Menü

Nem bűnbak a tojás

Mint oly sok minden másnál, a tojás esetében is bebizonyosodott, hogy nem feltétlenül kell magunkévá tenni minden negatív híresztelést.

A tojás régóta böki a táplálkozás szakértők csőrét, illetve ez így nem teljesen igaz. A valóság inkább az, hogy a tojásfogyasztás negatív hozadékai fel lettek nagyítva, és ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a közhiedelem az utóbbi időszakban közellenségnek kiáltotta ki az egyébként népszerű és egyszerű táplálékot.

Mi a gond a tojással? A koleszterin, egyértelmű, a tojássárgája megnöveli a vér koleszterin szintjét, ami pedig különböző szív és érrendszeri betegségek alapja. A tojás sárgájában valóban sok a koleszterin, azonban a legújabb kutatások szerint ez csak azoknál jelent problémát, akik túl sok tojást (napi egy-két darabnál többet) fogyasztanak, vagy akik valamilyen betegség miatt érzékenyebbek a koleszterin bevitelre.

Az egészséges, átlagos tojásfogyasztó nincs veszélyben, sőt, számos fontos alapanyagot (vitaminok, fehérjék, antioxidáns tartalmú összetevők) tud bevinni szervezetébe az egyszerű, nagy tápértékű, és viszonylag olcsó táplálékforrás segítségével. Arra viszont nagyon oda kell figyelni, hogy mivel fogyasztjuk a tojást. A telített zsírsavakban gazdag ételekhez például nem ajánlott, hiszen azok növelik a koleszterin szervezetünkre gyakorolt negatív hatását.

Azt, hogy a tojás voltaképpen nem ellenség, hanem barát ma már számos kutatás bizonyítja, ennek ellenére a negatív közhiedelmet nagyon nehéz megváltoztatni.

Fotó:
pixabay.com

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?

A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.

Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.

Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.