Menü

Egészséges életmód – a növényi olajok és a margarin – mi az igazság?

Az előzőkben már foglalkoztunk a gyümölcslevekkel és a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételekkel, górcső alá vettük a sportitalokat és a népszerű müzli szeleteket, s kísérletet tettünk arra, hogy felfedjük, mit is tartalmaznak. Számos olyan élelmiszer van még, amely az utóbbi időszak kampányainak következtében nagy népszerűségre tett szert. Azonban ezek egy részéről kiderült - mint ahogy az előzőekben vizsgált példákból is láttuk -  nem egyértelműen egészségesek, vagy legalábbis az utóbbi időben kialakult egyfajta bizonytalanság, hogy tényleg hasznosak-e szervezetünk számára…

Manapság a növényi olajok fogyasztása körül folyamatos mizéria folyik, mely főként annak köszönhető, hogy a telített zsírok fogyasztását hosszú ideje negatív jelzőkkel illetik, aminek hatására folytatódik az állati eredetű zsírok teljes kizárása az étrendből, s helyette pedig a finomított növényi olajok, a kukorica, szója, repce, és napraforgó olaj fogyasztása pedig egyre magasabb méreteket ölt. Ezek túlnyomó többsége ultra- feldolgozott élelmiszer, gyakorlatilag tápértékkel nem rendelkeznek. Az ilyen ételek kizárólagos fogyasztásakor az omega-3 és omega-6 zsírsavak egyensúlya megbomolhat, amely krónikus gyulladások kialakulásához vezethet szervezetünkben.

Ezek közül a növényi olajok közül a szójaolaj az egyik legrosszabb élettani hatású. Ez lehet részlegesen hidrogénezett, szerves, vagy újabb szójababfajtákból készült olaj, melynek leglényegesebb tulajdonsága, hogy magas ösztrogéntartalma miatt hormonális diszfunkciót okozhat a szervezetben már a sejtek szintjén is.

A margarint a XIX. század közepén még kézzel készítették, a nagyüzemi gyártás a XX. századra vált elterjedtté. Otthon is lehet margarint készíteni, amit növényi olajokból, természetesen is szilárd növényi zsírból és vízből lehet kikeverni. Egy lehűtött tálban a legfinomabb növényi olajokat kell összekeverni egy kis kókuszzsírral és vízzel, az ízeket pedig különféle fűszernövényekkel, sóval, metélőhagymával lehet gazdagítani.

 Ma azonban főként ipari körülmények között állítják elő a margarint, amelyről rengeteg információ kering. Az egyik, hogy tele van olyan transz- zsírokkal, mely annak a hidrogénezési folyamatnak eredményeként jönnek létre, amelynek célja a növényi olajok szilárddá tétele. Tény, ha valaminek magas a transz-zsírsav tartalma, az hosszútávon felelős lehet a szív és keringési rendszer problémáinak kialakulásáért, valamint hatással lehet a rák, csont-elváltozások, hormonális és meddőségi problémák, alacsony születési súly és növekedési problémák, valamint tanulási nehézségek kialakulására. Azonban a ma már a jó minőségű margarinokban nincs hidrogénezett növényi olaj, mert a mai modern gyártási technológiák során nem kell ilyen eljárásokat használni, így a transzzsírsav-tartalmuk a megengedett egészségügyi határérték alatt van, amit ellenőrizhetünk a csomagoláson.  Az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet is ajánlja a light margarint a változatos és kiegyensúlyozott étrend részeként, mert a margarin alapját képező növényi olajok telítetlen zsírsavtartalma élettanilag kedvező hatású, tehát érdemes beépíteni az étrendbe.

A margarin végeredményben olajok és víz keverékéből áll. Gyártáskor kiválasztják a minőségi alapanyagokat, vagyis a minőségi növényi olaj mellett, az ivóvíz-minőségű vizet és természetesen is szilárd növényi zsírt.  A minőségi növényi olajból lehet, repce, napraforgó, vagy lenolaj, amely különféle esszenciális zsírsavakat tartalmaz, ehhez pálma vagy kókuszzsírt adnak, illetve vizet használnak a keverés során. Ebbe a keverékbe kerülnek aztán a vitaminok, és a különböző színanyagok. Ezután a kristályosítást, hűtéssel végzik, így nyeri el könnyen kenhető formáját. Miután kristályosodott, pihentetik, majd csomagolásba kerül a késztermék. A gyártó nagyvállalatok szigorú minőségellenőrzési rendszerrel biztosítják a termékek kiváló minőségét és tisztaságát. A jó minőségű margarint manapság tehát már nem hidrogénezik, mivel a gyártók természetesen szilárd növényi zsírokat használnak fel keményítésre a margarinkészítés során.

Így valójában a margarin is igazi egészséges élelmiszer, mely természetes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, zsírsavakkal, olyanokkal, amire a szervezetnek szüksége van.

Fotó:
pixabay.com

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.