Menü

Ásványi anyagok:A fogyókúrázók barátja

A króm az ásványi anyagok egyik legfontosabbika, nélkülözhetetlen szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, éppen ezért a fogyókúrázók jó barátja is.

A sörélesztő, a fekete szemű bab, a csonthéjas magvak, a zöldborsó és a földimogyoró igen sok krómot tartalmaz. Fogyasztásukkal segíthetjük a szervezet króm háztartásának egyensúlyát. Leginkább a lépünk, a májunk és a vesénk tárolja ezt az ásványi anyagot. Hiánya komoly betegségeket is okozhat, az egyik legismertebb ezek közül a cukorbetegség.

A króm befolyásolja az inzulin nevű hormon működését és ugye azt mindenki jól tudja, ez szabályozza a vércukorszintet. Ahogy öregszünk a szervezetünkben egyre kevesebb lesz a króm és vészes esetben sajnos ez cukorbetegséget vonhat maga után. Persze, ha állandó éhségérzetünk van, gyakran eszünk, sokszor és nagy mennyiségben kívánjuk az édességet, akkor érdemes megnézetni, hogy elegendő króm van-e a szervezetünkben. Ezek ugyanis a krómhiány tünetei. Fontos még megjegyezni azt is, hogy a sok cukor fogyasztása után bizony alaposan megcsappan a szervezet króm szintje.

A krómnak más fontos tulajdonságai is vannak, többek között ösztönző hatással van az anyagcsere folyamatokra, meggyorsítja a fehérje szintézist és ezzel növeli a szervezet teljesítő képességét.

A fogyókúrázók éppen az előbbi tulajdonsága miatt előszeretettel fogyasztják különböző tabletták formájában.

Fotó:
pixabay.com

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.

Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?