negatív közhiedelmet nagyon nehéz megváltoztatni.
Fotó:
pixabay.com
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.